hirdetés

Szamojéd fajtaleírás: a hófehér bundájú felfedező

László Enikő

2022. január 10 - Képek: Getty Images Hungary

Eredetileg vadászatra, szánhúzásra és rénszarvasok terelésére tenyésztették az északnyugat-szibériai szamojédok a népcsoportról elnevezett kutyafajtát. Ma az egyik legimpozánsabb kiállítási eb, akiért több millió forintot is elkérnek a tenyésztők.

hirdetés

A szamojéd egy vitathatatlanul elegáns, impozáns kutya, aki emellett igen kitartó és erős munkakutya is. Izmos teste és dús bundája alkalmassá tette arra, hogy a sarkvidéken segédkezzen a szánhúzásban, teherhordásban, de még ágymelegítőnek is jól bevált. A mosolyáról is elhíresült szamojéd ma már világszerte elterjedt, és az egyik legdrágább fajtának minősül.

Szamojéd kölyök.

Eredete

A fajta neve a szamojéd néptől származik. Ez egy félnomád nép Ázsiából, amely ezer éve vándorolt ​​át Szibériába. Kemény, szívós kutyákra volt szükségük, akik a legzordabb éghajlati körülmények között is képesek elvégezni munkájukat. A szamojédok sátrakban laktak, és a sarkvidéki éjszakákon kutyafalkáikkal összebújva tartották egymást melegen. Ez a fajta együttműködés a kölcsönös túlélés érdekében szoros köteléket alakított ki a szamojéd kutyák és az emberek között. Amikor nem nehéz terhekkel megpakolt szánokat húztak Szibéria hatalmas területein, ezek az ebek őrkutyaként és vadászként is tevékenykedtek. A szamojédok számára a rénszarvas létfontosságú táplálékként szolgált, emellett szőrüket és bőrüket is felhasználták. De idővel a szamojéd kultúra a rénszarvasok vadászatáról a terelésre váltott. A merész, fehér bundájú ebek új szerepet kaptak mint terelőkutyák, akik mozgatják, illetve védik az állományt.

Kilburn Scott egyik kutyája.

A szamojédok az északi-sarki expedícióknak köszönhetően terjedtek el Európában. Ugyanis a 19. század végén az Angliába visszatérő sarkvidéki felfedezők ismertették meg a brit kutyabarátokat velük. Ernest Kilburn Scott, neves felfedező, zoológus 1889-ben több ilyen ebet is vitt magával Angliába, miután expedícióin is szamojédokkal dolgozott. Sokan úgy vélik, hogy a fajta mai képviselői ennek, az általa importált a 12 ebnek a leszármazottai. Alexandra királynő sokat tett a fajta népszerűsítéséért, a szamojédok Angliában társ- és kiállítási kutyaként terjedtek el. A felfedezők a fajtáról szóló pozitív beszámolói miatt egyre többen mentek kutyákkal együtt az expedíciókra. Így történt, hogy 1911-ben a Roald Amundsent kísérő szamojédok voltak első haszonállatok, akik eljutottak a Déli-sarkra.

Roald Amundsen kutyáival.

Mivel az Egyesült Államokban és Európában nemigen tudták a szamojédokat eredeti munkakörükben alkalmazni, ám rendkívül mutatós kutyák, a fajtából családi kedvenc és kiállítási eb vált. A szamojéd egyébként a világ egyik legdrágább kutyafajtája, több mint négymillió forintot is elkérhetnek egy példányért.

Fajtastandard

Közepes termetű munkakutya, aki erős, mégis könnyed. Megjelenése elegáns, barátságos, magabiztos. Feje az orra felé folyamatosan keskenyedik. Fülei vastagok, nem túl hosszúak, a végei kissé lekerekítettek, felfelé állnak. Orrtükre sötét, állkapcsa erős, fogai jól záródnak. Szemei sötétek, mélyen ülők, egymástól távol állnak. Tekintete értelmes, intelligenciát sugall. Ajkai feketék. Nyaka és háta közepesen hosszú és izmos, mellkasa mély és széles. Végtagjai izmosak, mancsai kissé laposak, megnyúltak, szőrrel jól fedettek. Farka hosszú, erős, magasan tűzött, figyelő állapotban a háton viselt, nyugalomban néha lefelé lóg.

Vastag, lágy és sűrű aljszőrzet fedi testét, fedőszőre ennél durvább, hosszabb és egyenes. Színe tiszta fehér; krém; illetve fehér, kétszersült színű jegyekkel. Régen fekete és barnás árnyalatokban is előfordultak szamojédok. Marmagassága nemtől függően 50-60 cm, testsúlya körülbelül 20-30 kg. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

A szamojéd egy vidám, jókedvű és tettrekész fajta, aki igazán kiegyensúlyozott egyéniség. Kiváló munkakutya, hiszen kitartó, erős, magabiztos és sokoldalú. Manapság azonban leginkább családi kedvencként tartják, de ő ebben a szerepben is remekül helytáll. Méltóságteljes és határozott, de házőrzőnek nem alkalmas. Jelzőkutyának viszont igen, hiszen ugatásával mindig jelzi, ha idegen közelítene. A túl sok ugatásról érdemes már korán leszoktatni, hogy később ne legyen belőle probléma. Az idegenekkel egyébként hamar megbékél, ha látja, hogy gazdája se bánja jelenlétüket. Szereti az emberek társaságát, nyitott személyiség, gyermekekkel is barátságos, kedves, könnyen alkalmazkodik a családi élethez. Kitartása és nagy mozgásigénye révén kutyás sportokban is remekel.

Ideális környezet

Legjobban kertes házban érzi jól magát, a meleg éghajlatot pedig sűrű bundája miatt nehezen viseli. Nyáron különösen fontos, hogy biztosítva legyen számára hűvös hely. Nagy mozgásigénye miatt sok játékra és kiadós sétákra van szüksége. Nem szabad elfelejteni, hogy munkakutya, aki hosszú kilométereken át húzott szánokat, tehát lefárasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott kedvenc legyen. Szüksége van családja jelenlétére, az együtt töltött időre, mivel szeretetteljes, odaadó eb.

Ápolás

A szamojéd aljszőrzete évente kétszer cserélődik, ilyenkor bundája csomókban hullik. A kiadós kefélésre ilyenkor mindig oda kell figyelni, de általánosságban két-három naponta érdemes átfésülni szőrzetét. Gyakori fürdetése nem javasolt, szőre könnyedén leveti magáról a koszt. Füleit és szemeit mindig tisztán kell tartani.

A szamojéd mosolya

A szamojéd nemcsak gyönyörű bundájáról és erejéről híres, hanem mosolyáról is. Állítólag azért tenyésztették így ki a fajtát (kissé felfelé ívelő szájszélekkel), hogy ne csorogjon a nyála, hiszen az a hideg, szibériai időjárásban az állat testére fagyna.

Gyakori egészségügyi problémák

Összességében egészséges fajta, de néhány betegség nála is előfordulhat. Ezek közé tartozik a diszplázia, illetve a cukorbetegség. Egyes egyedeknél kialakulhat zöldhályog, vesebetegség (angolul samoyed hereditary glomerulopathy), illetve olykor rák is.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Paul McGreevy: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

fajtaleírás közepes testű kutya szamojéd szánhúzó kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink