hirdetés

Tacskók harcolhattak medvék ellen az ókori Colosseumban: a tudósok elképesztő felfedezést tettek

Szénási Szimonetta

2023. február 2 - Képek: Getty Images Hungary

Kistestű kutyák maradványaira bukkantak a régészek a római Colosseumban. A feltételezések szerint tacskók lehettek a négylábú gladiátorok, akik medvék és farkasok ellen is küzdhettek.

hirdetés

Kistestű, leginkább a tacskóhoz hasonló kutyák maradványaira bukkantak a régészek a 2000 éves Colosseum vízvezetékrendszerének feltárása közben. A páratlan felfedezés tovább színesíti a „kolbászkutyák” amúgy is izgalmas történetét.

Rengeteg kutyacsont

– Sok kutyacsontot találtunk, amelyek a mai tacskókéhoz hasonlítanak a leginkább – nyilatkozta Alfonsina Russo, a Colosseum igazgatója a The Telegraphnak. Mint a lap írja, ezekre az ókori kutyákra mint a mai tacskó ősére tekinthetünk.

Ezeknek a kutyáknak a magassága körülbelül 30 centiméter lehetett. Úgy gondoljuk, hogy akrobatikus trükkök bemutatására használták őket, ahogy manapság a cirkuszokban teszik, de az is lehetséges, hogy medvék és hasonló vadak ellen küldték őket a küzdőtérre. Nem tudni biztosan

– tette hozzá az igazgató.

Kenyeret és cirkuszt

Az ókori Rómában ugyanis szokás volt, hogy állatoknak betanított mutatványokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, de sajnos az is, hogy egymás ellen harcoltatták őket (ez az úgynevezett venatio.)

A kutyákén kívül leopárdok, oroszlánok, medvék és struccok csontjait is megtalálták az ásatás során, amely egy éven keresztül tartott. Ezidő alatt a régészek egy 70 méteres csatornarendszert tártak fel a Colosseum alatt, amely mintegy 50.000 néző befogadására volt alkalmas.

Nassolnivalók és pénzek is előkerültek

Az állati maradványok mellett különböző étkek, köztük gyümölcsök, diófélék és olajbogyó is felszínre kerültek, amelyeket valószínűleg a nézők fogyasztottak.

Ezen felül több mint 50 darab, késő római korból származó bronzérmét találtak a kutatók. Előkerült egy olyan ezüstérme is, amelyet i. e. 170-171 körül Marcus Aurelius császár emlékére késztítettek.

cirkusz cirkuszi kutyák harc harci kutya kutatás kutyák az ókorban kutyás történelem leletek ókor ókori kutyatartás régészet tacskó történelem trükkök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink