hirdetés

Mély kötődést alakít ki a kutyáddal ez a 6 egyszerű dolog: a napi rutinnak is komoly jelentősége van

Ferenczi Deborah

2022. június 7 - Képek: Getty Images Hungary

Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és emellett minőségi időt tölts el a kutyával ahhoz, hogy megszeressétek egymást. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az alapvető tevékenységeket, melyek segítenek elmélyíteni a kötődést.

hirdetés

Az alábbiakban felsorolunk 9 dolgot, melyek annak ellenére, hogy meglehetősen hétköznapiak, mégis segítenek elmélyíteni a kapcsolatodat kedvenceddel.

1. Töltsetek együtt minőségi időt és alakítsatok ki napi rutint

Egy kapcsolat – legyen szó akár emberről, akár állatról – az egymással töltött minőségi időről és a tapasztalatok megosztásáról, illetve a közös élmények megéléséről szól. Ez megerősíti a köteléket, különösen akkor, ha az időt élvezetes módon töltitek ki. Ezentúl pedig fontos kialakítani egy olyan napi rutint, mely kiszámíthatóvá és egyben kiegyensúlyozottá is teszi a mindennapokat. Ez jelentősen segít az állatnak abban is, hogy alkalmazkodni tudjon hozzád.

2. Világosan kommunikálj

Elengedhetetlen, hogy mindig érthetően és következetesen fejezd ki magad. Érdemes lehet arra is figyelned, hogy ne csak parancsszavakkal, hanem kézjelekkel is kommunikálj, mivel a kutyák általában gyorsabban tanulják meg a vizuális jeleket. Továbbá érdemes tudni, hogy az ebek jobban odafigyelnek arra, amit csinálsz, mint arra, amit mondasz. Ez azt jelenti, hogy figyelned kell a metakommunikációs üzeneteidre.

4. Tanítsd és játssz vele

A minőségi idő eltöltése közben nagyon fontos, hogy mindezt hasznosan tegyétek, abból fogtok mindketten profitálni. Érdemes lehet olyan játékokkal tölteni az időt, melyek fejlesztik az eb intelligenciáját, képességeit. A játék és a szórakozás jelentős mértékben erősíti a kapcsolatot, mindeközben pedig még a tanulásra és a fejlődésre is ad lehetőséget.

5.  Tudj meg többet a kutya viselkedéséről

Ahhoz, hogy még jobban megismerd négylábú barátodat, érdemes lehet tanulmányozni a testbeszédét, illetve a viselkedését, ugyanis ezáltal sokkal pontosabban meg tudod határozni azt, hogy milyen állapotban van. Ha felismered szorongásának, illetve félelmének a jeleit, könnyebben megvédheted azoktól a helyzetektől, amelyek folytán esetleg rosszul érezné magát. Ha pedig a kutyád számíthat rád, hogy megőrzöd a biztonságát, akkor erősebb lesz köztetek a bizalom, és így a kapcsolat is. Ezentúl érdemes lehet arra is figyelni, hogy milyen preferenciái vannak az állatnak. Tehát, ha tudod, hogy pontosan mit szeret, akkor képes vagy megadni számára azt, ami fontos neki. Sok kutya szívéhez például a gyomrán keresztül vezet az út. Így amennyiben egészséges, ízletes ennivalót készítesz neki, vagy sokszor rejtesz el apró jutalomfalatokat, azzal azt kommunikálod, hogy törődsz vele, így még inkább erősödni fog a kapcsolatotok.

6. Simogasd és szeretgesd

Végezetül elengedhetetlenül fontos a rendszeres testi kontaktus is, hiszen ezáltal lesztek képesek kialakítani egy olyan kötődésen alapuló szeretetkapcsolatot, mely képes elmélyülni. Kutatók számos esetben vizsgálták, hogy a kutya simogatása nem csupán a te stressz-szintedet csökkenti, de a kutyádét is, nem is beszélve az oxitocinról. Arra azonban figyelj, hogy a szoros ölelés vagy a puszi értelmezhetetlen vagy kellemetlen is lehet egy kutya számára.

ember és kutya kötődés hogyan szeret a kutya kötődés kutya ember kommunikáció kutya ragaszkodása kutya viselkedése rutin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink