hirdetés

Ezért vigyázz a fagyálló szerek használatával: kutyád halálát is okozhatják

Ferenczi Deborah

2022. január 7 - Képek: Getty Images Hungary

A tél egyik legveszélyesebb vegyszeres mérgezését a fagyálló véletlenszerű fogyasztása okozza. A vegyszer gyakran lecsöpög az autó hűtőjéből a földre, ahonnan az állatok felnyalják. A mérgezés sok esetben halálhoz vezethet, így érdemes olyan óvintézkedéseket tenni, melyek megakadályozzák az ilyen jellegű baleseteket.

hirdetés

A fagyállószerek által okozott mérgezés az egyik leggyakoribb az állatok esetében. A szer gyakran előfordul a háztartásokban, és sokan sajnos nem fordítanak elég figyelmet a megelőzésre, pedig akár a kedvenc halálát is okozhatja .

Mi is pontosan a fagyálló?

Abban az esetben, ha a kutya fagyállót fogyaszt, akkor nagy mennyiségű etilénglikolhoz jut a szervezete. Az édes íző folyadékot önmagában vagy mással keverve is könnyedén megeszik. Nem kell jelentős mennyiségű etilénglikol ahhoz, hogy végzetes károsodást okozzon az állat szervezetében. Kevesebb, mint 88 ml fagyálló elegendő egy közepes méretű kutya halálos mérgezéséhez. A szer káros hatással van az agyra, a májra és a vesére. Az etilénglikol egyébként a fagyállón kívül a motor hűtőfolyadékában és a hidraulikus fékfolyadékokban is megtalálható.

A mérgezés tünetei

A fagyállómérgezésnek néhány gyakori jele a következő:

Mikor nem szabad hánytatni?

Mielőtt kórházba rohannál kedvenceddel, fontos, hogy mielőbb megpróbáld hánytatni őt. Ám kizárólag abban az esetben, ha biztos vagy abban, hogy fagyálló okozta a mérgezést. Bizonyos méreganyagok esetén veszélyes lehet a hányás, mivel egyes szerek nagyobb kárt okoznak a nyelőcsövön keresztül visszajutva, mint lefelé. A hánytatáshoz kérd az állatorvos véleményét és telefonos segítségét, amíg oda nem értek hozzá. Ne hánytasd az ebet, ha eszméletlen, légzési nehézségei vannak, vagy súlyos szorongás, sokk jeleit mutatja. A rendelőbe érve az állatorvos biztonságosan be tudja adni a méreg ellenszereit, mint például az aktív szenet, amely megakadályozza a toxin további felszívódását, és a 4-metilpirazolt, amely nagyon hatékonyan tudja kezelni a fagyállómérgezést. Lehetséges, hogy kutyát intenzív osztályon kell tartani a veseelégtelenség megelőzése érdekében. Azok a kutyák, akik nagyon kis mennyiségben fogyasztottak fagyállót, túlélhetik, de a lenyelés után néhány napig figyelni kell kiválasztó szerveik működését. Sajnos a vesekárosodás miatti elhullás így is gyakori.

Diagnózis

Az állatorvos a kezelés előtt alapos fizikális vizsgálatot végez. Teljes vérképet készítenek, vizeletvizsgálatot végeznek. Előfordulhat, hogy az orvos meg akarja vizsgálni a hányást vagy a székletet, így ha lehetséges, ebből vigyél számára mintát. Ez segíthet a mérgezés pontos típusának diagnosztizálásában és felgyorsíthatja kutyád kezelését. Ha úgy sejted, valaki szándékosan mérgezte meg kedvencedet, fénykép készítésével, minta bevitelével tudtok ezügyben tovább haladni.

Megelőzés

A fagyállómérgezés könnyen elkerülhető néhány egyszerű óvintézkedés betartásával. A fagyállós tartályokat tartd szorosan lezárva, és legyenek távol az állatoktól. Ügyelj arra, hogy ha az anyag kifolyik, azonnal és alaposan feltöröld. Rendszeresen ellenőrizd az autód hűtőjét, és azonnal javítsd ki az esetleges szivárgást. Ne engedd, hogy kutyád felügyelet nélkül kóboroljon ott, ahol fagyállóhoz jut. A szándékos mérgezést úgy tudod elkerülni, ha megtanítod az állatnak, hogy rajtad kívül senkitől se fogadjon el ételt és ne nyaljon/egyen fel semmit séta közben a földről.

elsősegéynyújtás fagyálló fagyálló mérgezés kutya mérgezés vegyszeres mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink