hirdetés

Így teszteld, mennyire okos a kutyád: 5 egyszerű feladat és értékelésük

Szénási Szimonetta

2024. február 8 - Képek: Az én kutyám

Az alábbi játékos feladatokkal kiderítheted, neked mennyire eszes kedvenced.

hirdetés

A legtöbb gazdi roppant büszke, amikor négylábúja megtanul egy új trükköt vagy engedelmeskedik a frissen tanult parancsnak. Joggal, és nagyon jól is teszi, ha dicséri érte az ebet! Emellett számos kutatást végeztek már abból a célból, hogy kiderítsék, melyik kutya mennyire okos. Vannak gyorsabban tanuló fajták, ám alapvetően azt mondhatjuk, az egyéni képességek is sokat számítanak. Az alábbiakban öt könnyen elvégezhető feladat leírását találod, amelyeket kipróbálva kiderül, szőrös barátod milyen találékony.

A labrador egyike a legokosabb fajtának. Kiváló képességei miatt számos feladatra használják, például segítőkutyának.

„IQ-teszt” – mennyire okos a kutya?

A feladatsort Stanley Coren szociológus, a The Intelligence of Dogs (A kutyák intelligenciája) című könyv szerzője állította össze, és nagyjából az emberek számára készült IQ-tesztekhez lehetne hasonlítani. (Mint arról macskás kiadványunkban írtunk már, az állatok esetében nincs értelme IQ-ról beszélni, hiszen ezt a számos a speciálisan az emberek számára összeállított feladatokkal lehet mérni. Emiatt is csak hasonló, és nem azonos.)

Amikre szükséged lesz:

  • jutalomfalat
  • egy nagyobb méretű törölköző vagy takaró
  • három műanyag pohár vagy tálka
  • kartonpapír
  • stopper

Ahogy maga szerző is fontosnak tartja kiemelni, az alábbi tesztsor leginkább játékos; nem szabad messzemenő következtetéseket levonni belőle! Szintén lényeges, hogy a feladatokat nem kell egyszerre megcsinálni, nyugodtan lehet különböző alkalmakkor tesztelni a kutyust. Máskülönben túl fárasztó lehet a számára.

Ez a border terrier nagyon játékos; vajon hogyan teljesítene a teszten?

1. feladat: A törölközőteszt

Hagyd, hogy kedvenced alaposan megszaglássza a kiválasztott törölközőt vagy plédet. Ha úgy látod, már ismerős számára a holmi, terítsd a fejére. Figyeld meg, mennyi idő alatt szabadul ki belőle! Ha 15 másodperc elegendő a számára, adj neki 3 pontot. 15-30 másodperc közötti eredményért 2 pont jár, míg ha ennél több időre van szüksége, akkor 1 pontra értékeld.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

2. feladat: Az elrejtett jutalomfalat

Tegyél egy jutalomfalatot a padlóra, majd teríts rá valamilyen textíliát. A pontozás hasonlóképp történik: ha a kutya 15 másodpercnél kevesebb idő alatt kiszimatolja és megszerzi, az 3 pontot ér. 15-60 másodperc közötti teljesítésért 2 pont, annál lassabb eredményért 1 pont adható.

A vizslák is remek munkakutyák.

3. feladat: Melyik csésze alatt van?

Fejjel lefelé helyezd a földre a három csészét, majd a kutya szeme előtt rejts el az egyik alatt egy jutalomfalatot. Egy kis időre tereld el a figyelmét, utána pedig engedd, hogy megkeresse a finomságot. Ezzel azt vizsgálod, mennyire képes memorizálni az adott információt.

3 pont, ha azonnal a jutalmat rejtő csészéhez megy, 2 pont, ha először egy üreset vizsgál meg, aztán megy a megfelelőhöz, 1 pont pedig, ha csak utoljára találja meg a helyes edényt.

A sinka kevéssé ismert, pedig igazán remekbe szabott jószág!

4. feladat: Problémamegoldás

Válassz egy olyan bútort, ami alá csak a kutya mancsa fér be, majd tegyél alá egy jutalomfalatot úgy, hogy el is érje. Itt az ebnek gondolkodnia kell, majd meg is kell oldania a feladatot.

Ha egy perc alatt teljesíti a kihívást, csak a mancsát használva, az 3 pontot ér. Amennyiben először a fejét vagy az orrát próbálja bedugni, az 2 pont, amennyiben pedig feladja, úgy 1 pont jár neki.

A francia bulldogot a többség pusztán aranyosnak tartja, ám sok mindenre megtaníthatók.

5. feladat: Az akadályon túl

Ehhez a feladathoz egy kis kreativitásra lesz szükség a te részedről is. Szükséged lesz hozzá egy akkora kartonlapra, amely elég magas ahhoz, hogy kedvenced ne ugorhassa át. Ezen vágj egy rést, majd azon keresztül mutass neki egy finomságot, és 60 másodpercen keresztül biztasd arra, hogy elvegye.

Ha az eb 30 másodpercen belül rájön, hogy meg kell kerülnie a kordont, az 3 pontot ér. Ha ennél több időre van szüksége, de sikerrel megteszi a kerülőt, az 2 pont, míg ha át próbál mászni felette vagy alatta, arra 1 pont adható.

Az amerikai staffordshire terrier is igen jól képezhető.

Értékelés

13-15 pont: Gratulálunk, a kutyád egy zseni!

9-12 pont: Büszke lehetsz, egy igazán okos jószág gazdája vagy!

8-5 pont: Kutyád többé-kevésbé felismeri a kihívásokat.

4-1 pont: Kedvencednek valószínűleg a mindennapokban is szüksége van a segítségedre, hogy megoldja a problémákat.

Ismételten hangsúlyozzuk: a teszt főleg játék, így semmiképpen se keseredj el, ha négylábúd nem a legjobban teljesített! Ismételd meg vele többször a feladatokat, ami egyben remek közös időtöltés is a számotokra – ami nagyon fontos az állat egészséges mentális és lelki állapotához. Ahogy neked is jót tesz!

Amennyiben pedig szeretnéd képezni kedvencedet, hogy ő is okos kutya” legyen, iratkozzatok be egy tanfolyamra vagy egy kutyaiskolába! Ebben a cikkben például a kétszeres magyar rekorder Suzy gazdájának, Locsmándi Anitának a Trükkiskolájáról mesélünk.

játék játék a kutyával képzés nevelés okos kutya teszt

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink