hirdetés

A kutya 7 jelzése, ha elhanyagolva érzi magát: így próbálja tudtodra adni, hogy hiányol

László Enikő

2022. június 9 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenced rosszalkodása nem abból ered, hogy ki akar szúrni veled, hanem legtöbbször azt akarja jelezni vele, hogy valamire szüksége van. És ez a valami gyakran a te szereteted és törődésed.

hirdetés

Természetesen nem mindig könnyű kitalálni, mit szeretne tudtodra adni kedvenced, ezért összeszedtünk hét dolgot, amivel azt akarják a kutyák jelezni, hogy szükségük van egy kis törődésre.

Cipőrágás

Amikor egy kutya megrágja a cipődet, az csak egy bosszantó szokásnak tűnhet – de valami előidézi ezt a viselkedést. „A kölyökkutyák a fogzás miatt rághatnak, ezért megfelelő rágójátékokat kell venni nekik” – tanácsolja Dr. Katy Nelson vezető állatorvos. „A rágás az unalomnak vagy a szorongásnak is tulajdonítható. Ebben az esetben a kutyádnak további játékidőre vagy gondoskodásra lehet szüksége.” Ha azonban a szorongás a fő probléma, a játékidő önmagában nem feltétlenül segít. Dr. Nelson azt javasolja, hogy beszélj állatorvosoddal a probléma leküzdése érdekében.

Ugatás

A kutyák többféle okból ugatnak. Figyelmeztethetnek az észlelt veszélyre, üdvözölhetnek egy személyt vagy egy másik kutyát, üldözhetnek egy mókust, szoronghatnak, vagy egyszerűen könyöröghetnek a figyelmedért. Ha kedvenced ugatása más állatokra vagy otthonon kívüli emberekre irányul, ez valószínűleg a területi ösztönnek köszönhető. De ha az ugatás rád vagy egy másik családtagra irányul, nagy eséllyel mondani akar neked valamit.

„Ha figyelmet szentelünk a kutyáknak azért, mert ugatnak, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugatásra bátorítjuk őket” – mondta Dr. Nelson. „Ha kedvenced unatkozik, és további játékidőre van szüksége, és ezt megadod neki, az drámaian csökkentheti a figyelemfelkeltő ugatások számát.”

Mancsolás

A mancsolgatás a kutyád egyik módja arra, hogy figyelmet kérjen vagy játékot indítson el. Tekintsd úgy, mint egy barátságos vállkoppintást egy különösen lelkes baráttól. „Bár ez leggyakrabban azt jelenti, hogy kedvenced igényli a figyelmet és a szeretetet, ez annak a jele is lehet, hogy szorong, vagy vigasztalást keres” – mondja Dr. Nelson.

Hogyan lehet megkülönböztetni? Sok minden a kettőtök múltbeli interakcióira vezethető vissza. Ha a kutya megtanulta, hogy figyelsz rá, amikor mancsával piszkál, továbbra is ezt fogja tenni, mivel ezáltal megkapta, amit akart. Érdemes odafigyelni a testbeszédére is. A kutyák az egész testükkel kommunikálnak, és ezt figyelembe kell venni hangulatuk meghatározásakor. A félénk vagy szorongó ebnek több mint valószínű, hogy behúzott farka, füle hátra van csapva, és teste merev; lehet, hogy liheg, nyáladzik, kerüli a szemkontaktust, toporog, és távolodik az őt érő ingerektől.

Nyüszítés

A nyüszítés az egyik módja annak, hogy az ebek hangosan kommunikáljanak. „A kutyák leggyakrabban nyüszítenek, amikor figyelmet keresnek, ha izgatottak, ha szoronganak, vagy amikor a kedvedben akarnak járni” – mondja Dr. Nelson. A hangosabb fajták (például a terrierek) hajlamosabbak a nyüszítésre, de minden kutya használhatja ezt a jelzést.

De ilyenkor nem kell feltétlenül engedned kutyád figyelemigényének. „A nyüszítés minden elismerése megerősítheti ezt a viselkedést” – mondja Dr. Nelson. „Ehelyett várd meg, amíg a nyavalygás picit szünetel, hogy megdicsérd az ebet a csendességért, és akkor adj neki jutalmat és figyelmet. Nehéz lehet következetesebbnek lenni, mint amennyire a kutya kitartó, de idővel kedvenced megtanulhatja, hogy a csendben ülő figyelem több jutalommal jár, mint a nyüszítés.”

Vonyítás

A vonyítás szintén egyike a kutyák vokális kommunikációjának sokféle formájának. „Az ebek vonyítanak, hogy bejelentsék jelenlétüket, felhívják magukra a figyelmet, és felvegyék a kapcsolatot másokkal” – mondja Dr. Nelson. Egyes kutyák magas hangokra, például énekszóra, szirénákra vagy hangszerekre is vonyítanak. De azért is csinálhatják, hogy felhívják a gazdi figyelmét magukra.

Harapdálás

A harapás nagyon aggasztó viselkedés lehet. Az agresszív kutyák morognak, ugatnak vagy vicsorognak, valamint megmutatják a fogukat, és nagyon feszült a testtartásuk. A játékharapás egészen más dolog, és egyértelmű jele annak, hogy kutyád szeretetre vágyik, méghozzá azonnal. „Ha kedvenced finoman csipked, esetleg le is fekszik közben, akkor ezt azért teszi, mert jól érzi magát veled, és ez a szeretete jele” – magyarázza Dr. Nelson.

Orral bökdösés

Amikor a kutyák az orrukkal vagy a fejükkel bökdösnek téged, egyszerűen csak figyelmet kérnek. „Lehet, hogy simogatást, vakargatást, sétát, ételt kérnek, vagy játszani akarnak velünk” – jegyzi meg Dr. Nelson.

állandóan ugató kutya elhanyagolt kutya figyelemhiányos kutya kutya harapdál kutya jelzések kutya szeretet kutya szeretet kimutatása szeretethiányos kutya vonyító kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink