hirdetés

Yorkshire terrier fajtaleírás: minden, amit tudni kell a kis szobacirkálóról

László Enikő

2020. július 1

A yorkshire terrier igen nagy népszerűségnek örvend világszerte. Elbűvölő megjelenése és kicsi termete mindenki szívét elrabolja, de ne feledjük: kicsi a bors, de erős!

hirdetés

Sokaknak a yorkie-ról egy elkényeztetett divat-öleb jut az eszébe, aki egész nap csak masnival a fején díszeleg. Ez azonban tévedés. Aki ismeri őket, jól tudja, sokkal többek ennél. Karakán természettel rendelkeznek, szeretnek a kertben futkározni, hemperegni, és igen határozott elképzelésük van arról, kik is ők valójában.

Szívesen játszanak, futkároznak a kertben, nem csak a gazda ölében pihennek.

Eredete

A fajtát a 19. században tenyésztették ki Észak-Angliában, Yorkshire-ban. Eredetileg patkányvadászat és egerészés céljából, mert apró termetével az olyan kicsi helyekre is befért, ahová a nagytestű kutyák nem. Kifejezetten a szegény emberek kedvencének tartották, a munkások körében rendkívül elterjedt fajának számított. A bányászok is szívesen használták őket, mert hangos ugatással jelezték a járatokban, ha robbanékony gázkeveréket érzékeltek. Őseik a mára már kihalt clydesdale és paisley terrierek, illetve az airdale és skye terrierek. Az első yorkie-k az 1800-as évek végén kerültek Amerikába, ahol 1886-ra már az Amerikai Kennel Klub által nyilvántartásba vett első 25 fajta közé tartoztak.

Eredete a 19. századig nyúlik vissza.

Fajtastandard

Hivatalosan a toy kategóriába tartozik, terrier léte ellenére. Szőre kölyökkorában fekete, később acélkék-cser színű. Bundája hipoallergén, olyan mint az emberi haj, ezért allergiások számára is ideális társ lehet. A hobbi célból tartott kutyák frizurája sokszor rövidre vágott, a kiállításra szánt egyedek hosszú, selymes szőrzettel rendelkeznek. A fehér foltok a hivatalos FCI besorolás szerint hibának számítanak. Napjainkban egyre népszerűbb a biewer változat, amelynek kifejezetten a fehér bunda az ismertetőjegye. Egyelőre csupán a United Kennel Club ismeri el külön fajtaként.

A yorkie ősei testesebbek voltak a mai példányoknál, olykor a 8 kg-t is elérték. Mára a standard szerint az ideális testsúly maximum 3 kg, azonban sok esetben találkozhatunk 4-5 kilós, nagyobb fajtársakkal is. Marmagasságuk átlagosan 23 cm. A tévhitekkel ellentétben nincsen mini vagy extra mini változatuk. Füleik V-alakúak és felfelé állnak. Tekintetük éber, intelligens, szemeik nem kidülledők, sötétbarnák. Járásuk büszke, dinamikus, hátuk közben egyenes. Farkukat sokszor kupírozzák (csonkítják), csupán esztétikai okokból. Várható élettartamuk általában 11-15 év.

A kiállításra készülő yorkie-k szőrét hosszúra hagyják, hajukat masnival díszítik.

Jelleme

A yorkshire terrier rendkívül szórakoztató kis jószág. Határozott és büszke jellem, aki elég akaratos is tud lenni. A nagytestű kutyáktól egyáltalán nem fél, sokszor még kekeckedik is velük, ebből is látszik, hogy enyhe Napóleon-szindrómával küzd a legtöbb példány. Játékos, tanulékony, ugyanakkor makacs teremtés, ezért fontos a megfelelő nevelés. Gazdájához nagyon ragaszkodik, viselkedése idegenekkel szemben változó. Ősei rágcsálóirtó vére még mindig ereiben csorog, ezért gyakran előtörhet belőle a vadászösztön.

Ösztöneik a mai napig vezérlik őket, ha rágcsálókról van szó.

Ideális környezet

Lakásban és kertes házban is egyaránt tartható, remekül alkalmazkodik minden élethelyzethez. Mivel nagyon ragaszkodó típus, nem érdemes sokáig magára hagyni, mert rosszul viseli a magányt. Idegen kisgyerekekkel szemben nem mindig barátságos.

Ápolás

Szőre a fésülésen és az időnkénti fürdetésen kívül nem igényel különlegesebb törődést. Szemeit érdemes hetente vizes vattával kitörölgetni, fogait pedig rendszeresen ápolni. Füleit időnként tisztítani kell, karmait vágni, ha azok túl hosszúra nőnek meg.

Persze egy kis kényeztetésnek sosem állnak ellen!

Gyakori egészségügyi problémák

A yorkshire terrierekre jellemző a fogkövesedés és az ínygyulladás. Erre érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hogy kedvencünk sokáig megtarthassa fogait. A kistestű kutyákra jellemző patellaficam is gyakran előfordul náluk, ez csupán műtéttel hozható helyre. Ragaszkodó személyiségéből adódóan mindig láb alatt van, törékeny termete miatt vigyázni kell, hova lépünk.

(Képek: Getty Images Hungary)

fajtaleírás kistestű kutya öleb patkányfogó kutya társasági kutya yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!