hirdetés

Rat terrier fajtaleírás: a tettrekész, magabiztos terrier, akinek semmi sem kerülheti el a figyelmét

László Enikő

2023. január 2 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a kis terrier igazán jó szolgálatot tett az amerikai farmokon, ugyanis nagyon tehetséges rágcsálóirtó. Az USA-ból származó fajta európai bevándorlók segítségével jött létre, akik magukkal vitték kedvenceiket. Intelligens és barátságos eb, aki ideális családi kutyának is.

hirdetés

Eredetileg farmokon dolgozott, ahol a rágcsálókkal kellett felvennie a harcot. De ez a temperamentumos, aktív, nagy mozgásigényű kiskutya a családok szívébe is belopta magát, így ma már a legtöbben házi kedvencként tartják. Ennek ellenére nem veszett ki belőle a vadászösztön, és természetesen karakán személyisége sem kopott semmit az évszázadok során.

Eredete

A rat terrier neve is árulkodik munkájáról, ugyanis a rat angolul patkányt jelent. Patkányfogó kutyák már évszázadok óta léteznek. A legkorábbi bizonyíték erre az 1500-as évekből származik. Hatch VIII. Henrik flottájának Mary Rose nevű híres hajóján élt, ami 1545-ben süllyedt el. A roncs feltárásakor egy kis terrier csontvázára bukkantak, a DNS-minták pedig arra utaltak, hogy Hatch egy 1,5-2 éves kan kutya lehetett, bundája színe pedig barna vagy sötétbarna volt és feltehetően egész életét a hajón töltötte. A kutatók szerint, ha mai fajtákhoz kéne hasonlítani, a jack russell terrierekkel mutat a leginkább rokonságot, de sokan a rat terrierekkel is összefüggésbe hozták.

A rat terrier az 1910-1920-as évek környékén alakult ki különböző terrierek kereszteződésével. Az 1890-es években már Angliában elkezdtek rágcsálóirtásra tenyészteni kutyákat, majd amikor az USA-ba vándoroltak az európaiak, a helyi terrierekkel is keveredtek ebeik. A legfontosabb a kutya tehetsége volt a rágcsálóirtás terén, nem a küllem. A fajta őseinek elsősorban a simaszőrű foxterriert és a manchester terriert tartják. Egyesek whippetekkel és kis olasz agarakkal is keresztezték kutyáikat, hogy még gyorsabb ebeket kapjanak, akik képesek utolérni a nyulakat, patkányokat.

A rat terrier nevében a rat, azaz a patkány szó munkájára utal.

Délnyugaton inkább a vadászati képességeken volt a hangsúly, és a tenyésztők beagle-öket vontak be a pároztatási programokba, hogy falka-orientált ebeket hozzanak létre és erősítsék ösztöneiket. De nemcsak patkányokra és nyulakra, de mosómedvékre, mókusokra és olykor vaddisznókra és szarvasokra is vadásztak ilyen kutyákkal. A kisebb egyedek csak patkányra vadásztak, őket csivavák bevonásával fejlesztették ki.

A rat terrier igen népszerű volt ebben az időben, számos amerikai farmon dolgoztak ilyen kutyák. Azonban az 1940-50-es években a gazdák mérget kezdtek el használni a kártevők ellen, így már nem volt szükségük a kutyákra. A fajta csak a hetvenes években kezdett újra népszerűvé válni. Ma már csak kevés amerikai tenyésztő tenyészt munkavonalú rat terriereket, napjainkban ezek az ebek inkább családi kedvencek.

A rat terrier almokban időnként fellelhetőek szőrtelen egyedek, belőlük alakult ki a képen is látható amerikai meztelen terrier.

Fajtastandard

A rat terrier egy izmos testfelépítésű vadászterrier. Miniatűr változata legalább 25 cm, maximum 33 cm magas. A standard változat 33-45 cm. Teste valamivel hosszabb, mint amilyen magas. Feje széles, enyhén domború, ék alakú és arányos a test méretével. A fülek V-alakúak, a koponya külső széleinél helyezkednek el, és lehetnek felállók vagy előrebicsaklók. Farka természetes állapotában felfelé ívelt. Teste kompakt, izmos, hajlékony. Színe igen sokféle lehet, legtöbbször fehér, különböző színű foltokkal, mintákkal. A klasszikus színezés a fekete cser foltokkal (fekete tricolor néven ismert), de a csokoládé, a cser (a halvány aranytól a sötét mahagóniig változó árnyalatú), a kék, az izabella, a citrom és a sárgabarack mind meglehetősen gyakoriak. Lehetnek háromszínűek vagy kétszínűek, mindig némi fehér jelenléttel. Szőre rövid, selymes és finom tapintású. Várható élettartama 15-18 év.

Jelleme

Bár született vadász, ugyanis ez az ösztöne máig él benne, a rat terrier megtalálta a helyét a családokban, és azok kanapéján. Annak ellenére, hogy nem túl nagy, hatalmas személyiség, akárcsak a legtöbb terrier. Nagyon magabiztos, tűzről pattant eb, aki kiváló jelzőkutya is, hiszen mindig mindent szemmel tart. Jóval nagyobbnak képzeli magát, mint ami, ez első pillantásra látszik rajta. Ennek ellenére családjával szemben kedves és ragaszkodó. Fontos tudni, hogy nagy a mozgásigénye, amit muszáj kielégítenie. Mivel igen intelligens is, ezért eszéről sem szabad megfeledkezni, és mentálisan is ki kell fárasztani. Bízik megérzéseiben és nem fél cselekedni, még akkor sem, ha nem kell. Kiváló jelzőkutya, mivel kíváncsi, garantáltan értesíti gazdáját, ha valamiről tudnia kell. Terrier lévén igen makacs is, ha valamit fejébe vesz, attól nehéz eltántorítani.

Ideális környezet

Családi kedvencnek is ideális, de leginkább aktív háztartásokba ajánlott, ahol sokat foglalkoznak mentális és fizikális lefárasztásával. A vadászati ösztöne a mai napig megmaradt, így előfordulhat, hogy megkerget mindent, ami a kerítésen belülre kerül. Amennyiben nem foglalkoznak vele eleget vagy túl sok energiája halmozódik fel, hajlamos az ásásra, ennek következtében pedig nagyszerű szabadulóművész is. Így elsősorban az a legfontosabb, hogy kielégítsék mozgásigényét, ezzel megelőzhető a destruktív viselkedés és a szökés is. Emellett az is fontos, hogy olyan gazdája legyen, aki ért a terrierek nyelvén és jó a humora is. Meg kell érteni, hogy a rat terrier tipikus terrier, annak minden előnyével és hátrányával. De egy jó gazdi mellett nagyszerű és szeretetteljes társ válik belőle.

Ápolás

Rövid, sűrű bundáját igazán egyszerű karbantartani. Heti egy alkalommal érdemes átfésülni egy puha sörtéjű kefével vagy egy gumiból készült, tenyérre húzható kefével. Tavasszal és ősszel többet vedlik, mint az év többi időszakában. Karmait vágni kell, ha azok túl hosszúra nőnének, valamint szemei és fülei tisztaságára is mindig ügyelni kell.

Gyakori egészségügyi problémák

A rat terrier egy igazán szívós fajta, egészségügyi értelemben is. Esetében a leggyakoribb egészségügyi problémának a patellaficam mondható, illetve előfordulhat nála diszplázia, szívproblémák, valamint Perthes-kór is. Összességében azonban nem beteges fajta.

kistestű kutya patkányfogó kutya rat terrier vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink