hirdetés

Horror: bogarak fészkelték be magukat a kutya szájába! Miért és hogyan történt ez?

Buzgó Csilla

2021. július 12

Vajon önként másztak be, vagy az eb kapkodta be őket? Valóban veszélyes ez, vagy csak felfújták az ügyet?

hirdetés

2016-ban megdöbbentő fotó járta be a világhálót. Egy kutya nyitott szájpadlására katicabogarak tucatjai ragadtak. El is indult a kommentlavina. Sokan Photoshopot kiáltottak. Mások rögtön arra kezdtek rákeresni, hogy mi a teendő, ha ez saját kutyusukkal is megtörténik. Egyáltalán hogyan másztak be az eb szájába a bogarak, és mit akartak ott?

Bailey rossz katicákba kötött bele

Mert sajnos a katicák is belekötöttek, pontosabban a szájába. Az egyesült államokbeli Kansas-ben élő kutyus napok óta étvágytalan és kedvetlen volt, ezért gazdája jobbnak látta elvinni őt az állatorvoshoz. Amit a rendelőben találtak, attól mindenki ereiben meghűlt a vér: több mint 40 harlekinkatica tapadt az eb szájpadlására. Így már érthető volt, miért érezte magát szörnyen.

Harlekinkaticák

Az is kiderült, hogy a kis ízeltlábúak nem bemásztak a kutya szájába, hanem ő kapkodta be őket. Normál esetben a rovarok, bogarak végül az állat gyomrában végzik. Ez a kártékony katicafaj azonban ragacsos váladékot bocsát ki testéből, ha fenyegetve érzi magát. Így a bogaraknak esélyük sem volt mozdulni a szájpadlás bordái közül, s mivel Bailey notórius rovarvadász volt, azok folyamatosan csak gyűltek és gyűltek.

Az orvos szerencsére seperc alatt megszabadította szegény négylábút a betolakodóktól. Emellett felhívta az internet népének figyelmét arra, hogy Bailey aznap már a második “bogaras” páciense volt, tehát nem egyedi esettel álltak szemben.

Miért eszi a kutya a bogarakat?

Ha az eb olyan dolgokat szeretne elfogyasztani, amikre elvileg nem lenne szüksége, valószínűleg viselkedési zavar, vagy tápanyaghiány állhat a háttérben. Amennyiben az állat egyébként jól van táplálva, felszívódási- vagy anyagcserezavar (például pajzsmirigyprobléma vagy cukorbetegség) lehet a kiváltó ok. Az is okozhatja a furcsaságok elfogyasztásának kényszerét, hogy az eb nem az életmódjának megfelelő táplálékot kapja.

A viselkedési problémákat előidézheti a puszta unalom, az ingerszegény környezet, szeparációs szorongás, vagy az eb fajtájára jellemző viselkedésminták túlburjánzása. Ha például egy vadászkutya fajta nem kapja meg a megfelelő mentális és fizikális stimulációt, ilyen tevékenységekbe menekülhet. Ez ugyan nem mindig veszélyes, de egyes ízeltlábúak bizony komoly egészségügyi gondokat okozhatnak az állatnak.

Mely rovarok és bogarak veszélyesek a kedvencedre nézve?

Néhány ízeltlábú, mint például a házilégy vagy a fekete hangya elfogyasztása nem idéz elő panaszokat a legtöbb ebnél. A legtöbb pókfélével, a kabócákkal, a harlekinkaticákkal, a hernyókkal, a méhekkel és darazsakkal, illetve a csótányokal és tücskökkel azonban vigyázni kell.

A bogarak és rovarok nemcsak a fullánkok és a mérgek szempontjából veszélyesek. Köztigazdaként parazitákat is terjeszthetnek, illetve allergiás reakciót is előidézhetnek. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd kedvenced szájüregét, figyeld, mit csinál, ha egyedül tartózkodik a kertben, és ha bármilyen gyanús tünetet észlelsz, azonnal irány az állatorvos!

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek kutya bogarak kutya bogarat eszik kutya étvágytalanság kutya katica

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink