hirdetés

Vajon miért szeretik a kutyák a labdákat? A válasz a múltjukban keresendő

László Enikő

2022. január 19 - Képek: Getty Images Hungary

A labdázás rendkívül szórakoztató élmény a kutyák többsége számára. A gazdi eldobja a játékot, az eb pedig már szalad is érte, hogy visszahozza. De miért élvezik ezt ennyire a négylábúak?

hirdetés

Szórakoztató, lemozgatja az ebet és még kettőtök kapcsolatát is erősíti. A labdázás számos szempontból remek tevékenység. Vajon miért szeretik a kutyák ennyire?

Ősi ösztönök felelhetnek a labdaimádatért

A kutyák hajlamosak üldözőbe venni dolgokat. Régen számos fajtát erre képezték ki, vadászat céljából. Miután az ebek elérték a prédát, zsákmányukkal együtt vissza kellett térniük gazdájukhoz. A dolgok üldözése, a vadászat is egyfajta túlélési taktika volt már őseiknél, a farkasoknál is. Ez a mai kutyák többségében még mindig él, ösztönösen teszik azt, amit elődeik a túlélés érdekében tettek. Még akkor is, ha nekik erre már nincs szükségük. Az ebek persze tisztában vannak azzal, hogy a labdák nem nyulak, de a guruló tárgy segítségével ösztöneik a felszínre törnek. A labdát kifejezetten szeretik, mert jól lehet kergetni, egyszerűen befér a szájukba, könnyen észrevehetőek és gyorsak.

A labdázást sok más okból is élvezetesnek tartják a kutyák. Apportírozás közben az eb jól érzi magát, hiszen teljesített egy számára szórakoztató feladatot, amiben örömét leli. Noha egyes kutyák számára a labda visszahozása már nehezebb feladat, mint maga az elkapás, de erre meg is taníthatod négylábú barátodat. A kedvenceddel való labdázás mindkettőtöknek kifizetődő, hiszen együtt csináltok valamit, ami által erősödik a köztetek lévő kapcsolat. Értékes és szórakoztató időt töltötök együtt.

Egyes ebek nem szeretnek labdázni, míg mások szinte bolondulnak az efféle mókáért. Ez függhet a kutya fajtájától és temperamentumától is. Általánosságban az energikus fajták, a vadász- és terelőkutyák bolondulnak a labdáért, de persze más ebek is élvezhetik ezt a fajta játékot. A retrieverek kifejezetten e célból lettek kitenyésztve. A vadász által lelőtt zsákmányt készségesen vitték az emberhez, így nekik ez mondhatni, a vérükben van. Végső soron a labda gurulása, pattogása utánozza a zsákmány mozgását, és az állat képes arra, hogy ösztönös természetét használja a labda üldözésére és visszavitelére.

Fontos, hogy megfelelő labdát válassz

A labdázás olyan tevékenység, amely tökéletes kedvenced edzéséhez, ösztönei kiéléséhez és a kettőtök közötti kapcsolat szorosabbra fűzéséhez. Amikor kutyáddal játszol, fontos, hogy megfelelő labdát válassz. Elsősorban az állat méretét kell figyelembe venni. Hiszen a kistestű kutyák nem feltétlen tudnak mit kezdeni egy nagyobb darabbal, bár kergetni tudják, szájukba venni nem. A nagyobb ebek számára pedig egy apró tárgy veszélyes is lehet, hiszen egy óvatlan pillanatban torkukon is akadhat. Érdemes lehet barázdált felületű labdát beszerezned, hiszen egy ilyen játék kedvenced fogainak, ínyének is jót tesz.

A teniszlabdák veszélyeiről korábban is írtunk már. Sokan választják ezeket, de igen veszélyesek is lehetnek, ha nem kifejezetten ebek számára gyártott termékekről beszélünk. Ugyanis egy hagyományos teniszlabda könnyen szétrágható egy kutya számára.

A tenniszlabdára könnyen ráragad a kosz, ezáltal méginkább roncsolja kedvenced fogazatát.

A puhának tűnő védőfelület alatt azonban fémhuzalok találhatók, melyek jelentősen roncsolják az ebek fogazatát, ennek következtében pedig rendszeres használat mellett fogaik el is kophatnak. Emellett a védőfelület valójában nem puha, hiszen erős csiszoló hatással rendelkezik. A kissé bolyhos részre pedig könnyen ráragad a kosz, ami csak tovább rontja a helyzetet, hiszen az apró homokszemcsék szintén csiszolják a fogakat. A könnyen szétszedhető játékok eleve nem ajánlottak, hiszen az eb bélrendszerébe kerülve akár végzetes problémát is okozhatnak.

Összességében tehát a legtöbb kutya szeret labdázni, és ez ösztönösen bennük van. De nem kell kétségbe esni, ha esetleg a te kedvenced nem rajong értük. Minden kutya más, egy külön egyéniség, és biztosan van más játék, amit a te négylábú barátod jobban élvez ennél. A játék azonban több szempontból is nagyon fontos szerepet játszik az ebek életében, így érdemes kipuhatolni, melyik az, ami kedvenced számára is izgalmas.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

apportírozás kutya játék labda kutya labda visszahozása kutya teniszlabda kutya viselkedése ösztön

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink