hirdetés

Mit tehetsz, ha megcsípi a kutyád egy darázs? A legfontosabb tudnivalók

László Enikő

2020. július 24

Nyáron a házi kedvenceket nem csupán a melegtől és a tűző naptól érdemes óvni, de a fullánkos rovaroktól is. Mit a teendő, ha mégis megcsípi kutyádat egy méh vagy egy darázs?

hirdetés

A legtöbb kutya nagyon szeret vadászni a körülötte repkedő rovarokra, bogarakra. Egészen jó szórakozást jelent ez számukra, és a gazdiknak is. Ám mi történik akkor, ha pórul jár kedvenced és meg is csípi valami? Vicces képek terjednek az interneten, feldagadt képű, pórul járt ebekről, de ezek csak addig mókásak, amíg nem történik komolyabb baj.

Hol érte a csípés?

A leggyakoribb csípési területek az orr, a mancs és a has. Néha előfordul, hogy kedvenced bekapja az ártalmatlannak tűnő rovart, és az a nyelvét szúrja meg. Ha kutyádat az arca bármelyik részén érte a csípés, mindenképpen vidd állatorvoshoz. Amennyiben azt veszed észre, hogy gyakran nyalogatja, harapdálja a mancsát, feltétlen ellenőrizd, mert rovarcsípés is állhat a háttérben.

A rovarcsípés erős duzzadást okoz.

Szedd ki a fullánkot!

Fontos teendő a csípés helyének átnézése és a fullánk eltávolítása. Ez történhet tűvel vagy körömmel, de akár két bankkártyával is. Csipesszel kevésbé ajánlott, mert a nyomás hatására a méreganyag csak mélyebben a kutya szervezetébe kerül. Fullánkot nem csak a méhek hagynak maguk után, a darazsakra is lehet jellemző, ők ugyanis harapni és szúrni egyaránt képesek. Ha esetleg láttad, milyen rovar támadta meg kedvencedet, annak megfelelően próbáld kezelni.

Borogatás

A méh mérge savas, így azt sütőporos vagy szódabikarbónás vízzel itatott ronggyal érdemes borogatni, a darázsé pedig lúgos, ezért azt ecetessel. Ha nem tudod, mi csípte meg, szappanos vízzel is lemosható a területet. A gyulladást csökkentheti a jégkocka és a hideg vizes borogatás. Az embereknek készített Fenistil gél, illetve az aloe vera is enyhítheti a fájdalmat. Az esetleges allergiás reakció általában tíz percen belül jelentkezik, de előfordul, hogy csak órákkal a csípés után, ezért folyamatosan kísérd figyelemmel kedvenced állapotát!

Tévhit azonban, hogy a kalcium tabletta megelőzi az allergiás reakciót. Csípés esetén semmilyen hatással nincs sem az emberre, sem pedig állatra. 2016-ban Dr. Novák Hunor, gyermekorvos nyílt levélben hívta fel a figyelmet rá, hogy a hamis biztonságérzet akár tragédiához is vezethet. Ennek ellenére sokan ma is azt hiszik, hogy a kalcium segít az allergiás reakciók csökkentésében.

Ha a borogatás ellenére másnapra sem csillapodik a duzzanat, vidd el kedvencedet állatorvoshoz.

Kalcium tabletta helyett vigyük kedvencünket állatorvoshoz.

Megfigyelés

Ha kutyádat még sosem érte darázs- vagy méhcsípés, érdemes rögtön állatorvoshoz vinni, nehogy rohamosan romlani kezdjen az állapota. Csakúgy, mint az emberek, a négylábúak is lehetnek allergiásak.
A reakciók is hasonlók, figyeld meg, kutyád nem produkálja-e az anafilaxiás sokk tüneteit:

  • légzési nehézségek
  • rohamos duzzadás
  • fokozott fájdalom
  • kiütések
  • ájulás
  • nyáladzás
Anafilaxiás sokkot kapott kutya.

A legbiztonságosabb megoldás, ha állatorvoshoz viszed kedvenced. Fejen történt csípés esetén mindenképpen ajánlott, ahogy akkor is, ha több rovar támadta meg az ebet. Emellett azt se feledd, hogy az allergia bármikor kialakulhat, ha korábban nem fordult elő, akkor is.

(Képek: Getty Images Hungary)

darázs darázscsípés fullánk méh rovarcsípés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink