hirdetés

Tacskók harcolhattak medvék ellen az ókori Colosseumban: a tudósok elképesztő felfedezést tettek

Szénási Szimonetta, 2023. február 2 - Képek: Getty Images Hungary

Kistestű kutyák maradványaira bukkantak a régészek a római Colosseumban. A feltételezések szerint tacskók lehettek a négylábú gladiátorok, akik medvék és farkasok ellen is küzdhettek.

hirdetés

Kistestű, leginkább a tacskóhoz hasonló kutyák maradványaira bukkantak a régészek a 2000 éves Colosseum vízvezetékrendszerének feltárása közben. A páratlan felfedezés tovább színesíti a „kolbászkutyák” amúgy is izgalmas történetét.

Rengeteg kutyacsont

– Sok kutyacsontot találtunk, amelyek a mai tacskókéhoz hasonlítanak a leginkább – nyilatkozta Alfonsina Russo, a Colosseum igazgatója a The Telegraphnak. Mint a lap írja, ezekre az ókori kutyákra mint a mai tacskó ősére tekinthetünk.

Ezeknek a kutyáknak a magassága körülbelül 30 centiméter lehetett. Úgy gondoljuk, hogy akrobatikus trükkök bemutatására használták őket, ahogy manapság a cirkuszokban teszik, de az is lehetséges, hogy medvék és hasonló vadak ellen küldték őket a küzdőtérre. Nem tudni biztosan

– tette hozzá az igazgató.

Kenyeret és cirkuszt

Az ókori Rómában ugyanis szokás volt, hogy állatoknak betanított mutatványokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, de sajnos az is, hogy egymás ellen harcoltatták őket (ez az úgynevezett venatio.)

A kutyákén kívül leopárdok, oroszlánok, medvék és struccok csontjait is megtalálták az ásatás során, amely egy éven keresztül tartott. Ezidő alatt a régészek egy 70 méteres csatornarendszert tártak fel a Colosseum alatt, amely mintegy 50.000 néző befogadására volt alkalmas.

Nassolnivalók és pénzek is előkerültek

Az állati maradványok mellett különböző étkek, köztük gyümölcsök, diófélék és olajbogyó is felszínre kerültek, amelyeket valószínűleg a nézők fogyasztottak.

Ezen felül több mint 50 darab, késő római korból származó bronzérmét találtak a kutatók. Előkerült egy olyan ezüstérme is, amelyet i. e. 170-171 körül Marcus Aurelius császár emlékére késztítettek.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon