hirdetés

Gond-e, ha a kutyád katicabogarakat eszik?

Szénási Szimonetta

2024. június 11 - Képek: Getty Images Hungary

A kíváncsi ebek sokszor olyat is megesznek, amit nem kéne; köztük rovarokat, bogarakat. Utánajártunk, lehet-e baj abból, ha kedvenced katicákat fogyaszt.

hirdetés

Az American Kennel Club felidézett egy képet, amelyen egy kutya szájpadlása látható, tele katicabogárral. Mint alább láthatod, valóban hátborzongató látvány, amelynek láttán joggal merül fel a gazdikban, hogy veszélyes-e a katicabogár a kutya számára?

Miképp korábban mi is írtunk az esetről, a képen szereplő Bailey nevű kutya szájába – a legtöbb híradással ellentétben – nem befészkeltek a bogarak, hanem az eb kapkodta be őket. Az is fontos adalék, hogy ezek úgynevezett ázsiai, vagyis harlekinkaticák voltak.

Ezek voltak az intő jelek

A kutya gazdáinak kedvencük étvágytalansága és bágyadtsága tűnt fel először, az orvosi vizsgálatnál pedig kiderült, hogy körülbelül 16 bogár (bár a pontos számról megoszlanak az információk) van a kutya szájpadlására tapadva. A harlekinkaticáról, erről a roppant invazív fajról tudni kell, hogy veszély esetén ragacsos nedvet bocsátanak ki, ami odaragasztotta a bogarakat a szájpadlás redői közé.

A harlekinkaticák a hazánkban őshonos katicákat is fenyegetik

Ám Bailey története nem általános; a szóban forgó eb folyamatosan vadászta a katicákat, így tudott ilyen sok példány összegyűlni a szájában. Nem egyszerre kerültek bele, pláne nem ott szaporodtak el. Az viszont tény, hogy ennyi bogár bizony sok kellemetlenséget, és minden bizonnyal nagy fájdalmat okozott a kutyának. Miképp az előbbi bejegyzést posztoló állatorvosi rendelő kommentárja is írja, a harlekinkaticák harapása fájdalmas, valamint fekélyeket okozhat az ínyen, illetve a nyelven is. Ezenfelül azt is írják, hogy ez már a második eset volt, amivel találkoztak.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Nincs ok a pánikra

Ennek ellenére az Amerikai Állatorvosok Szövetsége nyugalomra inti a kutyatartókat. A szakirodalom nagyon kevés, mindössze pár darab ilyen esetet jegyez, valamint lenyelve sem gyakori, hogy komolyabb gondot okoznának a rovarok vagy bogarak. Ugyanakkor nem kizárt, hogy gyomor- vagy bélrendszeri panaszok lépnek fel. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • nyáladzás;
  • hányás;
  • szorulás (a kutyák nem tudják megemészteni a kitinpáncélt);
  • aluszékonyság;
  • viselkedésbeli változások.

Tehát ha a felsorolt tüneteket tapasztalod kedvenceden, merüljön fel benned a bogárevés mint opció, és ellenőrizd az állat száját, illetve egyeztess az állatorvossal is.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A többi bogárral is vigyázni kell!

Nem csak a katicabogár miatt kell figyelni a kutya viselkedésére: nagyobb bajt okozhat, ha egy darazsat vagy egy méhet vesz üldözőbe, és bekapja vagy lenyeli azt. Ha a rovarnak van ideje használni a fullánkját, a csípés helyén keletkező duzzanat akár fulladáshoz is vezethet. Egy arra érzékeny ebnél pedig súlyos allergiás tünetek, vagy akár anafilaxiás sokk is felléphet, ami rövid időn belül életveszélyes állapottá válik, kezeletlenül pedig belehalhat a kutya.

A méh- és a darázscsípésnek is súlyos következménye lehet

Mint korábban már írtunk róla, a meztelencsigák tüdőférgekkel fertőzhetik meg a kutyát, míg egyes hernyók méreganyaga is irritációt válthat ki.

A legtöbb kutyát a kíváncsiság hajtja; és a rovarok és bogarak mozgása, ide-oda szálldosása kelti fel az érdeklődésüket. Ha azt tapasztalod, hogy kedvenced módfelett érdeklődik az apró élőlények iránt, mihamarabb szoktasd le róla. Tereld el a figyelmét, és tiltószóval is erősítsd meg, hogy a kis izgő-mozgókkal ismerkedni „nem szabad”!

Ide kattintva olvashatod el, miként kell eljárnod, ha darázs vagy méh csípte meg kedvencedet.

állatorvos allergia anafilaxia anafilaxiás sokk bogárevés darázs emésztés hányás kutya bogarak kutya katica méh nyáladzás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!