hirdetés

A kutya számára a szeretet legerősebb kifejezése a napi rutin: a kiszámíthatóság a bizalom alapja

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 11 - Képek: Getty Images Hungary

Napjainkra már közismert, mennyire jó hatással van a rutin kialakítása mind a mentális, mind a fizikai egészségünkre. A kutyák számára ez legalább olyan lényeges pont, mint az emberek esetében, éppen ezért elengedhetetlen egy megfelelő rendszer bevezetése az életükbe.

hirdetés

Számos kutatásban olvashatunk arról. hogy mennyire létfontosságú egy eb számára a rendszer. Ez segít megelőzni a szorongást, a depressziót és elmélyíti a bizalmat a gazdival. Ez különösképpen igaz azokra a kutyusokra, akiknek traumatizált múltjuk van, és kötődési problémáik vannak egy-egy csalódás következtében.

A bizalom alapja a kiszámíthatóság

Csányi Vilmos etológus rengeteget foglalkozott a kutyák viselkedésének tanulmányozásával. Véleménye szerint a rítusok kialakítása, kiváltképpen mentett kutyák esetében elengedhetetlenül fontosak, ugyanis ezek képezik a bizalom alapját a kapcsolatban. Sőt egyenesen úgy tartja, hogy a kutya akkor tudja, hogy szeretik, ha betartjuk ezeket a rutinokat, hiszen így pontosan érzi azt, hogy helye van a családban, és törődnek vele. A kiszámíthatóság alatt azt érti a professzor, hogy például mindig ugyanabban az időben kapja az eb az ételét, vagy ugyanakkor viszik le sétálni.

Ne csak az időre, önmagára a rítusra is gondolj!

A professzor véleménye szerint nem csupán a rítus az, ami nagyon fontos, hanem az is, hogy például mindig hasonlóképpen történjenek a dolgok. Tehát ha sétálni mentek, minden esetben először hozd az eb pórázát, így ezt automatikusan ehhez a cselekedethez fogja kötni. Egy idő után akár kommunikálni is képes a megszerzett tudás segítségével. Tehát ha sétálni szeretne, oda fogja vinni hozzád a pórázát, ha éhes vagy szomjas, a tálkáját teszi eléd.

Miért fontos a rituálék megtartása?

Az állandó biztonságban akár az is megtörténhet, hogy a korábban bántalmazott kutya egy értelemben képes túllépni az elsődleges traumáin. Minden nap pontosan úgyanúgy meg fogják etetni, le fogják vinni sétálni, játszani fognak vele, szeretni fogják, így nincsen mitől félnie. Éppen ezért ne habozz bevezetni a napi rutint, ugyanis ez a lehető legjobb dolog, amit tehetsz kutyusoddal.

bizalom jele hogyan szeret a kutya napirend rutin szeret a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!