hirdetés

Border collie fajtaleírás: a megtestesült koncentráció

László Enikő

2020. október 5 - Képek: Getty Images Hungary

Nincs olyan kutyabarát, aki ne ismerné a border collie-t. Ez a csodálatos fajta az egyik legintelligensebb négylábú. Rengeteg mindenre megtanítható, játékos, barátságos és szófogadó eb. Kell ennél több?

hirdetés

A border collie szinte mindenben remekel, amihez hozzálát. Könnyű tanítani, rendkívül okos és szófogadó kutya, aki egész nap lesi gazdája kívánságait. Barátságos, kedves természete ideális családi kedvenccé teszi, kiváló játszótársa lehet a gyerekeknek is. Mellette biztosan nem unatkozhat senki egy pillanatra sem. Sokan összekeverhetik az ausztrál juhászkutyával, mert igen hasonló a kinézetük, illetve mindkét fajtát terelésre tenyésztették ki. A border collie valamivel kisebb és több színben fordul elő, mint hasonmása. Jellemüket tekintve mindketten aktívak, energikusak és barátságosak, de az ausztrál juhászkutya kicsivel jobban ragaszkodik gazdájához, emiatt hajlamosabb a szeparációs szorongásra is.

Eredete

A border collie az Anglia és Skócia között húzódó határvidékről kapta nevét (a border jelentése magyarul határ). Az ott élő pásztorok tenyésztették ki, akik egy tökéletes terelőkutyát akartak a nyájak mellé. Mindig azt tartották szem előtt, hogy a legjobb képességekkel megáldott egyedeket pároztassák. Valószínűsíthető, hogy John Caius 1576-os, De Cannibus Britannicus című feljegyzésében erre a fajtára utal. Mégpedig úgy, hogy ez a kutya jobban összetartja a nyájat, mint bármelyik másik. A border collie ezt hatalmas koncentrációs képességének köszönheti. Terelőtechnikájához ugyanis hozzátartozik az, hogy mélyen a birkák szemébe néz, csakis rájuk fókuszál, illetve jellegzetes osonó, guggoló pózt vesz fel a munka során. A célzott tenyésztés csak a 19. század végére alakult ki. A border collie-k ősatyjának egy Old Hemp nevű, 1893-ban született ebet tekintenek. Kivételes tehetségnek tartották, éppen ezért több mint kétszáz leszármazottja született.

Border collie 1876-os ábrázolása.

Akkoriban sokféle collie típusú kutya létezett, akiket nem igazán különítettek el egymástól. Régióktól függően nevezték el őket, úgy mint az északi juhászkutyát, walesi juhászkutyát, felvidéki és skót collie-t. A border collie kifejezést 1915-ben használta először James Reid, az International Sheep Dog Society akkori ügyvezetője. 1976-ban az FCI hivatalosan is elismerte a fajtát. Hazánkban a border collie igazi ritkáságnak számított, egészen 1995-ig. Ekkor jelent meg a Babe című sikerfilm, amiben szerepelt a fajta. Ezután igen elterjedt kutya lett hazánkban is, népszerűsége pedig egyre csak nő, mivel az emberek rájöttek, mennyire intelligens és tehetséges eb. A népszerűségnek azonban hátulütője is van, sajnos sok elhagyott, rossz körülmények között tartott, szaporított border collie-val találkozhatunk. A Border Collie Fajtamentő Egyesület fajtatiszta és fajtajellegű ebeket ment és rehabilitál, illetve juttat szerető családhoz.

A border collie kiválóan érzi magát a tanyán.

Fajtastandard

A border collie közepes méretű juhászkutya. Változatos színekben fordul elő, a leggyakoribb a fekete-fehér kombináció. A fehér sohasem lehet uralkodó árnyalat. Két szőrváltozat ismert, az egyik mérsékelten hosszú, a másik rövidebb, egyenes. A fedőszőr sűrű, közepesen vastag, az aljszőrzet puha. Marmagassága 48-53 cm, a szukák ennél kisebbek lehetnek. Testsúlya 13-20 kg. Fülei közepes nagyságúak. Szemei oválisak, közepes nagyságúak, a merle színváltozatnál kékek. Tekintete élénk, érdeklődő, intelligens. Az orr színe barna, ha a kutya alapszínében is a barna dominál, egyéb esetben fekete. Farka mérsékelten hosszú, mélyen tűzött, a vége felfelé ívelő. Járása könnyed, terelés közben egyedi, guggoláshoz hasonló pózt vesz fel. Várható élettartama 12-15 év.

A border collie egyedi pózt vesz fel terelés közben.

Jelleme

A border collie egy csodálatos jellem, de kutyatartásban jártas gazdának javasolt. Könnyen és gyorsan tanul, rendkívül intelligens, érdeklődő. Kölyökkorától kezdve igényli az intenzív tréninget, fontos a mentális és fizikai lefárasztása is. Ha ez elmarad, hajlamos rosszalkodni, hogy levezesse felesleges energiáját. Szeret feladatokat kapni, rendkívül nagy munkabírással rendelkezik. Ezért szinte minden kutyás sporthoz alkalmas, legyen az agility, dog dancing, flyball, frizbi, apportmunka vagy terelés.

Egy igazi atléta, nagy mozgásigénye van, amit ki kell elégíteni. Igényli a figyelmet, nagyon barátságos, hűséges és ragaszkodó jellem. Természete nyugodt, de egyben tüzes is, bármikor kapható egy kis kergetőzésre, játékra. Nem agresszív vagy ideges fajta. Más négylábúval szemben barátságos, érdeklődő. Terápiás kutyának is ideális akár idősek vagy gyerekek mellé is.

A border collie terápiás kutyának is tökéletes.

Munka- és családi kutyának egyaránt kiváló, ha sok figyelmet fordítanak rá és rendszeresen lemozgatják. Két típusa is létezik, az egyik a show kutya, akinek erősebb csontozata és nagyobb bundája van. Általában a tenyésztők őket ajánlják családi kedvencnek. A másik a munkavonalú, aki profi sportokhoz, tereléshez ajánlott.

Rengeteg színváltozata van.

Ideális környezet

A border collie nem ajánlott lakásban tartásra. Hatalmas mozgásigénye egy kertes házat, tanyát igényel, ahol kedvére szaladgálhat. Gyermekekkel jól kijön, nem agresszív velük szemben. Idősek mellé akkor ajánlott, ha aktív életmódot folytatnak.

Ápolás

Bundája rendszeres fésülést igényel, mivel vedlik. Szemeit és füleit is tisztítani kell, ahogyan minden kutyának.

Gyakori egészségügyi problémák

A border collie összességében egészséges fajta. Hajlamos lehet a szembetegségekre, ezért erre oda kell figyelnie gazdájának. A diszplázia nem annyira jellemző náluk, mint a nagytestű kutyáknál, de néha előfordulhat. Ezért egy éves kor alatt nem ajánlott intenzíven dolgoztatni őket. A fenti betegségek sok esetben kiszűrhetőek genetikai tesztekkel.

Border Collie Fajtamentő Egyesület

Border Collie Fajtamentő Egyesület

Az egyesület fő célja border collie fajtájú és fajtajellegű kutyák mentése és rehabilitációja. Ez magába foglalja a rászoruló kutyák rossz tartási körülmények közül való kiszakítását, egyedi azonosítóval való megjelölését. A felmerülő betegségeik esetén gyógykezelését kapnak, valamint ivartalanításon is átesnek. Az ebeket minden kötelező és ajánlott oltással ellátják, szívféreg szűrést végeznek el rajtuk, a problémás, nehezen kezelhető egyedeket pedig rehabilitálják. Legfőbb feladatuk azonban a kutyák megfelelő, felelős gazdához való kihelyezése. Munkájuk önkéntes alapú, illetve adományok segítségével történik, így nagyon hálásak minden segítségért.

border collie fajtaleírás közepes testű kutya terelőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!