hirdetés

10 jelzés, hogy a kutyád meg akar védeni a bajban: így reagál, ha úgy érzi, szükséged van rá

Ferenczi Deborah

2022. június 8 - Képek: Getty Images Hungary

Kiemelkedően fontos, hogy értsd, mit akar üzenni számodra kutyád, hiszen kizárólag így lesz sikeres a kommunikáció kettőtök között. Arról nem is szólva, hogy sok esetben megmenthet, ha kedvenced veszélyt érez, és te odafigyelsz rá.

hirdetés

Előfordulhat olyan eset, hogy a kutyusod megpróbál téged figyelmeztetni valamilyen közelgő veszélyre. Ilyenkor elengedhetetlen különbséget tenni a reális védelem és a túlzott védelem között, mivel az utóbbi agresszív viselkedéshez vezethet. Összegyűjtöttünk néhány egyértelmű jelzést arra vonatkozóan, ha a kutyád úgy érzi, hogy bajban vagy, és erre akarja felhívni a figyelmedet.

Honnan tudod, hogy valós veszélyre hívja fel a figyelmed?

Nem minden háziállat viselkedik azonosan, így az sem bizonyos, hogy egyformán mérik fel a vészhelyzeteket. Ez függ az állat személyiségtípusától, habitusától, és attól, hogy mennyire rendelkezik reális veszélyérzetettel. Érdemes ezért a tulajdonosoknak alaposan kiismerni a jószágukat, ugyanis kizárólag így lesznek képesek megállapítani azt, hogy az ő ebük mely kategóriába tartozik. Előfordulhat például kifejezetten erősen ragaszkodó kutyák esetében, hogy a háziállat annyira félti a gazdáját, hogy még a legkisebb rezdülést is komoly fenyegetettségként észleli. Annak ellenére, hogy az jó jel, hogy ennyire ragaszkodik, mégis hosszútávon ez a viselkedés agresszivitáshoz vezethet. Szerencsére viszonylag könnyű megállapítani azt, hogy kedvenced nem feltétlen méri fel helyesen a helyzeteket. Az alábbi jelek mind erre utalnak:

 • ha a gazdi közelébe kerül egy idegen/vagy számára ismeretlen állat, és ő azonnal morogni kezd
 • ha ismerős állatok és emberek közelében is morog

Ezek a jelek általában sokkal inkább féltékenységre utalnak, mintsem arra, hogy a gazdi valóban komoly veszélyben lenne. Ennek az okai pedig általában a szocializáció hiánya, a túlzott ragaszkodás, illetve akkor is előfordulhat, ha még friss a kutya-gazdi kapcsolat, és csak nemrégiben került az eb a családhoz.

Miért védelmez a kutya?

A fő ok, amiért a kutyák annyira óvják gazdájukat, az, hogy családtagnak tekintik őket. A legtöbb esetben hozzá vannak szokva ahhoz, hogy gazdáik a közelükben legyenek, ami azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között védelmezőbb/agresszívabb viselkedést tanúsítanak. Ha az állattartók állandó szeretettel és törődéssel bánnak kutyájukkal, akkor az eb ezt úgy viszonozza, hogy megvédi őket a nap folyamán minden lehetséges veszélytől. A másik ok, amiért a kutyák hajlamosak védeni gazdáikat, az önfenntartási ösztönük. Hiszen a gazdájuk biztosít számukra élelmet és menedéket, ezt pedig védelmezéssel hálálják meg.

Az ugatás nem mindig a veszély jele

Így jelzi, ha bajban vagy

A kutya hajlamos arra, hogy minden testrészét felhasználja, hogy kommunikáljon a gazdáival; minél erősebb a kötődés, annál könnyebben tudja a kutyatartó megmondani, mit érez a kutya pillanatnyilag. Ahogy korábban is említettük, életkörülményeitől függően minden kutya eltérő viselkedést mutat. Azonban léteznek olyan általános metakommunikációs jelek, melyek arra utalhatnak, hogy a kutyád veszélyt érez, és a tudtodra akarja ezt hozni:

 • Nyugtalanság
 • Kitartó ugatás
 • Remegés
 • Felugrálás
 • Kaparászás
 • Bujkálás
 • Folyamatos morgás
 • Hiperaktivitás
 • Ajtók vagy ablakok őrzése
 • Elmozdíthatatlan jelenlét, közelség

Honnan tudhatod, hogy számíthatsz rá?

Felmerülhet a kérdés, hogy amennyiben még nem találkoztál olyan esettel, hogy a kutyádnak meg kellett volna védenie téged, akkor honnan tudhatod, hogy tényleg meg fogja tenni? Először is onnan, hogy tisztán látod, milyen kapcsolat van köztetek. Például ha a kutyád mindig a közeledben helyezkedik el, vagy szorosan melléd bújik. Vagy ha az utcán figyelmesen sétál melletted és azonnal felkelti a figyelmét bármilyen jellegű változás, vagy hanghatás. Ezek mind arra utalnak, hogy él benne a védelmezés iránti vágy, ösztön. Így biztos lehetsz abban, hogy ha bármilyen veszély adódna, akkor arra még idejében próbál figyelmeztetni.

házörző kutya megérzi a veszélyt kutya metakommunikáció metakommunikáció őrző védő kutya veszély jelzése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink