hirdetés

10 kutyafajta, akiket elsősorban nem az eszükért szeretünk: mutatjuk a toplistát

Jakab Viktória

2023. május 31 - Képek: Getty Images Hungary

Ha léteznek nagyon okos kutyák, akkor elméletileg lehet egy kutya ostoba is. De kijelenthetjük egy fajtáról általánosságban, hogy buta? Készült egy lista, amin szerepelnek azok a fajták, akiknek elvileg a legnehezebb a felfogóképességük. De vajon tényleg így van?

hirdetés

A legtöbb gazdi számára egyértelmű, hogy kedvence milyen értelmi képességekkel rendelkezik. Legalábbis azt gondolja. Vajon hogy lehet eldönteni, hogy egy kutya ostoba vagy csak lusta? Ha nem hallgat ránk, akkor nem érti mit szeretnénk, vagy csak makacs? Ha nem tudjuk megtanítani valamire, akkor lehet, hogy csak rossz módszerrel próbálkozunk? Mindenesetre minden kutya egyéniség! Sok örömöt tudnak adni, de némelyikük nem a trükkjeivel fog elkápráztatni minket.

A Helsinki Egyetem kutatói 2022-ben publikáltak egy tanulmányt a kutyák intelligenciájáról. A hat évig tartó kutatás során 2352 felnőtt kutya esett át kognitív és viselkedési teszteken. Értékelték többek között az üdvözlő viselkedést, tanulást, rövidtávú memóriát, problémamegoldó képességet és az emberi gesztusok felismerését, értelmezését.

Fajtacsoporton belül is vannak eltérések

Arra a következtetésre jutottak, hogy a fajták nagyjából annak megfelelően teljesítettek, ahogyan tenyésztették őket, de voltak kivételek. Például a Kelpie és a Malinois (Belga juhász) magas pontszámot ért el a gesztusteszten, ami elvárható ezektől a terelőfajtáktól. Azonban a legalacsonyabb pontszámot szintén terelőfajta, a Finn lapphund (lapp pásztorkutya) kapta. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a fajták viselkedésükben még fajtacsoportjukon belül is eltérhetnek egymástól, hiszen a különböző fajtáknál más-más tulajdonságokat erősíthettek, attól függetlenül, hogy melyik fajtacsoportba tartoznak.

Több tényező is befolyásolja az intelligenciát

És ez a szelekció még fajtán belül is megfigyelhető. Például labradorokat tenyésztenek kifejezetten a katonaság számára és segítő kutyának is. Ugyan az a fajta, mégis láthatóan eltérő a személyiségük.
A kutatók azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a teszt nem terjedt ki a kiképzés, a környezet, az élettapasztalatok vagy a kutyák hátterének hatásaira, amelyek szintén hozzájárulhatnak az intelligenciához.

Még nem készült teljesen átfogó kutatás

A kutatások ezen a téren még nem teljesek, hisz a legokosabb fajta tudományos bizonyításához legalább 30 kutyát kellene összehasonlítani minden fajtából, akiket hasonló módon neveltek és teszteltek kölykökként, hogy ellenőrizzék a nevelési előzmények és az életkor teljesítményre gyakorolt hatását. Ehhez legalább 6000 kölyökkutyára, több évtizedes munkára, több millió dollárra és körülbelül ezer végzős hallgatóra lenne szükség. Nem csoda, hogy erre még senki nem vállalkozott.

Nézzük melyik kutya ostoba vagy épp szuperokos

1994-ben Dr Stanley Coren pszichológus a könyvében több mint 100 kutyafajtát rangsorolt az intelligencia három típusa alapján:

 • Ösztönös intelligencia (az olyan feladatok elvégzésére való képesség, amelyek elvégzésére tenyésztették, például terelés vagy vadászat)
 • Adaptív intelligencia (az önálló problémamegoldás és a korábbi tapasztalatokból való tanulás képessége)
 • Munkavégzési és engedelmességi intelligencia (tanulási képesség, amikor emberek tanítják)

Dr Coren szerint a 10 legokosabb kutyafajta:

 1. Border collie
 2. Uszkár
 3. Német juhászkutya
 4. Golden Retriever
 5. Dobermann Pinscher
 6. Shetlandi juhászkutya
 7. Labrador retriever
 8. Papillon
 9. Rottweiler
 10. Ausztrál pásztorkutya

10 legbutább kutyafajta:

 1. Basset hound
 2. Mastiff
 3. Beagle
 4. Pekingi palotakutya
 5. Véreb
 6. Orosz agár
 7. Csau csau
 8. Bulldog
 9. Basenji
 10. Afgán agár
Ne feltételezzük, hogy egy kutya ostoba, csak azért, mert nehezebben tanítható

Ha megnézzük, láthatjuk, hogy elsősorban vadászkutyák szerepelnek ezen a negatív toplistán. De tényleg igaz lenne, hogy ők ostobábbak mint a többi fajta? Egyáltalán nem! Ezeknek a kutyusoknak kiemelkedően jó a szaglásuk, és éppen emiatt sokszor az orrukkal vannak elfoglalva. Sokkal szívesebben figyelnek lefelé, és inkább érdekli őket egy izgalmas szagnyom, mint az, hogy trükkökkel szórakoztassanak minket. Kevésbé figyelnek arra, mit is beszélünk nekik, és felületes szemlélőként ezt a butaság jeleként is értékelhetjük. Igaz, hogy a border collie sokkal jobban kiképezhető, mint például a véreb, de az illatkövetésben egy vadászkutya verhetetlen. Mindegyikük más-más készségekkel rendelkezik, de a maguk módján kiemelkedőek.

Lehet egy kutya ostoba?

Egyetlen kutyát vagy egy teljes fajtát sem szabad „butának” tekinteni. A könnyű kiképzés nem egy pontos módszer a kutya intelligenciájának felmérésére. – mondja Gina DiNardo, az American Kennel Club ügyvezető titkára.

Mikor mi emberek úgy érezzük egy kutya nem érti amit mondunk neki, az lehet, hogy valójában függetlenség, makacsság vagy elzárkózás a részéről, amelyek sok fajtára jellemző. A kiképzés időt és türelmet igényel, és minden kutya más. Tanuljunk meg különféle képzési technikákat, és ha problémáink vannak, keressünk fel egy oktatót, aki megadja azokat a ismereteket, amelyekre szükségünk van a kutyánk tanításához. De ha igaz is lenne, hogy kedvencünk kicsit butább az átlagnál, akkor is van számtalan tulajdonsága a kutyusoknak, ami miatt oda vagyunk értük. Nem csak az eszükért szeretjük őket!

intelligencia intelligens kutya kutya intelligencia legbutább kutyafajták makacs a kutya nehezen tanuló fajták ostoba vadászkutya fajták vadászkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink