hirdetés

Miért kezd el hasonlítani a kutya a gazdájára? Mítosz vagy valós jelenség?

László Enikő

2020. november 19

Gyakran hallani, hogy a kutya idővel hasonlítani kezd gazdájára. Mi ebben az igazság? Valóban így lenne vagy csupán mítosz?

hirdetés

Sztereotípiák mindenkiben lakoznak. Ha egy jól fésült yorkshire terrierre gondolunk, könnyen el tudjuk képzelni egy ápolt, elegáns ruhában járó, jómódú hölggyel. Egy bullterriert egy kigyúrt, tetovált, kopasz fickóval, egy bohókás border collie-t pedig egy laza, energikus sráccal. Szinte egymás másai. De gyakran láthatjuk ennek szöges ellentétét is, amikor egy hatalmas, izmos férfi egy rózsaszín ruhába öltöztetett kis uszkárral a hóna alatt sétál. Akkor viszont mi az igazság? Hasonlít kutyánk ránk vagy sem?

Hasonló a személyiségünk

Turcsán Borbála, az ELTE etológiai tanszékének egy kutatjója 2012-ben azt vizsgálta, hasonlít-e a kutya személyisége a gazdájáéra. A teszt során mindenkinek magáról és kedvencéről kellett egy kérdőívet kitöltenie, illetve olyan ismerőseiket is megkérdezték, akik a gazdát és négylábúját is jól ismerik. Ezzel csökkentették a szubjektivitást. Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek személyisége hasonlít kutyájukéhoz. A kísérlet során öt tulajdonságot vizsgáltak: extroverzió (nyitottság), neuroticitás (nehéz helyzetek kezelése), lelkiismeretesség/kitartás, együttműködés. Érdekes, hogy az eredmények azt mutatták, hogy a hosszabb kapcsolat nem jár együtt nagyobb hasonlósággal.

Magunkhoz hasonlót választunk

A fenti kutatás is kiemeli, hogy az is közrejátszik, hogy magunkhoz hasonló ebet szeretnénk. Főleg akkor, ha valaki tenyésztőtől vásárol. Ilyenkor van egy elképzelése arról, milyen kutyát szeretne, milyen legyen a személyisége. Ezek a jegyek pedig fajtához kötődnek. Így a már előre ismert tulajdonságok alapján eleve olyan fajtát választ, ami hozzá, személyiségéhez közel áll. A keverék kutyáknál az első benyomásra hagyatkozunk, de számottevőek a fajtajegyek abban az esetben is.

Külső hasonlóság

Több kutatás is bizonyítja, hogy külsőre is olyan kutyát választunk, ami ránk hasonlít. Sőt, nem csak kedvencünk, de párunk vagy akár autónk külseje is emlékeztethet magunkra. Tehát tulajdonképpen – és természetesen elméletben – kutyánk hasonlít az autónkra…

A hosszú hajú nők hajlamosak lógó fülű ebet választani. Az extrovertált emberek aktív, barátságos és nyitott kedvencet szeretnének. A túlsúlyos emberek pedig nagyobb eséllyel választanak tömzsi kutyát.

Egyéb kutatások

Charis Hunter és Dr. Lance Workman, a Bath Spa Egyetem kutatói száz, ebet nem tartó személy bevonásával vizsgálták a kutyák és gazdáik hasonlóságát. Három, jelentősen eltérő külsejű kutyafajtát vontak be a tesztbe. Uszkárt, staffordshire bullterriert és labradort. Huszonegy olyan gazdáról készítettek teljes alakos fotót, akik ilyen kedvenceket tartottak. Az önkénteseknek ki kellett választaniuk, kihez melyik fajta tartozik. Az eredmények a labradorok és a staffordshire bullterrierek esetében igazolták, hogy a nem kutyatartók is képesek kitalálni a megfelelő párosokat. Különösen a staffordshire-okat tartók külseje tért el a többi személytől. A válaszadók 50-60%-a helyesen tippelt. Ez azt jelenti, hogy bizonyos vélt vagy valós belső jegyek alapján lehet levonni következtetést, de ez nem teljesen pontos.

A Kaliforniai Egyetem kutatói arra kérték meg a résztvevőket, hogy negyvenöt gazda képéhez párosítsák a megfelelő kutya fotóját. 25 fajtatiszta ebből 16 esetében sikeres volt a párosítás. A keverékeket véletlenszerűen választották ki. A felmérésből kiderül, hogy olyan jegyek nem játszottak jelentős szerepet, mint a hosszú haj-hosszú szőr, alacsony ember-kicsi kutya.

Miért választunk hasonlót?

A külső és belső hasonlóság azt sugallja, hogy jól ki fogunk jönni az új jövevénnyel. Megértjük egymást, hisz hasonlítunk. Külső alapján nem tudatosan döntünk, de belsőre biztosan.

A gazdák előzetes elképzeléssel rendelkeznek arról, hogy jövendőbeli kutyájuk  – amennyiben fajtatiszta –  hogy fog kinézni, ezért ez is szerepet játszik a kiválasztásban.

A preferált tulajdonságok olyan természetűek, hogy akár fotó alapján is beazonosíthatóak. Ezek pedig összefüggésben állnak a gazdák megjelenésével, belső tulajdonságával.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutatás kutya és gazda kutya hasonlít a gazdájára tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink