hirdetés

Így mentheted meg kedvenced életét: kutya elsősegély alapok

László Enikő

2020. október 2

Az elsősegélynyújtás alapjainak elsajátítása igen fontos lehet egy gazdi életében. Remélhetőleg sosem lesz szükséged erre a tudásra, de jó, ha felkészülsz minden eshetőségre.

hirdetés

Az elsősegélynyújtás alapjainak elsajátítására azért van szükség, hogy a kutyát stabil állapotban lehessen az állatorvoshoz szállítani. Sokszor akár néhány percen múlhat kedvenced élete, ezért azonnal cselekedned kell. A következőkben bemutatjuk, mit tegyél, ha az eb hirtelen elájul, megsérül, illetve azt, hogy miket érdemes otthon tartanod az eb elsősegélydobozában. Az apróbb sérüléseket akár te magad is elláthatod.

Mit tartalmazzon az elsősegélydoboz?

Érdemes kutyádnak egy külön elsősegélydobozt tartani, amiben a sürgősségi ellátáshoz, apró sebekhez szükséges eszközöket, gyógyszereket tárolod. Több szempontból is hasznos lehet. Egyrészt nem akkor kell állatpatikába rohannod, amikor azonnal szükség lenne valamire. Általában mindig akkor történik valami, amikor hosszú hétvége vagy ünnepnap van. Emiatt érdemes előre betárazni. Másrészt jobb külön tárolni ezeket az embereknek való gyógyszerektől, nehogy összekeverd őket a kapkodásban.

 • vatta,
 • sebtapasz, kötőgéz,
 • fásli, mullpólya,
 • öntapadós, műanyag kötszer,
 • leukoplaszt,
 • hegyes végű olló,
 • hőmérő,
 • sebfertőtlenítő,
 • fertőtlenítő kendő (saját részre),
 • csipesz,
 • fecskendő,
 • fiziológiás sóoldat,
 • aktív szén,
 • esetleg kis tasakban méz

Eszméletvesztés

Ha kutyád valamilyen oknál fogva hirtelen összeesik, azonnal ellenőrizd a légútjait. A nyelvét húzd finoman előre, hogy ne akadályozza a légzésben. Figyeld a mellkasát, hogy vesz-e levegőt. A hátsó láb belső részén ellenőrizd a pulzust vagy nyomd a kezedet a mellkasára, a könyöke mögött. Nagytestű kutyák pulzusa percenként 50 és 95 között ideális. A kisebbeké 100-150.

Ha nem vesz levegőt

Amennyiben kutyád nem vesz levegőt, azonnal cselekedned kell. Mégpedig úgy, hogy a szádat kedvenced orrlyukára kell tenned, és abba belefújni. Előtte ellenőrizd, nincs-e valami a szájában. Ha van, akkor azt távolítsd el. A levegő befújását percenként hatszor ismételd meg. Addig csináld, amíg nem látod, hogy emelkedik a mellkas.

Az alábbi videóban bemutatják, hogyan kell szakszerűen újraéleszteni egy kutyát:

Vágások, szúrt sebek

A sebet mosd ki szappanos vízzel, lehetőleg természetes anyagokból készültet használj, ne erős tisztítószert. Távolítsd el a beleragadt koszt, szőrszálakat, majd fertőtlenítsd le. Kisebb vágás esetén sóoldattal is kimoshatod a sebet, ha kutyád hagyja. Ezután kötözd be a sérülést gézzel. Ha nagy vagy mély a seb, azonnal keresd fel állatorvosod.

Égési sérülés

Az égett területet hideg vízzel öblítsd le vagy törölközőbe tekert jégzselével hűtsd. Használhatsz fagyasztott ételt is, de soha ne tedd azt közvetlenül a kutya testére, mindig tekerd bele valamibe. Ezután tegyél a sebre néhány benedvesített gézlapot és kötözd be az érintett területet. Ha ez kész, keresd fel kedvenceddel állatorvosodat.

Harapás

Amennyiben a harapás nem okozott túl nagy sebet kedvenceden, magad is kitisztíthatod, lefertőtlenítheted a sebet, mielőtt orvoshoz vinnéd. Az ilyen sérülés hamar elfertőződhet, ezért ez egy nagyon fontos lépés. Célszerű a seb környéki szőrt levágni, hogy minél kisebb legyen a fertőzés veszélye.

Ha erősen vérzik, azonnal kell cselekedni. Egy nagy köteg vattát vagy száraz gézt szoríts a sebhez, hogy felitatódjon a sok vér. Alkalmazható nyomókötés is, amíg az állatorvoshoz nem érsz kedvenceddel.

Előfordulhat, hogy kutyádat megharapja egy másik. A legfontosabb, hogy ilyenkor fertőtlenítsd a sebet.

Nyomókötés

Helyezz egy száraz vagy körömvirágkenőccsel átitatott gézt a sebre és tekerd körbe fáslival. Ügyelj, hogy ne feszüljön túlságosan, mert elszoríthatja a vérkeringést. Ha kész, rögzítsd ragasztószalaggal.

Hőguta

Ha a hőguta jeleit tapasztalod kedvenceden, azonnal hűtsd le. Vidd árnyékos helyre, és vizes törölközővel borogasd hasát, tarkóját, nedvesítsd be orrát és száját, valamint próbáld meg megitatni. Ügyelj, hogy a víz sose legyen jéghideg! Amint stabil az állapota, vidd állatorvoshoz. A hőgutáról bővebben egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

A hőguta sok esetben megelőzhető. Kutyád lehűtésére tehetsz néhány jégkockát itatótáljába.

Csípések

A csípések, ha csak kutyád nem allergiás rájuk, nem annyira veszélyesek. De ezek is igényelnek némi ellátást. Ha sosem csípte még meg kedvencedet darázs vagy méh, tartsd szem előtt, ha baj történne. Tévhit, hogy a kalcium megelőzi az allergiás reakciót, ezért nem érdemes vele próbálkozni.

Ha tíz percen belül nem veszel észre semmi különöset a duzzanaton kívül kedvenceden, nagy valószínűséggel nem érzékeny a csípésre. A fullánkot mindig távolítsd el. A darázs csípését ecetes, a méhét szódabikarbónás borogatással enyhítheted. A témáról bővebben egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

Anafilaxiás sokkot kapott kutya.

Közúti baleset

A legfontosabb, hogy az állatot biztonságos helyre vidd, lehetőleg úgy, hogy ne mozgasd a gerincét. Egy feszes pokróc segítségével könnyebb dolgod lehet. Ha idegen kutyáról van szó, és attól félsz, hogy a sokkos állapot miatt megharap, tekerj valamit finoman a szája köré. Közben értesítsd a közeli állatvédőket.

Fontos, hogy az ebet melegen kell tartani, be kell takarni egy takaróval, pokróccal, ami éppen a kezed ügyébe akad. Ha te magad viszed állatorvoshoz, ügyelj, hogy úgy tedd be az autóba, hogy ne érj a láthatóan sérült területekhez és minél óvatosabban mozgasd.

Hogy biztosan ne haraphasson meg a sérült kutya, érdemes fáslival finoman összekötözni a száját.

Mérgezés

Ha a kutya maró hatású vegyszerrel érintkezett, azonnal mosd le bundáját szappanos vízzel. Lehetőleg ehhez válassz természetes anyagokból készült terméket. Semmilyen maró hatású szert, például festékoldót ne használj a bőrén, szőrén!

Belső mérgezés esetén azonnal keresd fel kutyáddal az állatorvost és vidd magaddal a szert is, ha sejted, mi okozhatta. Megpróbálhatod meghánytatni is. Ezt azzal is előidézheted, ha langyos sós vizet itatsz vele fecskendő segítségével. Bizonyos anyagok elfogyasztása után nem javasolt a hánytatás, ilyenek például a hígító, gázolaj, körömlakk, műtrágya. A témáról bővebben a vegyszeres mérgezéssel kapcsolatos cikkünkben olvashatsz.

Végtagtörés

A végtagokat soha ne próbáld meg visszatenni te magad a helyükre. Óvatosan tekerj a láb köré egy újságpapírt és rögzítsd ragasztószalaggal. Ez csak arra szolgál, hogy megakadályozza azt, hogy a törött rész lengjen. Ha seb keletkezett a törés helyénél, fedd le gézzel, mielőtt papírba csomagolnád. Az állatorvoshoz menet próbáld úgy betenni az autóba, hogy nem érsz hozzá a sérült részhez. A legkényelmesebb egy kutyának ilyenkor az lehet, ha egy kipárnázott nagyobb dobozban utazik.

Alkalmazások

Néhány hasznos mobil applikáció segítségével megkönnyítheted a váratlan helyzeteket. A Vet Call nevű alkalmazás megmutatja a közeledben elérhető orvosokat és adataikat. Ez főleg akkor nagyon hasznos, ha éppen nem otthon tartózkodsz kedvenceddel. Kutyád vagy bármilyen kisállatod profilját el is készítheted, hogy gyorsan tudj róla információkkal szolgálni.

A másik app a Vigyél Haza kutyakereső, amiben több hasznos funkció mellett segítséget is találsz az elsősegélynyújtáshoz.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos ápolás autóbaleset darázscsípés égési sérülés elsősegély eszméletvesztés hőguta mérgezés nyomókötés rovarcsípés törés újraélesztés vágás vérzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink