hirdetés

1800 éves öleb maradványaira bukkantak: ilyen pici volt

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 21 - Kép: Getty Images Hungary

Az Egyesült Királyság egyik legkisebb kutyacsontvázra bukkantak egy ásatás során. Rekonstruálták, hogy nézhetett ki az eb.

hirdetés

Az oxfordshire-i Wittenham Clumpsban végzett régészeti ásatás során egy 20 centiméter magas kutya 1800 éves maradványait tárták fel. A helyszín egy olyan villa helye, amely feltehetően egy gazdag római család tulajdonában állt – számol be a felfedezésről a BBC.

Inkább öleb, mintsem vadászkutya lehetett

A felfedezést az Earth Trust jótékonysági szervezet székhelyének helyszínén a DigVentures régészei tették. A kutatók szerint a kutya az Egyesült Királyságban talált legkisebbek egyike, és valószínűleg egy „szeretett házi kedvenc” lehetett.

Hannah Russ zooarcheológus, aki az állati maradványokat elemezte, ekkép nyilatkozott:

Bár lehetséges, hogy ezt a kutyát vadászatra használták, tudjuk, hogy a rómaiak a birodalom más részein is elkezdtek kistestű kutyákat tenyészteni és háziállatként tartani. Az a tény, hogy ez a kutya olyan kicsi volt és görbe lábakkal rendelkezett, arra utal, hogy valószínűleg nem vadászatra tenyésztették [és] sokkal valószínűbbé teszi, hogy házőrzőként, ölebként vagy háziállatként tartották.

Maiya Pina-Dacier, a DigVentures munkatársa feltételezi, hogy a feltárt villát egy „viszonylag gazdag római család lakhatta, akik farmot vezettek.” Mint mondta, itt különféle haszonállatok, köztük vadász– vagy terelőkutyák, valamint ez a kicsi kutya éltek.

Itt tekinthetők meg a leletek

A maradványokat, valamint az ásatásból származó más tárgyakat, köztük egy brosst és egy rézkarkötőt először augusztusban, a Clumps Go Ancient fesztivál keretében állították ki az Earth Trustban.

A szervezet közleménye szerint: „A vaskori közösségektől kezdve, akik létrehozták a mai Castle Hillt, és a római családokon át, akik később a lejtő alján éltek, egészen a földművesekig és bérlőkig, akik ma a földet kezelik, ezt a területet az emberi használat és beavatkozás alakította az idők során.”

Nem ez az első meglepő felfedezés

Mint korábban beszámoltunk róla, az ókori Colosseumban is találtak kutyamaradványokat. A feltételezések szerint tacskók lehettek a négylábú gladiátorok, akik nagy valószínűséggel medvék és farkasok ellen is harcoltak.

kicsi a kutya kistestű kutya kutyás felfedezések múlt öleb régészet történelem vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink