hirdetés

A legdrágább kutyafajták: 4,2 millió forintba kerül az első helyezett

Buzgó Csilla

2020. október 17

Bár a menhelyekről jelképes összegért fogadhatsz örökbe kutyát, sokan kívánják megédesíteni életüket egy előkelő, nemes származású ebbel.

hirdetés

Természetesen nem állítjuk, hogy az alábbi fajtákat nem lehet sokkal alacsonyabb áron megvásárolni. A nevük mellett látható összeg a nemzetközi piac legnívósabb vérvonalaiból származó ebekre vonatkozik. Bár az irreálisan magas ár nem mindig feltétele az egészséges kiskutyáknak és a lelkiismeretes tenyésztői munkának, fajtatiszta ebeken spórolni felesleges.

Inkább érdemes egy kicsivel több pénzt áldozni egy hosszú időre szóló társra, mint állandóan az állatorvosnál vendégeskedni az öröklött betegségek miatt.

Miért kerülnek ilyen sokba ezek a kutyák?

Amikor a vásárló végre magához veheti várva-várt méregdrága kedvencét, nem csupán egy kiskutyáért pengeti ki a vételárat. A tenyésztés egy komoly szakértelmet igénylő, bonyolult tevékenység, melybe könnyen hiba csúszhat az öröklődő betegségekből kifolyólag, ha a tenyésztő nem elég alapos. Súlyos összegek mennek el a törzskönyvezéshez szükséges orvosi vizsgálatokra, kezelésekre, valamint gyakran a repülőjegy is benne van az eb árában. Maga a törzskönyvi nyilvántartásba vétel is pénzbe kerül, az összeg pedig nyilván országonként változik a helyi gazdasági helyzetnek megfelelően.

A ritka fajták általában azért is olyan drágák, mert a gazdi részéről nagy odafigyelés szükséges a gondozásuk során. Érzékenyek lehetnek különféle betegségekre, vagy a temperamentumuk kíván több türelmet a nevelés alatt, épp ezért nem a tömegek számára tenyésztik őket.

Lássuk tehát, mely luxusfajták a legdivatosabbak jelenleg a felső tízezer körében!

Szamojéd – 4 millió 200 ezer forint

Ez a Szibériából származó, hófehér gyönyörűség eredeti hivatása szerint rénszarvasokat terelt, vadászott és szánhúzással segítette névadó népcsoportjának tagjait. Kedves mosolyának funkciója is van: az Amerikai Kennel Klub szerint a fajtát azért tenyésztették ki így, hogy a nyál ne tudjon kifolyni a szájából. A fagyos tundrán ugyanis villámgyorsan megfagynak a lefolyó nyálcseppek, melyek sérülést okozhatnának a négylábúnak.

Kis oroszlánkutya – 3 millió 600 ezer forint

Az intelligens és kedves kis oroszlánimitátor francia neve Petit Chien Lion. A fajta az egyik legrégebbi mind közül, kialakulása az 1500-as évek elejére datálható. Számos korabeli, nemeseket ábrázoló festményen megörökítették különleges, elegáns küllemét és kivételes kapcsolatát, mely a gazdihoz fűzte.

Csau csau – 3 millió 300 ezer forint

A csau csau kutyák több ezer éve indultak világhódító útjukra Tibetből. Egyik legkülönlegesebb védjegyük kék színű nyelvük, de dús bundájuk és karakteres arcuk is feledhetetlenné teszi küllemüket. Keleti templomőrző kutyákból rövid úton a nyugati világ kedvencévé és státuszszimbólumává váltak. A 20. századtól már egyre többen engedhették meg maguknak ezt a napjainkban is igen borsos árú szépséget.

Tibeti masztiff – 3 millió forint

Kínában igazi státuszszimbólumként tisztelik ezt a hatalmas, dús bundájú ebet. Arisztotelész szerint a tibeti masztiff “alighanem a tigris és a kutya keresztezéséből származik”. Személyisége valóban rettenthetetlen: az indiai pásztorok azért tartják a nyájak mellett, hogy megvédje az állatokat a hóleopárdoktól.

Tibeti masztiff kölyök.

Azawakh – 2 millió 850 ezer forint

Ez a lógófülű agárfajta az afrikai Maliból származik. A tuaregek tenyésztették ki, nevét az Azawakh-völgyről kapta, ugyanis felfedezőik itt látták meg őket először. Mozgásigénye nagy, természete kissé makacs, így csak következetes és tapasztalt gazdiknak ajánlott társ.

Rottweiler – 2 millió 700 ezer forint

Ősei a német Rottweil városkából származnak, eredetileg a mészárosok segédjeiként dolgoztak terelőként és kocsihúzóként. Ma az egyik legkedveltebb munkakutya, előszeretettel alkalmazzák őt a rendőrségnél és mentőalakulatoknál.

Kanadai eszkimókutya – 2 millió 625 ezer forint

Ez a körülbelül 4 ezer éves fajta az inuitok munkakutyája volt, ám az 1960-as évekre annyira kevés maradt belőlük, hogy szinte kihaltnak nyilvánították őket. Az 1970-es években a kanadai Brian Ladoon kezdte meg a qimmiqnek is nevezett fajta tervszerű szaporítását, hogy megmentse az eszkimókutyákat a végleges kipusztulástól. Máig az egyik legritkább fajtának tartják, nem csoda hát, hogy ilyen borsos áron lehet hozzájutni.

Argentin dog – 2 millió 400 ezer forint

Ez a feltűnően izmos, tiszteletet parancsoló eb eredetileg vadászatok során támogatta gazdáit. Hűséges, védelmező személyisége kedvelt őrző-védő és munkakutyává teszi, de következetes nevelés és megfelelő mennyiségű testmozgás mellett ideális családi kedvencként is funkcionál.

Fáraókutya – 2 millió 250 ezer forint

Mint a legrégebbi háziasított fajta, a fáraókutya már időszámításunk előtt ötezer évvel is szerepelt korabeli műalkotásokon. Máltára a föníciaiak vitték, itt nyúlvadászatra használták, és már több, mint 2000 éve boldogítja a szigetország lakóit.

Afgán agár – 2 millió 100 ezer forint

Eredeti neve Tāzī, s az afgánok szerint már Noé bárkáján is helyet kapott másodmagával. Egygazdás, önfejű fajta, luxuskutya státuszát az 1970-es évek környékén szerezte meg. Hosszú szőrének ápolását érdemes képzett szakemberre bízni, de a kozmetikuslátogatások közötti rendszeres fésülés is elengedhetetlen.

Ha valaki nem tudja megengedni magának ezeket a varázslatos teremtményeket, ne csüggedjen! Előfordul, hogy szinte fillérekért hozzájuk juthat mentési programok vagy menhelyek révén. Így nem csak egy csodálatos kutyája lesz, de elmondhatja magáról, hogy egy életet mentett meg, ennek ára pedig felbecsülhetetlen.

(Képek: Getty Images Hungary)

agár csau csau érdekességek fáraókutya kis oroszlánkutya legdrágább kutyák tibeti masztiff

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink