hirdetés

10 kutyafajta, akik imádják a hideg időt: velük akár téli túrákra is indulhatsz

Ferenczi Deborah

2022. január 12 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák többsége januárban szeret behúzódni a melegbe, és alig lehet rávenni arra, hogy kimozduljon. Azonban léteznek olyan fajták is, akik kifejezetten kedvelik a téli hideget, sőt ebben mozognak igazán otthonosan. Íme 10 kutyafajta, akik imádják ezt az évszakot!

hirdetés

Annak ellenére, hogy a télnek vannak csodás időszakai, mégsem feltétlenül tartozik az emberek többségének kedvelt évszakai közé. Ellentétben az alábbi kutyákkal, akiknek mi sem természetesebb, mint a hó, a zimankó, és a téli fagyok dermesztő viszontagságai.

1. A berni pásztorkutya

Amennyiben olyan kutyust keresel, aki örömmel társul hozzád a túráidon, akkor a berni pásztorkutya kiváló választás lehet számodra. Nagytestű, és köztudott, hogy nagyon nehéz terheket is képes elcipelni. Noha nincs nagy mozgásigénye, de nagyon kitartó, és teljesen természetes közegének számít a zord téli időjárás. Így kiváló társaságot tudnak nyújtani számodra a hosszú, hideg sétákon.

2. A német juhászkutya

A rendkívül intelligens őrkutyaként ismert németjuhász dupla rétegű szőrével az egyik leginkább strapabíró kutyafajta. Nagy mozgásigényének köszönhetően kifejezetten élvezi a szabad levegőn töltött időt, akkor is, ha fagypont alatt van a hőmérséklet. Ügyelj arra, hogy korai életkorban kezdd el kedvenced képzését és megfelelően szocializáld. Ez többek között azért is nagyon fontos, hogy ne alakuljon ki túlzottan védelmező vagy agresszív viselkedés.

3. A kaukázusi juhászkutya

Az adott fajtának hatalmas előnye, hogy bundájának alsó rétege illetve hosszú fedőszőre mindig melegíti. Az állat kiválóan érzi magát vidéken és városban egyaránt. Miután az őseiket juhászoknak és szánhúzó kutyáknak használták, így jól bírják a terhelést és teljesen természetesen érzik magukat hideg időben is. Miután szeretik, ha van valami feladatuk, így érdemes őrkutyának is alkalmazni őket. Amennyiben megfelelő kutyaházuk van, minden további probléma nélkül átvészelik a hidegeket – persze ez nem jelenti azt, hogy kötelező is kint tartani őket.

4. A keeshond, avagy farkasspicc

Amennyiben kisebb vagy inkább közepes méretű kutyában gondolkozol, akkor nincs is jobb választás az engedelmes és szeretetteljes keeshond-nál. Miután nagyon meleg szőrzetrétegek borítják az állat egész testét, nem kell aggódni amiatt, hogy fázni fog. Ennek azonban ára van: ha nyáron megemelkedik a hőmérséklet, a keeshond könnyen túlmelegedhet és hőgutát kaphat. Miközben a kánikulában különös figyelmet kell szentelni egészségére, télen nagyon jól érzi magát hosszabb túrákon is.

5. Az újfundlandi

Az újfundlandikat specifikusan a hideg időjárásra elviselésére alkalmas kutyáknak tenyésztették. Gina DiNardo, az American Kennel Club alelnöke szerint olyan vastag bundával rendelkeznek, melynek segítségével még a fagyos vízben való úszást is kibírják. Így bátran lehet őket elengedni akár szilárd, biztonságos vastagságú jégen és havon, egészen biztosan boldogulni fognak ilyen körülmények között is. Fokozottan szükséges arra odafigyelni, hogy rendszeresen vágd le a körmét, ezzel kapcsolatban több odafigyelést igényel, mint más állatok.

6. A bernáthegyi

Ez a masszív és szerethető kutya rögtön a család kedvence lehet. A bernáthegyiek az emberek, különösen a gyerekek iránti odaadásukról ismertek. Annak idején lavinák után eltűnt embereket megtalálásában jeleskedtek, így most is megvédenek bármilyen veszélytől. Nyugodtan túrázhatsz velük a téli hidegben is.

7. A shiba inu

Az American Kennel Club szerint a japán származású shiba inu annak köszönhetően, hogy különösen izmos és masszív, kifejezetten élvezi a hóban való túrázást. Szőrzete kiválóan alkalmazkodott a viszontagságos időjárási körülményekhez, ugyanis dupla vastag szőrme védi őket a fagyos hidegtől. Így nem fázik még a legnagyobb hidegben sem.

8. A komondor

Amennyiben a hidegtűrés bajnokát keresed, akkor a komondor egészen biztosan a dobogósok között van. Fehér, zsinórszerű bundája folytán messziről teljesen bele tud olvadni a birkanyájba. Nem véletlen, hogy pontosan ezért juhászkutyának tenyésztették, hiszen az oda tévedő vadakat könnyedén elüldözi. Bundájának köszönhetően kényelmesen él szélsőséges időjárási körülmények között is.

9. A norvég elkhund

A Norvégiából származó norvég elkhund jól illeszkedik a jeges éghajlathoz, hiszen északon meglehetősen dermesztő hidegek vannak. Mivel nagyon magas a testmozgásigénye, ezért kifejezetten szereti a kiadós havas vagy akár jeges tájakon átívelő hosszú, kiadós sétákat. Dupla szőrzete kellemes meleget biztosít, így nem fog fázni kinti kutyaként sem.

10. A szibériai husky

A szánhúzó kutyának tenyésztett szibériai husky úgy van kitalálva, hogy ne csak túlélje a fagyos hőmérsékletet, de jól el is boldoguljon benne. Ez annak köszönhető, hogy nagyon sűrű aljszőrrel és vastag fedőszőrrel rendelkezik. Miután kifejezetten a szibériai hidegekre lett kitenyésztve, így a nagy hőséget nagyon nehezen viseli. Előfordulhat, hogy melegebb hőmérsékleten lyukakat ás az udvaron, hogy a hűvös földbe feküdjön, és lehűtse magát. Ilyenkor érdemes külön odafigyelni jólétére, januárban pedig minél több sétát biztosítani számára.

bernáthegyi berni pásztorkutya hideg és kutya hidegtűrő kutya kaukázusi juhászkutya keeshond komondor kutya télen német juhászkutya norvég elkhund shiba inu szibériai husky tél téli túra újfundlandi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink