hirdetés

Nem csak a szibériai huskyk bírják a hideget!

Molnár Enikő

2023. november 4 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy közeledik a hideg, felkerülnek az ebekre a kutyakabátok, ám nem minden kutyának van szüksége az extra védelemre az időjárás viszontagságai ellen.

hirdetés

A hidegben számunkra természetes, hogy egyre több réteg kerül fel, hiszen törekszünk kényelemre és a védelemre. Szerencsés világban élünk, manapság jóformán bármilyen fajtájú kutyánk lehet, ha arra van igényünk. Ez viszont azzal jár, hogy a kutyafajtákat kimozdítjuk a „természetes lelőhelyükről”, abból a környezetből, ahová tenyésztették őket. Olyan kutyák, akiket a hőmérséklet minimális ingadozásra terveztek, hirtelen egy olyan közegben találják magukat, ahol a mínusz fokoktól egészen a nyári hőségig el kell viselniük mindent. Vannak négylábúak, akiket segíteni kell a dermesztő időben, mert nem bírják a hideget; nincs meg a megfelelő „kiegészítőjük”, tehát nem olyan a szőrük, ami védené őket a viszontagságoktól. Elsősorban az ő részükre tervezték a kutyakabátokat, hiszen nekik sem tesz jót, ha alulöltözötten járkálnak a hidegben. A másik oldalon viszont ott vannak például a huskyk, akik a zimankóban vannak igazán elemükben. Többek közt róluk készülnek olyan videók, ahol boldogan alszanak összegömbölyödve a legnagyobb havazásban is. De nem csak ők azok a kutyák, akik jól bírják a hideget!

A dupla/kettős szőrzet csodái

Dupla vagy kettős szőrzetnek hívjuk azt a jellegzetes szőrzetfajtát, ami két jól megkülönböztethető rétegből áll. Ennek az előnye, hogy jól tudnak általa a kutyák alkalmazkodni az időjárás viszontagságaihoz (főleg a hideghez), a hátránya viszont a nagymértékű vedlés.

A kutya bőréhez közelebbi puha, sűrű szőr egyfajta szigetelő réteg, ami télen segít benntartani a meleget, nyáron pedig kint tartani azt a szálak közé zárt levegő segítségével. A fedőszőrzet a külső védőréteg, ami keményebb és hosszabb szálakból áll. Célja, hogy a széltől, esőtől és hótól védje az ebet. Ez a védelmi struktúra nincs meg azoknál a kutyáknál, akik egyrétegű bundával rendelkeznek. Nekik kell a plusz védelem, és egyáltalán nem pénzkidobás az esetükben egy kutyakabát. Főleg, ha a hőmérséklet 10 fok alá esik.

Nem minden dupla szőrzetű kutyának van olyan mértékű felkészültsége, mint például a huskynak, de a legtöbben jól bírják a 0 fok körüli hőmérsékletet. Főként abban az esetben, ha nem egész napra vannak kitéve az időjárás viszontagságainak. Sokszor említik példaként a golden retrievereket, akik kettős szőrzettel rendelkeznek, de 7 fok alatt örülnek egy kutyakabátnak; pláne, ha hosszabb sétára indulnak gazdájukkal.

Kutyák, akik bírják a hideget

Valamiért mindenkinek először a huskyk jutnak az eszébe, hiszen a fajta az utóbbi időben nagyon népszerű lett. De rajta kívül még számos eb van, aki jól bírja a hideget, sőt, szereti is a fagyos klímát és nemcsak a zsenge fűben hempereg örömmel, hanem a ropogós hóban is.

Bernáthegyi

A bernáthegyik egykor lavinakutyaként funkcionáltak. Egyes feljegyzések szerint akár több méteres hótakaró alól is ki tudták menteni a bajbajutottakat az Alpokban. Ezek a kutyák tehát igazán arra lettek teremtve, hogy hideg, hóval borított vidékeket járjanak, így nem meglepő, hogy a hazai enyhébb telek meg se kottyannak nekik.

Újfundlandi

Kanadából származó, hatalmas termetű kutya, aki kiváló úszó, és nem rémíti meg a jeges víz sem. Állítólag régebben halászoknak segített, így nem meglepő, hogy a környezeti viszontagságoknak olyan jól ellenáll a bundája.

Két újfundlandi ideális környezetében.

Alaszkai malamut

Sokszor összetévesztik a szibériai huskyval, de nála jóval robusztusabb szánhúzóról van szó. Nem kérdés, hogy hideg időre lett teremtve!

Tibeti masztiff

A nomád pásztorok ősi munkakutyája, a Himalája és a tibeti kolostorok egykori őre. Vakmerő és kitartó, nem rendíti meg a hideg időjárás.

Csau csau

A csau csauk történelme igazán megrendítő, szegényekre sokáig rájárt a rúd. Több olyan feljegyzés létezik, amiből kitűnik, hogy a történelem során a szőrük miatt tartották őket. Szerencsére mára már a legtöbb csau csau megtarthatja magának a bundáját, ami így őket védi a szélsőséges időjárás ellen.

alaszkai malamut bernáthegyi csau csau dupla rétegű szőrzet hideg hideg és kutya husky kutyakabát kutyaruha séta hidegben tibeti masztiff újfundlandi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink