hirdetés

Ezért tartsd távol kutyádat a foszforeszkáló holmiktól: nagy segítség a sötétben, de lenyelve súlyos tüneteket okoznak

Szénási Szimonetta

2022. október 29 - Képek: Getty Images Hungary

Ősszel és télen gyakran kényszerülsz sötétben sétáltatni kedvencedet. Számos praktikus eszköz segít, hogy ilyenkor is biztonságban legyetek, ám ezek a holmik veszélyt is rejtenek!

hirdetés

Az ősz beköszöntével egyre rövidebbek lesznek a nappalok, így a reggeli és az esti (hamarosan pedig már a délutáni) sétára is sötétben kerül sor. Ilyenkor, a rossz látási viszonyok miatt nagyon fontos, hogy kutyád és te is minél messzebbről észrevehetőek legyetek. Ebben szerencsére számos eszköz van a segítségedre, de némelyik minden előnye mellett is némi veszélyt rejt.

A kora reggeli és az esti séták a rossz látási viszonyok miatt számos veszélyt rejtenek.

Közlekedési és vadászbalesetek

Az ebek számára általában világító vagy fényvisszaverő nyakörvet, hámot, illetve pórázt szoktak venni a gazdik, hiszen kora reggel és sötétedés után az autósok és a biciklisek is kevésbé veszik észre a kutyákat, így ők is potenciális veszélyforrásai ezeknek a sétáknak.

Ezen kiegészítők az erdei séták alkalmával is nagyon fontosak, pláne a vadászidényben, amikor fennáll annak a veszélye, hogy a jószágot kóbor állatnak nézik, vagy összetévesztik egy vaddal. Nagyon jó szolgálatot tesz még a láthatósági mellény is, amiben igazán feltűnővé válik a négylábú.

A láthatósági mellény télen is nagyon hasznos, és akár kedvenced életét is megmentheti!

Foszforeszkáló nyakláncok és karperecek

Az sem árt, ha a saját biztonságod érdekében te is viselsz valami jól látható holmit, mondjuk egy színes sapka-sál szettet, és jó, ha a kabátod sem sötét színű. A boltokban már kaphatók olyan dzsekik, amelyeken direkt vannak fényvisszaverő csíkok.

Fontos, hogy a séták alkalmával te és kutyád is jól láthatóak legyetek.

Ha nincs ilyened, akkor pedig egyáltalán nem kínos láthatósági mellényt viselni séta közben, de léteznek foszforeszkáló nyakláncok, karperecek és táskára erősíthető holmik is. Utóbbiaknak azonban van egy veszélye: a bennük levő anyag nagyon irritatív!

Nyálzás, hányás és gyomorfájdalom

Az előbb említett foszforeszkáló kiegészítők – ezeket előszeretettel árulják gyerekeknek, farsangi mulatságokon, illetve a szórakozóhelyeken is, mert színesek és világítanak a sötétben, ami jó móka – olyan anyaggal vannak megtöltve, ami káros a kutyákra nézve. Ha megrágnak egy ilyen karkötőt, és a szájukba kerül ez a folyadék, vagy esetleg lenyelnek belőle, az erős nyálzást, szájhabzást, hányást és gyomorfájást okozhat.

Szerencsére a drasztikus tünetek ellenére az esetek döntő többségében nem szokott komolyabb probléma lenni belőle, de ha kedvenced így járna, a biztonság kedvéért hívd fel az állatorvosotokat. Az ő feladata eldönteni, mi a további teendő a kutyussal.

A fényvisszaverő nyakörv kevésbé kockázatos, mint a folyadékkal töltött, foszforeszkáló holmik.

A dekorációk is veszélyesek lehetnek

Egyes lakásdekorációk is ilyen foszforeszkáló anyaggal készülnek, amiket főleg Halloween és karácsony alkalmával árulnak sok helyen. Ezekkel se engedd pajtásodat játszani!

A lámpa is jó lehet

Ha nincs otthon semmiféle láthatósági eszközöd, vagy a leírtak miatt félsz ilyesmit viselni, akkor jó szolgálatot tehet egy biciklislámpa is. Ezek fehéren és pirosan is tudnak világítani, ráadásul beállíthatod, hogy villogjanak, így a táskádra vagy a kabátodra szerelve már messziről jól fogsz látszódni.

A kutyádra azonban ne tegyél lámpát, mert egyrészt kényelmetlen lehet neki, másrészt zavarhatja a fénye, továbbá fennál az esély, hogy hamar lepottyan róla. Esetében jobb, ha a boltok kínálatából választasz, ezzel garantálva a teljes biztonságot.

fényvisszaverő póráz hám kutya láthatóság kutya sötétben láthatósági hám nyakörv ősz póráz séta sétáltatás tél vadászat vadászszezon világító nyakörv világító póráz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!