hirdetés

Értik, érzik a kutyák a karácsonyt? Megható bizonyítékok arra, hogy igen!

Buzgó Csilla

2020. december 22

Természetesen nem állítjuk, hogy az ebek hozzánk hasonlóan tisztában vannak azzal, hogy mit ünneplünk karácsonykor, ám az biztos, hogy érzik gazdijaik hangulatváltozását, és ők is részesülni szeretnének az örömökből.

hirdetés

A kutyák tökéletesen az eszükbe tudják vésni a különböző rendszereket, és mi a karácsony, ha nem egy adott rutin szerint zajló, még az ő számukra is jól memorizálható program?

Az ebek memóriája akár hosszú évekre visszamenőleg is képes lehet tárolni az ismerős jeleneteket, látványokat, tárgyakat, illatokat, még ha nem is oly módon, ahogy a miénk. Ez alól a karácsonyi ünneplés sem kivétel.

Honnan tudják pontosan a kutyák, hogy karácsony van?

Az ebek rendkívül jól rá tudnak hangolódni az emberek érzéseire, sőt, az illatukon is érzik az emelkedett hangulatot. A családtagok egymás felé áradó szeretete igazi oxitocinbombát robbant, ennek hatására pedig a házikedvenceket is szívmelengető érzések töltik el.

Ez nyilván nem csak a karácsonyra érvényes; bármilyen jeles esemény megünneplése hasonló reakciót vált ki belőlük.

Azok a kutyusok, akik olyan szerencsések, hogy minden karácsonykor ajándékot kapnak, kiváló asszociációs készségüknek köszönhetően már a karácsonyfa megpillantásakor sejtik, hogy mi készül.

Egyes gazdik azt állítják, az ő kutyáik még azt is tudják, melyik az ő ajándékuk a fa alatt.

Egy barátom idős labrador kutyusa állandóan védelmezte a karácsonyfa alatt pihenő csomagját, ideges lett, mikor mások a közelébe mentek. Azonban hiába maradt többször egyedül a házban, egészen addig hozzá sem nyúlt, amíg hivatalosan át nem lett nyújtva neki karácsony napján.

-írta egy kutyabarát kommentelő.

Csak óvatosan az ünnepléssel!

Linda Michaels állatpszichológus azonban óva int attól, hogy ráerőltesd a partihangulatot és a fél rokonságot a kutyusra. Vannak ebek, akik fürdőznek az emberek szeretetében, és imádnak a középpontban lenni, tehát extrovertáltak. Ugyanennyi introvertált, vagyis olyan kedvenc létezik a világon, akiknek szükségük van a személyes térre, egy zugra, ahova a nagy összejövetelek idején elvonulhatnak.

Ez hatványozottan igaz a mentett ebekre, akik még sosem karácsonyoztak, és a hirtelen szeretetáradattól kissé zavarba jöhetnek, félénkké, ne adj’ isten, ingerlékennyé válhatnak.

Minek örülnek a kutyák legjobban karácsonykor?

A kisállatoknak való termékeket gyártó cégek természetesen felismerték, hogy a gazdik kedvenceiket sem szeretnék kihagyni az ajándékozásból. Számtalan hasznos – és haszontalan – ketyere, különleges jutalomfalat között válogathatnak a boltokban és az interneten, ha meg szeretnék lepni őket.

Ugyan kétségkívül jó móka egy-egy új fejlesztőjáték, hordozható kulacs vagy kabátka ünnepélyes átadása a kutyának, ő leginkább az együtt töltött időnek, no és a finom falatoknak örül.

Sajnos ilyenkor könnyű ellágyulni a hatalmasra nyílt kutyaszemek láttán, és egész nap asztali maradékokkal traktálni az ebet. Ha azonban a gazdi nem veszi figyelembe kedvence egyéni igényeit, rosszullét vagy súlyos mérgezés is lehet az engedékenység eredménye.

A csokoládé, a fűszeres, csípős ételek, a mazsolás-szőlős, a xylitolos és az alkoholos desszertek egész évben tiltólistásak az eb számára.

Ha mindenképp szeretnél neki valamilyen különlegességgel kedveskedni, süss te magad kutyabarát, egészséges rágcsálnivalókat karácsonyra – ha több adagot készítesz, akár ajándékba is adhatod más kutyásoknak.

(Képek: Getty Images Hungary)

karácsony kutya karácsony kutya megérzi ünnepek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink