hirdetés

A karácsonyfa veszélyei: tippek, hogy idén tényleg kutyabiztos fád legyen!

Ferenczi Deborah

2021. december 16 - Képek: Getty Images Hungary

A karácsonyfa felállítása az egyik legizgalmasabb dolog az ünnepek alatt, amivel valószínűleg a háziállatok is egyetértenek. Időnként azonban túlzott lelkesedést mutatnak iránta... épp ezért a dekorálás előtt szánj néhány percet a karácsonyfa biztonságossá tételére.

hirdetés

Nagyon nehéz egy nevelés alatt álló kölyökkutyát távol tartani a karácsonyfától. Még az idősebb kutyák esetében is óvatosnak kell lenned, hiszen számos váratlan veszélyt rejtenek az ünnepek. Íme néhány óvintézkedés, amellyel megvédheted kedvencedet a balesetektől.

Az ágak és a tűlevelek

Egy élő fa különösen veszélyes lehet. A kutyák szeretik megrágni az ágaikat, a fenyőolajok pedig irritálhatják a szájukat, és olyan tüneteket okozhatnak, mint a nyáladzás és a hányás. A lenyelt tűlevelek beszorulhatnak a bélrendszerbe, átszúrhatják a belet vagy összecsomósodhatnak és bélelzáródást okozhatnak. Mindkettőnek halálos következményei lehetnek. Érdemes vigyázni a műfenyőkkel is, mivel azok is hasonló problémákkal járnak. A hóspray – nagyobb mennyiségben – mérgezéses tüneteket okozhat. A legjobb megoldás az, ha korlátozod kutyád hozzáférését az adott területre, például a fát körülvevő kutyakarám jó ötletnek bizonyulhat. Ez megakadályozza a fa feldöntését is.

A karácsonyfa tartósítószerei

Bizonyos fákat kémiai tartósítószerekkel kezelnek, hogy hosszabb ideig frissek maradjanak. Ezek a vegyszerek a fa aljában lévő vízbe szivárognak és mérgezővé teszik azt. A kutyusok pedig garantáltan megisszák, ha fedetlenül hagyod az aljzatot. Ezért nagyon fontos, hogy mindenképpen takard le a tartályt – de ennél jobb megoldás, ha elkeríted a fát.

A karácsonyfa fényei és díszei

A karácsonyi fényfüzéreket a fa aljától távol kell elhelyezni. Az elektromos vezeték sérülései nagyon komoly baleseteket, többek között légzési nehézségekeket és akár halált isokozhatnak. Ellenőrizd gyakran, nincsenek-e rajtuk rágás nyomai. Szintén megfontolandó tanács, hogy minél magasabbra akaszd fel a legbecsesebb díszeidet, és rögzítsd őket szorosan az ágakhoz. Az egész háztartás számára könnyebb, ha olyan dekorációt választasz, amelynek darabjai valószínűleg nem törnek össze. Kényes, üvegből készült vagy felbecsülhetetlen értékű dísztárgyak esetén érdemes lehet kialakítani egy olyan területet, ahol azok kutyád számára elérhetetlenek.

A fenyőgirlandok

A girland csillogó szépsége ellenére az egyik legveszélyesebb dísz, amelyet választhatsz. Ha kedvenced csak néhány szálat is lenyel belőle, az bélelzáródást okozhat, sőt végzetes következményekkel is járhat. Ugyanez vonatkozik az ehető díszekre is, például a pattogatott kukoricára, az áfonyafüzérekre és a cukorkákra is, mivel a húrok elszakíthatják a beleket. Maga a cukorka pedig eleve mérgező lehet kedvencedre.

Tippek, hogy biztonságos legyen a karácsonyfa

Összegzésképpen a következő tanácsokat érdemes megfogadnod annak érdekében, hogy maximálisan biztonságos legyen a karácsonyfád:

  • a legjobb ötlet, ha elkeríted kutyakarámmal, így egészen biztosan nem tud hozzáférni kedvenced
  • a fényfüzéreket helyezd minél magasabbra, hogy semmi esetre se tudja elérni az állat
  • lehetőleg fa díszeket használj és ne törékenyeket
  • ne tegyél semmi ehetőt a fára, főleg ne olyat, ami mérgező lehet a kutya számára

Amennyiben ezeket a tippeket megfogadod, sokkal nagyobb eséllyel lesz nagyszerű és balesetmentes karácsonyod kutyusod társaságában.

karácsony karácsony kutyával karácsonyfa kutya karácsony kutyabiztos karácsonyfa

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!