hirdetés

Több százezer forintos kárt okoztak a rosszcsont labradorok

Szénási Szimonetta

2023. május 12 - Képek: Getty Images Hungary

A két kutya csak egy röpke órára maradt magára, ám ez épp elég volt nekik arra, hogy darabokra szaggassák gazdájuk új, drága kanapéját.

hirdetés

A címben használt rosszcsont jelző némiképp elfedi a probléma súlyosságát, ami semmiképp sem a bútordarab értékéből fakad. Sokkal inkább a viselkedés mögött meghúzódó okokból. Először elmeséljük a két kutya és a kanapé esetét, aztán pedig azt, mi vezethetett a pusztításhoz.

A két kutya és a kanapé esete

– A rosszcsont labradorjaim széttépték az 500 fontos kanapémat, pedig csak egy órára mentem el! – fakadt ki a kétségbeesett gazda kedvencei, Rocco és Poppy „csínytevésén”, amivel körülbelül 220 ezer forintos kárt okoztak.

Mint elmesélte, mire hazatért a rövid kimenőjéről, a dolgozószobát mindenhol toll borította. Ebből arra következtet, hogy valószínűleg a kanapé kacsatoll bélése indíthatta kutyáit az ámokfutásra.

Sok kutya előszeretettel szedi miszlikre a kanapé díszpárnáit

Nagyon viccesnek találta

Ahogy a hölgy fogalmazott, az első döbbenet után olyannyira viccesnek találta a helyzetet, a két tollal borított kutyát pedig annyira aranyosnak, hogy nem volt szíve leszidni őket. Mint elmondta, a két eb közül az idősebbik, a hét esztendős Rocco az igazi „rosszaság”, aki feltehetően belevitte a négyéves Poppyt is a rombolásba. Hozzátette, hogy mivel vadászkutyákról van szó, így meglehet, hogy az erős ösztönök léptek működésbe.

A történtek után amennyire tudta, helyreállította a megrongált ülőalkalmatosságot, és a toll jórészét visszatömködte bele, bízva abban, hogy a jövőben nem lesz szükség hasonló restaurálásra. Ám a biztonság kedvéért úgy határozott, hogy a későbbiekben a távollétek idejére a konyhában szállásolja el a két jószágot.

Mik lehetnek az okok?

A kacsatollak ingerlő illata mellett felmerül a gyanú, hogy az ebek talán a bezártságra reagáltak így. Ugyanis mint a hölgy elmondta, amíg távol volt, a két labradort becsukta a dolgozóba. Bár ő úgy véli, hogy kedvencei csak labdáztak, a játék pedig felpattanhatott a kanapéra, amit követtek a kutyák is (innen meg már történelem…)

Sok négylábú reagál rosszul arra, ha egyedül hagyják őket, pláne, ha még be is zárják erre az időre. Bár itt a kutyák élvezhették egymás társaságát, mégis előfordulhat, hogy a szűk keretek váltották ki belőlük a rombolást. Ez a destruktív magatartás többnyire a szeparációs szorongás tipikus tünete. A kifejezés arra a problémára utal, amikor a kutya túlreagálja a gazda távollétét, ami stresszt és szorongást vált ki belőle. Nem ritka, hogy az állat elkezd bepiszkítani, akár a bútorokra is, illetve meg- vagy szétrágja azokat.

Muszáj komolyan venni ezt az állapotot, és segíteni a szenvedő kutyának. A minél több együtt töltött, minőségi idő mellett a sok séta és játék is javíthatnak a helyzeten, ahogy a szobakennel használata is hasznosnak bizonyulhat. Ha pedig úgy látod, egyedül nem tudod megoldani a problémát, akkor kérj mihamarabb szakemberi segítséget egy trénertől, kiképzőtől vagy kutyapszichológustól!

bezártság gazda és kutya játék két kutya két kutya tartása kutya a kanapén kutya és ember labda labdázás labrador labrador retriever rombol a kutya rombolás szeparációs szorongás szeparációs szorongás kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink