hirdetés

Segítség, szomorúnak tűnik a kutyám! Kedvenced jelzései becsapósak lehetnek, de vannak intő jelek

Szénási Szimonetta

2023. február 8 - Képek: Getty Images Hungary

Egyik gazda sem szereti, ha kedvence boldogtalan. De vajon mindig jól értelmezik az állat jelzéseit? Vigyázz, van, hogy egészen mást szeretne tudatni!

hirdetés

Mindig megesik a szíved, mikor szeretett négylábúd rád emeli bánatos tekintetét? Azt sem bírod tétlenül nézni, ahogy csak magában gubbaszt, látszólag kedvetlenül? Nem biztos, hogy valóban okod van aggódni! Vannak félreértelmezhető jelek, ahogy egyértelmű jelzései is annak, hogy a kutya szomorú. Nézzük, miként tudsz különbséget tenni köztük!

Az a szívfájdító tekintet!

Ha valaki nagyon szomorúan tekint ránk, gyakran mondjuk, hogy olyan „bánatos kutyaszemekkel” néz – nem véletlenül! Ugyanis kedvenceink tökélyre fejlesztették a szívet fájdító pillantást, amit ha ráemelnek a gazdira, általában bármit elérnek nála. „Hiszen olyan szomorú!” – fakad ki a szerető ebtartó, és már nyújtja is a finom falatot, vagy nyúl a labda felé. Mielőtt rásütnénk négylábúinkra az agyafúrt jelzőt, nézzük, mit mondd ezzel kapcsolatban a tudomány.

Meglepő módon a kutatók egy 24 különböző korú és fajtájú családi kutya bevonásával végzett kísérlet eredményeképp arra jutottak, hogy a búbánatos tekintet a kapcsolódás egy formája, s kevés köze van az ebek szívfájdalmához. Mint az erről szóló tanulmányból kiderül, a vizsgált kutyák arckifejezése megváltozott, amint kapcsolatba léptek az emberekkel. Jellemzően a szemöldöküket is felhúzták, amitől a tekintetük gyermekivé, egyúttal szomorúvá vált.

Megismételték a tesztet úgy, hogy a kutyához közeledő személynél étel volt, illetve oly módon is, hogy csak ételt hagytak az állat előtt, de azt tapasztalták, hogy csak az emberi közelség volt az, ami kiváltotta ezt a reakciót.

Evolúciós hozadék

További kutatások is folytak a témában. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban ismertetett vizsgálat alapvetése az volt, hogy a kutyák testbeszédének, így a kifejező tekintetüknek is evolúciós oka van. Mint írják, ahhoz, hogy farkasokból szerethető házikedvenccé váljanak, az idők során erős szemöldökizmuk fejlődött. Ennek köszönhetően tudják produkálni a szóban forgó „szomorú tekintete”, amire a tapasztalataik szerint az emberek kedvezőbben reagálnak.

Az említett kutatási eredményeket összegezve a megható tekintetnek tehát leginkább kapcsolatteremtő és figyelemfelhívó szerepe van.

Honnan tudhatod, hogy kutyád valóban szomorú?

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is el tudnak szomorodni, sőt ők is lehetnek depressziósak. Az alábbi jelzések láttán légy résen, hiszen lehet, hogy kutyád komoly lelki nehézségekkel küzd:

  • lecsökkent étvágy, az étel elutasítása
  • állandó nyalogatás, főleg a mancsoké
  • letargia, érdektelenség még az addig kedves időtöltések, mint a séta vagy a játék iránt is
  • megváltozott alvási szokások (ez lehet túl sok, vagy épp túl kevés)
  • túlzott ragaszkodás hozzád vagy más családtaghoz
  • megváltozott viselkedés, például rombolás a lakásban
  • bevizelés

Amellett, hogy ezek a jelzések utalhatnak lelki panaszokra, köztük depresszióra, előfordul, hogy valamilyen egészségügyi panasz áll a háttérben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha bármi szokatlant tapasztalsz kedvenceden első utatok az állatorvoshoz vezessen!

Mitől lehet szomorú kedvenced?

A kutyák esetében a megváltozott körülmények – mint a költözés, a felborult napirend, egy szeretett személy vagy társállat elvesztése, stb. – is kiválthatnak szomorúságot, szorongást vagy tartós feszültséget. Ha sikerül megfejtened az okát, akkor azon kell dolgoznod, hogy valamiképpen visszabillentsd szeretett pajtásodat a „normális kerékvágásba”.

Sokat segíthet a gyakoribb közös programozás, a több mozgás és a különféle szellemi kihívások is. Próbálj lehetőségeidhez mérten minél több minőségi időt tölteni vele, ami megnyugvást és stabilitást hozhat az életébe. Hiszen ha te ott vagy, akkor az ő világa kerek.

Érdemes szakemberhez fordulni

Ha az állatorvos kizárta az egészségügyi gondok lehetőségét, és minden igyekezeted ellenére nem tudod felvidítani kedvencedet, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni. Egy jól képzett tréner vagy kutyapszichológus segíthet megfejteni a probléma hátterét, egyúttal hathatós tanácsokat adhat az egészséges állapot visszaállítására.

Kutyád boldogsága megéri a befektetett pénzt és energiát, hiszen a depresszió és a lelki panaszok számos betegség kockázatát növelik, többek között a rosszindulatú daganatok kialakulását is.

depresszió evolúció farkas farkasok jelek kísérlet kommunikáció kutatás kutya ember kommunikáció kutya és gazda kutya jelzések kutya kommunikáció kutya metakommunikáció metakommunikáció szomorú kutya szomorúság tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink