hirdetés

Mit árul el kutyádról kedvenc játéka? Személyiségétől függ, mi a favorit

László Enikő

2021. október 6

A legtöbb kutyának van kedvenc játéka, illetve szinte mindannyiukra jellemző, hogy egy bizonyos típus a favorit. Legyen az labda, sípoló játék, plüss, rágókötél vagy egy frizbi. Mit árul el kutyádról kedvenc játékszere?

hirdetés

A kutyák mindennapjaiban rendkívül fontos szerepet tölt be a játék. Egyrészt biztosítja a testmozgást, mentálisan stimulálja őket, és persze remekül szórakoznak közben. Ha pedig gazdájukkal vagy egy másik négylábúval közösen teszik, erősödik a köztük lévő kapcsolat. De minden kutyának egyéni preferenciái vannak. Általánosságban azonban elmondható, hogy a terelő ebek, illetve a vadászkutyák, terrierek előnyben részesítik a sípoló játékokat. A retrieverek, vizslák többször kaphatóak apportírozásra, mivel erre tenyésztették ki őket.

Sípolós játékok

A játékok színes tárházában igazi favoritnak mondhatók a sípoló hangot hallató tárgyak. Hogy miért szeretik őket annyira a kutyák? Egyesek szerint a furcsa hang felkelti figyelmüket, mások szerint ebből következően a gazda is sokszor az ebre koncentrál, ezért pozitívan megerősíti őt, mivel be is csatlakozik a játékba. A legelterjedtebb vélekedés pedig az, hogy az ősi ösztön felelős érte: a sípoló hang egy ijedt, sérült prédára emlékezteti a kutyákat.

Jellemzően azok az ebek szeretik az efféle játékszereket, akikben ott szunnyad a vadászösztön. Ők elsősorban a terrierek és a vadászkutyák, de természetesen más ebek is gyakran rajonganak az efféle játékokért. A félősebb, bizonytalan kedvencek azonban megijedhetnek a furcsa hangtól.

Fotó: Red Dingo

Labda, frizbi és egyéb eldobható játékok

Bár a dobálható játékok mindenféle formájúak és méretűek, mindegyikben van valami közös szőrös barátod szerint: az üldözés izgalma. Azok a kutyák, akik jobban kedvelik ezeket a játékokat, általában energikus, mozgékony állatok, akik imádnak rohangálni. A tárgy utolérése, elkapása pedig rendkívüli örömöt okoz nekik, és diadalittasan szaladnak vele vissza a gazdához, hogy az újra eldobhassa. A terelőkutyák tipikusan rajonganak ezért, hiszen majd’ kicsattannak az energiától, és imádnak futni.

Kötélhúzás

A rágókötéllel remekül lehet kötélhúzást játszani. Általában a gazdi van az egyik felén, az eb pedig a másikon, esetleg mindkét végén egy-egy kutya küzd a győzelemért. A huzavona egy együttműködési játék, amely lehetővé teszi, hogy négylábú társad levezesse felesleges energiáit oly módon, hogy megmutathatja közben erejét. A húzásra való hajlam azt is jelezheti, hogy kutyád szereti ragadozó ösztöneit fitogtatni.

Plüssök

A plüssök iránti szeretet jelezhet néhány különböző vonást attól függően, hogy szőrös barátod hogyan játszik vele. Egyes kutyák plüssállatokat használhatnak a potenciális zsákmány helyettesítőjeként. Ha kedvenced hajlamos darabokra szaggatni a kitömött állatokat, bizonyára ez áll a háttérben.

Más kutyák azonban ösztönösen gondoskodni szeretnének kitömött társaikról. A plüssállat hordozása és a vele való alvás annak is lehet a jele, hogy kedvenced anyai ösztönei ébredeznek. A hurcibálás azért is kialakulhat, mert szeretné, hogy valaki mindig mellette legyen, amikor te nem vagy a közelben. A kitömött barát pedig megnyugtatja, akár csak a gyerekeket. Mindaddig, amíg kutyád nem lesz megszállottja a plüssállatának, ez normális viselkedés. Ez csak annyit jelent, hogy rengeteg szeretetet tud adni kedvenced!

Csont alakú játékok

Ha kutyád rajong a csont alakú játékokért, valószínűleg azért, mert étel és táplálkozás motivált kedvenc. A pszichológusok szerint a csontok rágására való törekvés abból adódik, hogy régen az ebek megpróbáltak hozzájutni a csontban lévő zsíros csontvelőhöz az ínségesebb időkben. Bár a mai kutyák már sokkal jobb táplálékhoz férnek hozzá, ez az ösztön még mindig él bennük. Még akkor is, ha a csontjáték nem fog ízletes velőt termelni.

A klasszikus: egy bot

Kinek van szüksége játékokra, ha kint megtalálhatja a sajátját? A kutyák botok iránti szeretete valószínűleg azzal kezdődött, hogy formájukban hasonlítanak a csontokhoz, de a kóbor fadarabok iránti rajongás túlmutat ezen. Az ebek természetüknél fogva kíváncsiak, és a botok lehetővé teszik számukra, hogy felkutassák saját kincseiket és megmutassák gazdáiknak. Ha kutyád szereti a botokat, valószínűleg kíváncsi kincskereső, aki imádja felfedezni a külvilág látnivalóit és illatait.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary, Red Dingo)

játék kutya játék kötél kutya játékai labda plüssállat sípoló játék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!