hirdetés

Kutyatörténeti gyűjteményt nyit a Nemzeti Múzeum: hatalmas mennyiségű anyagra bukkantak

Gerhát Petra

2024. június 27 - Képek: Makó János

A Magyar Nemzeti Múzeumba került a nemrég felfedezett magyar kutyatörténeti gyűjtemény. Csontok, relikviák, plakettek; összesen legalább 1500 darab kutyás emlék kerül majd kiállításra.

hirdetés

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központjába került a világ egyik legnagyobb kutyatörténeti gyűjteménye, a Corneliana Collectio Cynologica. A gyűjtemény gerincét a Makó János által nemrég felfedezett anyag adja, mely több, az I. világháború előtti magyar kutya maradványait is tartalmazza. A történelmi kutyás emlékek egykor Széchenyi Zsigmond barátja, dr. Reményi K. Andrásnak, a Göcseji Múzeum volt igazgatójának tulajdonát képezték.

A gyűjteményben az egykori kutyakiállítások emlékei is helyet kapnak majd / Fotó: Makó János

A kutyázás magyar történetének gyűjteménye került elő

Ha szeretnénk elképzelni a legalább másfél ezer tárgyi emléket tartalmazó gyűjteményt, amely évtizedekig egy raktárban porosodott, érdemes arra gondolnunk, mit is jelent a lovak esetében Kincsem, és a hozzá kapcsolódó emlékek. A gyűjteményben a kutyák Kincsemének is tartott Drága Állatkert nevű puli maradványai, az egykori szelindek genetikai emlékei, vagy a szintén kihalt Bocskai vizsla csontjai is ott vannak. De a többi, hungarikum kutyafajtánk koponyái is helyet kaptak az egykor kiállított, majd elfeledett hagyatékban.

A kutyakoponyák mellett egyéb emlősök maradványait is rejti a kollekció. A híres magyar kutyafajták első tenyészegyedei mellett más, ritka fajok, például párduc, vagy medvefélék és háziállatok csontjait is megtekinthetjük. Az odaadományozott anyagban XX. század eleji törzskönyvi kötetek, és több száz arany-, ezüst- és bronzérem, levelezések, kiállítási szalagok, ezüstbillikomok, festmények, oklevelek, fényképek és több mint hetven porcelánkutya is helyet kapott.

Számtalan fajtaklub történelmével is megismerkedhet az utókor / Fotó: Makó János

A kutyatörténeti gyűjteményt kiállítják, a tervek szerint folyamatosan bővül majd

A gyűjteményt az eltűnéséig a nemzetközi muzeológia is számontartotta. A világ számos híres múzeuma próbálta megvásárolni. Többek között a British Museum, a New York-i Természettudományi Múzeum és a berlini Természettudományi Múzeum is. A kollekció viszont évtizedekkel ezelőtt, dr. Reményi K. András halálát követően ismeretlen helyre került. A kutyatörténeti gyűjteményre még 2023-ban bukkant egy elhagyatott raktárban Makó József. Mint azt az Az Én Kutyám magazinnak elmondta, jelenleg is zajlik a katalogizálása. Hatalmas mennyiségű anyagról van szó ugyanis, melynek egy része már átkerült a Nemzeti Régészeti Intézet tulajdonába, a többit pedig folyamatosan dolgozzák fel, hogy kiállítható állapotba kerüljön. 

Heteken belül megkezdődnek a csontok morfológiai és genetikai vizsgálatai is. Azóta, hogy nyilvánossá vált, hogy megtaláltuk az egykor világhírű gyűjteményt, sorra keresnek meg a tenyésztők is, akik szeretnék saját gyűjteményeikkel és hagyatékukkal bővíteni az összeállítást

– avatott be minket a gyűjtemény kezelője.

Különleges ex libris kutyás kiadványok is szerepelnek a gyűjteményben / Fotó: Makó János

A portfólió lehetővé  teszi a hungarikum magyar kutyafajták csonttani vizsgálatát is. A darabokon végzett biometriai mérések adatai pedig hozzásegítenek a Kárpát-medencei történeti fajták típusainak – vadászkutyák, pásztor- és juhászkutyák, agarak stb. – jobb megértéséhez, és a régészeti anyagban található analógiák feltérképezéséhez.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A magyar kutyafajták történelmének megértéséhez is közelebb kerülhetünk

A jövőbeni vizsgálatoknak köszönhetően a régészeti lelőhelyeken azonosított kutyák és a modern fajták között megfigyelt csonttani hasonlóságok és különbségek így akár genetikailag is igazolhatóak vagy cáfolhatóak lehetnek. Az esetleges genetikai vizsgálatok eredményei mellett hangsúlyos szerepet kap az egyes kutyafajtákra vonatkozó egyéb történeti, írásos források, krónikák, útleírások vizsgálata is, amely megvalósulhat egy szélesebb interdiszciplináris kutatás keretében. Olyan más szakterületek képviselőinek bevonásával, mint például állatorvosokkal, történészekkel.

A kutyatörténeti gyűjtemény a Magyar Nemzeti Múzeum Újrégészeti Gyűjtemény archeozoológai részlegébe kerül, egységes, nem megbontható gyűjteményi részként. Minderről hamarosan mi is beszámolunk majd!

Ha addig is szeretnél elmerülni ebben a témakörben, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket. A magyarországi rituális kutyaáldozatok szerepéről írtunk, és egy nagyon fontos feltárásról egy Árpád-kori településen.

a kutyatartás története gyűjtemény hungarikum magyar emlékek magyar kutyafajták Magyarország múzeum régészet történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!