hirdetés

A kutya szeretete az idő múlásával egyre mélyül: 7 jelzés, ami megmutatja, hogy nálatok is így van ez

Ferenczi Deborah

2022. május 29 - Képek: Getty Images Hungary

Az nyilvánvaló, hogy a kutyák ragaszkodnak a gazdájukhoz, szeretik, és hűségesek hozzá. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy ha a már hosszabb ideje élnek együtt, akkor vajon mélyebb kötődés alakul-e ki a kutya és az ember között? Az alábbiakban ennek a kérdésnek jártunk utána.

hirdetés

Valószínűleg a legtöbb gazdi észreveszi, hogy egy bizonyos idő elteltével változik a kutyák személyisége. Nemcsak hasonulnak a tulajdonosukhoz, de mélyebb kötődés is kialakul közöttük.

Milyen változásokat feldeztek fel az idősebb kutyák esetében?

A Scientific Reports nemrég megjelent tanulmánya megpróbálta feltérképezni ezeket a változásokat, és arra a következtetésre jutott, hogy vannak olyan személyiségjegyek – mint például az újszerű élmények iránti vonzalom, a felfedezés iránti vágy, a késztetés a rohanásra –, melyek csökkennek. Mások viszont az idő előrehaladtával elmélyülnek, mint például a ragaszkodás. Annak tanulmányozására, hogyan változhat a kutyák személyisége az idő múlásával, 217 border collie-t toboroztak, akik a bécsi Clever Dog Database résztvevői voltak. A kutyák életkorát a vizsgálat kezdetén 6 hónap és 15 év közötti intervallumra tették. Kezdetben a Bécsi Kutya Személyiségteszt néven ismert tesztsorozattal értékelték az eredményeket. Négy évvel később a kutatók a még életben lévő kutyákat gazdáikkal együtt visszahívták a laboratóriumba újbóli vizsgálatra.

A teszt eredménye

Az eredmény szerint a kutyák aktivitása a felnőttkor beálltával egyenletesen csökken. Majd ezt követően lohad a lelkesedésük az új dolgok iránt. A problémamegoldási képességük mindössze hat éves korukig nő, azután stagnál, viszont a frusztrációt és a stresszt jobban bírják elviselni idősebb korukban. Az eredmények szerint a kutyák személyisége nem folyamatosan, hanem szakaszosan változik, hasonlóképpen az emberekhez.

A kötődés mélyül az idő múlásával?

2018-ban Dr. Ardra Cole egy vándorkiállítást szervezett annak érdekében, hogy bebizonyítsa, a kutya és az ember köteléke mélyül az idő elteltével. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az időskori kutyatartás milyen kiváló hatással van az egészségre. Ezt a különleges köteléket a Mount Saint Vincent Egyetemen végzett tanulmányában vizsgálta. Számos történetet hallgatott meg idősebb emberekről és kutyáikról, akik mind arról számoltak be, hogy a kapcsolatuk az idő múlásával mélyült, és számos nehézségen segítette őket át. A szakember a tanulmányai során 14 idős embert és azoknak idős kutyáit, összesen hatvan ebet követett nyomon egy év alatt. Dr. Cole úgy találta, hogy a kapcsolat segített az időseknek „megöregedni”. Azt javasolja, hogy az emberek kétszer gondolják meg, mielőtt szétválasztják az időseket és házi kedvenceiket, ugyanis véleménye szerint nemcsak ez embernek, de a kutyának is szörnyű trauma lehet.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy elmélyült a kapcsolat?

A megkérdezettek általában olyan jelekről számoltak be, mint hogy a kutya olyan pontosan értette minden jelzésüket. Egy beteg és gyenge nő esetében az eb pontosan tudta, hogy gazdája mikor erősödik meg annyira, hogy végre az ölébe ülhessen. Tehát a kedvencek jobban értik emberi társuk metakommunikációját, apró jelzéseit, mint akár fiatalabb korukban. De erre utaló jelek lehetnek még ha:

  • veled alszanak, hiszen ilyenkor a leginkább kiszolgáltatottak
  • egyre többet bújnak hozzád, vagy nyalogatnak
  • a személyes tárgyaikat odaadják neked
  • hosszú szemkontaktust tartanak fent veled
  • mindenhova követnek, ha pedig elmész, nehezen viselik
  • ha meghallják a nevedet, boldogok lesznek
  • szeretnek veled időt tölteni
  • egyre jobban értik a metakommunikációdat és a hangulatváltozásaidat

A megkérdezett gazdik jelentős százaléka arról számolt be, hogy a kapcsolatuk mélyült, a ragaszkodás erősebb, és el sem tudnák képzelni az életüket a kutyusuk nélkül.

gazdi szereti a kutyát hogyan szeret a kutya idős kutya kötődés kutya ragaszkodása kutya szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink