hirdetés

Bedlington terrier fajtaleírás: a báránybundába bújtatott karakán terrier

László Enikő

2022. március 28 - Képek: Getty Images Hungary

Bár első pillantásra sokan azt gondolnák, a bedlington terrier nem egy félénk, alamuszi személyiség. Sokkal inkább élénk, bátor és rátermett terrier, aki a mai napig megőrizte vadászösztönét.

hirdetés

A bedlington terrier egyedülálló bárányszerű megjelenésével ragadja meg a figyelmet, és meg is tartja azt szórakoztató, öntudatos személyiségével. Ne hagyd, hogy a megjelenése megtévesszen! A fajta vérbeli terrier: érdeklődő, bátor, intelligens, éber és eleven.

A bedlington terrier kölykei eleinte sötétebb színűek.

Eredete

A bedlington terriert Anglia északi részén tenyésztették ki, de eredetileg nem ez volt a fajta neve. Felmenői között a whippet, a Dandie Dinmont terrier, illetve vidravadász kutyák szerepelhettek. Egyes források szerint bullterrierrel is keresztezték. Úgy tartják vándorló késélezőkkel, üstfoltozókkal utazott, akik a kutyákkal orvvadásztak azokon a birtokokon, amelyek mellett elhaladtak. A fajta eleinte a szegényebb rétegek kutyája volt, bányászok használták patkány- és borzvadászatra, valamint a terrier egyéb kártevőktől való megszabadításban is segítette gazdáit. Egykor még viadalokon is harcoltattak bedlington terriereket.

A fajta egyik rajongója Lord Rothbury volt, akinek birtoka Northumberland megyében, Bedlingtonban volt. Eleinte Rothbury terrierként ismerték ezeket a kutyákat, de végül a bedlington név maradt fenn. Az első kutya, akit ténylegesen bedlington terriernek neveztek, Joseph Ainsley Young Piperje volt, 1825-ben. Piper már 8 hónaposan szembeszállt első zsákmányával, de még akkor is vadászott, amikor öreg, foghíjas és majdnem vak volt. A fajtát kiállításokon az 1860-as években kezdték el bemutatni, az első Bedlington Terrier Klub pedig 1875-ben jött létre. Ezután a fajta egyre inkább társasági kedvenccé vált, mintsem patkányfogó ebbé. Manapság családi kutyaként éli életét.

Fajtastandard

A bedlington terrier egy kecses, mozgékony és izmos kistestű kutyafajta. Gyengeség vagy durvaság jeleit nem mutatja. Feje bőséges selymes szőrzettel fedett, körte alakú. Pofája hosszú, ajkai zártak, feketék. Szemei kicsik, háromszög alakúak, tekintete ragyogó. Fülei mérsékelten nagyok, mandula alakúak, alacsonyan tűzöttek és laposan lógnak. Finom szőrrel fedettek, végükön selymes bojttal. Nyaka hosszú, elvékonyodó, mellkasa mély, széles. Ágyéka ívelt, fara erősen csapott. Mancsai nyúlmancsok, ujjai zártak, talppárnái vastagok. Farka mérsékelten hosszú, elvékonyodik a hegye felé, és enyhén hajlított. Szőrzete jellegzetes, puha és sűrű, különösen a fejen hajlamos hullámosodásra. Színe kék, kék és cser, májszínű vagy homokszínű. Marmagassága 40-42 cm, testsúlya 8-10 kg. Várható élettartama 14 év.

Jelleme

Jámbor megjelenése ellenére a bedlington terrier vérbeli terrier. Karakán, erős egyéniség, de emellett nyugodt és engedelmes társ is. Bátor, energikus, élénk, fürge, olykor igazi bohóc, de miután kijátszotta magát, szívesen pihen a kanapén. Hajlamos védeni területét és családtagjait, de bajba csak akkor keveredik, ha provokálják. Tanulékony és engedelmes, ám terrierhez hűen hajlamos lehet megmakacsolni magát. Korai szocializációja fontos, csak a pozitív megerősítéssel végzett tréningre reagál. Gyerekekkel szemben kedves, jó játszópajtársuk lehet, de a kisebbeknek is meg kell tanítani, hogyan bánjanak a kutyával. Gazdájához nagyon ragaszkodik, az egyedüllétet viszonylag nehezen tolerálja. Szereti családját mindenhova elkísérni, élvezi, ha a figyelem középpontjában lehet. Kutyás sportokhoz is ideális, sőt még úszni is nagyon szeret, és meglehetősen gyorsan is tud.

Ideális környezet

Kistestű kutya lévén lakásba is ideális társ, mellesleg nem is hullajtja szőrét. Azonban lefárasztásáról mindenképp rendszeresen gondoskodni kell, hiszen nagy az energiaszintje. Hosszú sétákra, kirándulásra vagy futásra ideális társ. A legtöbb egyed imád labdázni, ez kitűnő elfoglaltság lefárasztására. A kisebb állatokat, rágcsálókat ösztönösen üldözőbe veszi, ezért semmi esetre se engedd apró házi kedvenceid közelébe. Terrier lévén szeret ásni, és hajlamos egy potenciális zsákmány után eredni, így fontos, hogy megbízható kerítés vegye körbe az udvart.

Ápolás

Különleges tapintású bundája kétnaponta igényli a fésülést, időnként pedig érdemes vele kutyakozmetikust felkeresni, aki a jellegzetes formára nyírja szőrét. Fülei belsejéből el kell távolítani a szőrszálakat, ügyelni kell a tisztaságukra, illetve a szemeket érdemes áttörölgetni bizonyos időközönként. A karmokat vágni szükséges, ha túl hosszúra nőnének.

Gyakori egészségügyi problémák

Meglehetősen egészséges fajta, de néhány probléma őt sem kerüli el. Ilyen például a réz toxikózis (rézmérgezés), ami egy örökletes probléma, mely során máj nem üríti ki a táplálékból származó rezet. Emiatt az a szervezetben a felhalmozódik, ami betegségekhez és halálhoz vezethet. Az érintett kutyáknak mindkét szülőtől örökölniük kell egy gént ahhoz, hogy tüneti panaszok legyenek. Ha csak az egyik szülőtől örökölnek egy gént, akkor hordozók lesznek. Ezért a tenyésztőknek mindenképp érdemes elvégeztetniük kutyáikon szűrést. A fajtánál még előfordulhatnak szembetegségek, veseproblémák, illetve patellaficam is.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához, David Alderton: Kutyák, Paul McGreevy: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

bedlington terrier kísérő kutya kistestű kutya patkányfogó kutya társasági kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink