hirdetés

Mit tegyél, ha a kutyád mindent üldözőbe vesz? Megzabolázható az erős vadászösztön

Buzgó Csilla

2021. január 9

Néha komikus látvány, amikor egy szinte magatehetetlen gazdit teljes erejéből vonszol a kutyája a póráz másik végén, csak mert meglátott egy épp arra szaladó mókust.

hirdetés

Ez a viselkedés mindenki számára balesetveszélyessé válhat, ezért érdemes a kutya vadászösztönét kissé biztonságosabb keretek között fejleszteni.

Miért kerget a kutya minden mozgó tárgyat?

Egyes kutyafajták vérében már a kezdetektől ott csörgedezik a természetes hajtó-, vagy vadászösztön. Több száz vagy ezer éves beidegződéseket nagyon nehéz mérsékelni vagy szinte teljesen eliminálni, és erre nincs is szükség.

A kutya ragadozó állat, és rendszeresen igényli azokat az impulzusokat, melyek emlékeztetik őt ősi feladatára. A labdázás, a kötélhúzás vagy játékainak rágcsálása mind a vadonban eltöltött időket idézik, mikor még nem a gazdi tette elé a száraztápot, hanem magának kellett elejtenie a prédaállatokat.

Hogyan mérsékelheted kutyád robbanékonyságát?

A vadászösztön bekattanását kísérő viselkedés kordában tartása nem egyperces feladat, és szépen fel kell építeni, mint bármely más nevelési sémát. A kutya az üldözés megkezdésekor válaszút elé kerül: vagy enged az adrenalinfröccsnek és a vadászat fergeteges érzésének, vagy engedelmeskedik a sokszor unalmasnak tűnő parancsodnak. Persze, hogy ösztönösen az előbbit választaná.

A te feladatod, hogy megmutasd, számára sokkal kifizetődőbb rád figyelnie, mint célba vennie a csábító prédát, legyen az egy biciklis, egy autó, vagy egy kóbor cica.

Gyakoroljátok az érzéketlenítést!

A deszenzitizációs feladatok célja, hogy a kutya ne lássa annyira hívogatónak a vadászösztönt kiváltó impulzust, hogy azonnal utána eredjen. Minden séta előtt labdázz, vagy játssz közélhúzósdit kedvenceddel, hogy ezzel is kielégítsd a vadászat iránti vágyait! Használhatsz csalibotot is, mely hasonlít egy horgászbotra, a végére pedig olyan játékot erősíthetsz, amilyet csak akarsz. Ha kiskutyád még a séta előtt kiadja magából heve egy részét, könnyebb lesz őt kontrollálni nyílt terepen, és az energiái is kiegyensúlyozódnak.

Légy te az érdekesebb préda!

Ezt a gyakorlatot akár másodmagaddal is kipróbálhatod kutyádon. Ha van segítőd, kérd meg, hogy keltse fel kutyusod figyelmét a távolból a már említett csalibot vagy más játék segítségével! Amennyiben egyedül vagy, csak dobálj köveket a bokorba vagy a fűbe ugyanebből a célból!

Amint azt látod, hogy az eb figyelme a csalira irányul, használj egy olyan vezényszót, melyet csak ilyen esetekben alkalmazol. Ilyen a “Rám figyel!” vagy a “Nézz rám!”, s ha a kutya engedelmeskedik, kattints a klikkerrel, és/vagy adj neki jutalomfalatot!

Később éles helyzetben is gyakorolhattok, ha felbukkan kutyád kedvenc prédája, például egy futó vagy egy galamb. Egy idő után megtanulja, hogy jobban megéri rád figyelni, mint a számára érdekfeszítő élőlények vagy tárgyak nyomába eredni.

Biztosítsd számára az edzés lehetőségét!

Ha kutyádnak az átlagosnál magasabb a prédaösztöne, érdemes elgondolkodnod a speciális, célirányos sportfoglalkozásokon. Whippetek, agarak számára léteznek lure coursing, más néven dog coursing, azaz prédaűző futóedzések, és terelőkutyák is kamatoztathatják tehetségüket kimondottan erre a célra létrehozott központokban. Ki tudja, talán kedvenced egy csiszolatlan gyémánt és kitartó edzésekkel világbajnokot nevelhetsz belőle.

(Képek: Getty Images Hungary)

kiképzés kutya kergeti a macskát kutya vadászösztön póráz séta vadászkopó vadászösztön kezelése kutyáknál viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink