hirdetés

Kutyabiztos karácsonyi dekor: ezekkel díszíts, hogy kedvencednek se essen baja

Szénási Szimonetta

2022. december 16 - Képek: Getty Images Hungary

Karácsony közeledtével ünnepi díszbe öltöznek az utcák és az otthonok is. Ám kutyatartóként fontos figyelembe venned, hogy egyes dekorációk veszélyt jelentenek kedvencedre! Ha az alábbi listáról választasz, nem kell aggódnod.

hirdetés

Advent idején számos módon hangolódhatunk az ünnepi napokra. A várakozás időszakának fontos része a lakás és a kert feldíszítése. Gazdaként nem árt úgy megtervezned a karácsonyi dekorációt, hogy az biztonságos legyen négylábúd számára is. Vegyük sorra, mik okozhatnak problémát, és mit használhatsz helyettük!

1.) Üveg- vagy műanyag gömbök

A színes, csillogó karácsonyfadíszek játékra csábíthatják a kíváncsi ebet, pláne, ha formájukban még emlékeztetnek is a labdára! Mind az üvegből készült, mind a műanyag függőknek megvan az a veszélye, hogy kutyád szétrágja őket, előbbinél ráadásul ezzel komolyan meg is sértheti magát.

Ha pedig lenyel belőlük egy darabkát, az a nyelőcsövében megakadva fulladáshoz, továbbjutva pedig bélelzáródáshoz vezethet, ami szintén életveszélyes. Mindezek miatt az ilyen típusú dekorelemeket tedd olyan magasra, hogy kedvenced ne érje el őket, a hozzáférhető helyekre pedig akassz természetes anyagból, például natúr fából készült díszeket.

2.) Natúr kiegészítők

Az adventi koszorú, az asztali díszek és egyéb dekorációk esetében is törekedj a természetességre. A különféle festékek, csillámok és strasszok lenyelve nem egészségesek az állat számára, ahogy a műhó is okozhat gondokat.

A szabadban gyűjtött kincsek közül a gesztenye és a makk, illetve a kisebb tobozok olyan szempontból problémásak, hogy azokat is lenyelheti a kutyus (a vadgesztenye pedig ráadásul mérgező is.) Így ezeket se hagyd elérhető helyen, vagy csak a lakás magasabban levő pontjain díszíts velük.

3.) Gyertyák

Az élő tűz nagyon hangulatos, éppen ezért sokan szeretnek az őszi-téli hónapokban gyertyát vagy mécsest gyújtani. A karácsonyvárás idején pedig az adventi koszorún lobbannak fel a kis lángok. Ám a gyertyázás egyrészt az égési sérülések, másrészt a lakástűz miatt is roppant kockázatos, így kutyásként érdemes inkább led-es mécsest vagy fényfüzért választanod.

Ezeknél is van némi rizikó, hiszen elemmel vagy hálózatról működnek. Az elemek lenyelése halálos is lehet, míg a konnektorba dugott füzér megrágása áramütést okozhat, így a legjobb, ha semmi ilyesmit nem hagysz felügyelet nélkül jószágod közelében!

4.) Szaloncukrot soha!

Az egyik hagyományos karácsonyfadísz, a szaloncukor sem a legjobb választás, hiszen a csokoládé mérgező a kutyák számára. Emiatt csak a fa magasabb ágaira kerüljön belőle, hogy szőrös barátod semmiképp se csemegézhesse le.

5.) Mézeskalácsot kutyabiztosan

A másik édes dekoráció a mézeskalács, amit a fára is szokás akasztani, de sok helyen házikó vagy más dísz készül belőle. Ha nem szeretnéd, hogy kedvencednek baja legyen abból, ha titokban elcsen egy-két szemet, akkor készítsd el kutyabarát verzióban!

A mézeskalácsfűszerek egyik gyakori összetevője, a szerecsendió ugyanis a csokihoz hasonlóan mérgező pajtásodra. A kutya méretétől függ, mekkora adag jelent tényleges veszélyt a számára, ám jobb nem kockáztatni, és kihagyni az alapanyagok közül. Fahéjat azonban biztonsággal fogyaszthatnak az ebek is.

áramütés bélelzáródás biztonság biztonság a házban biztonság otthon csoki csokoládé égési sérülés fulladás karácsony karácsony kutyával mérgező ételek otthoni veszélyek téli veszélyek ünnep ünnep kutyával ünnepek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!