hirdetés

Tornóczky Anita szerint ezekre figyelj oda karácsonykor, ha kutyád van: komoly baj történhet, ha nem vagy óvatos!

Tornóczky Anita

2022. december 18 - Képek: Getty Images Hungary

Karácsonykor sokszor hirtelen felindulásból megadjuk magunkat a gyerek akaratának, ami általában úgy zajlik, hogy nem gondoljuk át, hogy a kutyáról való gondoskodás messze nem csak az ő feladata lesz. Hiszen a gyerek nem tudja elvinni orvoshoz az állatot, sem kutyaiskolába, vagy épp egyedül sétálni. Ráadásul sok gyermek a jó részét veszi ki a kutyázásból, tehát az állattal alszik vagy játszik, viszont az már háttérbe szorul, hogy tanítsa vagy etesse, netán összeszedje a kutyapiszkot.

hirdetés

Meggondolatlanul tehát nem jó ilyen jellegű döntést hozni, mert a kutyában óriási lehet a törés, ha visszaviszik, leadják, vagy állandó konfliktusban él.

Szeparációs szorongás

Sok figyelmet kell fordítanunk az ünnepi időszakban arra is, mennyi időt töltünk a kutyával, mivel a karácsony alatt az állat abba szokik bele, hogy egész nap otthon van valaki, és sokat foglalkoznak vele, azonban ez nem lesz mindig így. Hozzászokik ahhoz a mennyiségű ingerhez, és hogy mindig van otthon valaki. Majd januárban, amikor rácsukjuk az ajtót, csodálkozunk, hogy lebontja a lakást vagy egész nap üvölt. Könnyen szeparációs szorongás alakulhat ki a kutyáknál a két hét alatt, amíg mindenki otthon van. Így aki mindenképp ebben az időszakban szeretne kutyát befogadni, mesterségesen szeparálja, és annyit foglalkozzon vele, amennyit majd a januári hétköznapokban is tud, mivel amihez hozzászoktatjuk a kutyát, arra lesz igénye a későbbiekben.

Etetés

A másik neuralgikus pont az evés. Semmiképp ne etessük a karácsonyi finomságokkal és másnak se engedjük. Érdemes ilyenkor legalább evés közben elzárni a kutyát, és ne térjünk el a normál étrendjétől, mert a kutyák nagy része nagyon rosszul reagál erre. Hasmenést, hányást okozhat. Sőt, lehet, hogy egy normál étrend mellett nem jön ki a hasnyálmirigy-problémája egy kutyának, de ha túletetik, akkor igen. Nagyon súlyos következményei lehetnek, akár halálos is lehet egy hasnyálmirigy-gyulladás, úgyhogy ezzel nem érdemes játszani.

Tiltólistás ételek

A karácsonyi időszakban amúgy is sokkal több csokit, illetve egészségtelen ételt fogyasztunk, viszont vannak olyan élelmiszerek, amelyek nekünk ugyan egészségesek, de a kutyáknak halálosak. Ilyen például a nyírfacukor, vagyis a xilit. A nyírfacukor becsapja a kutyák hasnyálmirigyét és gyakorlatilag egy olyan cukorsokkot kap, ami kilencven százalékban halálos lehet. Ez egy-két gramm egy kistestű kutyánál. Akár egy nyírfacukros keksz is jelentheti a kedvenc pusztulását.

A nyírfacukor mellett a nagyon magas kakaótartalmú csokoládéban van szintén olyan anyag, ami nagy gondot okozhat. Ha a kutya megeszik mondjuk egy tábla 70%-os csokoládét, akkor szintén komoly mérgezéses tünetei lehetnek. A mazsola – ami akár egy karácsonyi kalácsban, gyümölcskenyérben is benne lehet – is problémás. Ugyan nagy általánosságban nem jár mérgezéses tünetekkel, vannak olyan kutyák, akik érzékenyebbek rá, és a gazdik nem tudják előre, az ő állatuknál épp milyen hatást vált ki.

A tiltólistás ételekre tehát nagyon oda kell figyelni, de a legfontosabb a nyírfacukor és a magas kakaótartalmú csokoládé, mert ez a kettő végzetes lehet!

csokoládé karácsony kutya karácsony kutya szeparációs szorongás mérgező ételek szeparációs szorongás téli veszélyek tiltott ételek Tornóczky Anita új kutya új kutya a háznál xilit

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink