hirdetés

6 híres nőstény a történelemből: nőnap alkalmából rájuk is emlékezünk

Hangai Lilla

2024. március 8 - Képek: Getty Images Hungary

A nemzetközi nőnapon a négylábú hölgyekről se feledkezzünk meg! Olyan fantasztikus ebeket hoztunk, akik az emberiséget szolgálták minden erejükkel.

hirdetés

A lista természetesen ennél sokkal hosszabb is lehetne, így ha tetszik nektek a koncepció, minden évben hozunk néhány rátermett szuka kutyát nőnap alkalmából, akik bizonyítják, hogy a kutyavilágban a jófiúk mellett a jókislányok is ott vannak az élvonalban.

Jofi

Vannak olyan ebek, akik teljesen új szintre emelik a terápiás kutya kifejezést. Ilyen volt Jofi is, Sigmund Freud csau csauja.

Freud soha nem szerette különösebben a kutyákat, a sors mégis úgy hozta, hogy viszonylag későn, de kutyabaráttá vált. Jofi a neurológus és pszichiáternek a pályafutása vége felé lett társa, aki még a munkaidejében is rendületlenül támogatta őt. Freud úgy hitte, hogy az eb képes olvasni a páciensei érzelmeiben. A nyugodt betegek közelében leült, míg a szorongó vagy ideges páciensek esetében átsétált a szoba másik végébe. A pszichoanalízis atyja már akkor úgy gondolta, hogy a négylábúak jó hatással vannak az emberekre, különösen a gyerekekre. Őszintébbek és lazábbak lesznek, nem félnek annyira az ítélkezéstől.

Jofi annyi időt töltött Freud rendelőjében, hogy tudta, mennyi ideig tart az 50 percesként ismertté vált kezelés. Ahogy közeledett az ülés vége, Jofi ásított és nyújtózkodott, majd láthatóan az ajtó felé tartott. „A kutyák szeretik a barátaikat, és megharapják az ellenségeiket. Nem úgy, mint az emberek, akik képtelenek a tiszta szeretetre, és mindig együtt van bennük a szeretet és a gyűlölet!” – világított rá Freud.

Sigmund Freud és Jofi

Sztrelka és Bjelka

Évekkel azelőtt, hogy Valentyina Tyereskova az első női űrhajóssá vált, bizony két másik nőnemű is nyomott hagyott ezen a területen. 1960. augusztus 19-én két keverék szuka, Sztrelka (Nyilacska) és Bjelka (Mókus) a Szputnyik 5 kapszula fedélzetén több körpályát megtett, majd épségben visszatért a Földre. A küldetés sikere miatt a szovjetek nem sokkal ezután egy embert, Jurij Gagarin űrhajóst küldték az űrbe. Sztrelka és Bjelka hősökké váltak a Szovjeunióban. Megőrzött testük a moszkvai Kozmonautikai Múzeumban megtekinthető.

Sztrelka egyik kölykét, Pusinkát Nyikita Hruscsov Jacqueline Kennedy first ladynek ajándékozta. Pusinkáról itt olvashatsz bővebben.

Sztrelka és Bjelka

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Lucca

Lucca, a német juhászkutya keverék 6 éven át dolgozott az Egyesült Államok tengerészgyalogságánál bombakereső kutyaként, mielőtt elveszítette volna a lábát egy IED-robbanás során. Irakban és Afganisztánban is szolgált, több mint 400 küldetése során nem történt emberi halál az ő felügyelete alatt. 2012-ben a balesete után nyugdíjba vonult, felvezetője fogadta örökbe. 2016-ban a szolgálataiért Dickin-medállal jutalmazták, amely olyan rangos elismerés az állatok között, mint az emberek esetében a Viktória-kereszt. Ő volt az első kutya az amerikai tengerészgyalogság berkein belül, aki ebben a kitüntetésben részesült. „Ő az egyetlen oka annak, hogy hazaértem a családomhoz; szerencsés vagyok, hogy vele szolgálhattam” – nyilatkozott róla Chris Willingham tüzérőrmester, az egykor felvezetője, későbbi gazdája.

Chris Willingham és Lucca:

Roselle

A vakvezető labrador retriever, Roselle gazdájával, Michael Hingsonnal a Tower One 78. emeletén lévő irodájában tartózkodott, amikor 2001. szeptember 11-én megtámadták a World Trade Centert. Amikor a repülőgép az épületbe csapódott 18 emelettel felettük, Roselle nyugodtan végigvezette Hingsont a káoszon, lefelé 78 emeleten keresztül; több mint egy órába telt, mire kijutottak az épületből. Az eb egy pillanatra sem ingott meg, gazdáját a törmeléken és füstön keresztül a metró lejáratához vitte, majd a 40 háztömbnyire lévő barátja lakásához. Roselle élete hátralévő részében a Hingson családdal élt, 2011. június 26-án sétált át a szivárvány alatt. 2002-ben őt is Dickin-medállal jutalmazták.

Michael Hingson és Roselle:

Smoky

Amikor a háborús ebekre gondolunk, lelki szemeink előtt német juhászkutyák, malinois-k és más daliás kutyák sejlenek fel. A II. világháború egyik legjelentősebb négylábú hőse azonban egy aprócska yorkshire terrier volt, Smoky tizedes, akit amerikai katonák találtak meg egy lyukban rejtőzve. A helyes kis kutya Bill Wynne tizedes főállású társa lett; azt ette, amit ő evett, ott aludt, ahol ő aludt.

Smoky karrierje során mentő- és felderítő küldetéseket is végrehajtott, sőt, ugatva figyelmeztette Wynne tizedest a beérkező lövedékekre. Tipikus yorkie lévén nagyon ügyesen tanult trükköket is, így ráérő idejében ezekkel szórakoztatta a katonákat a tábori kórházban. Később, amikor gazdájával együtt hazatért Amerikába, továbbra is a katonákat vigasztalt a veteránkórházakban, ami miatt sokan őt tartják az Egyesült Államok első terápiás kutyájának.

A csepp Smoky

Ide kattintva megismerheted az összes kutyát, akit valaha Dickin-medállal jutalmaztak. Ha megkönnyeznéd, biztosítunk: nem vagy egyedül!

háborús kutya hős kutya nőnap Sigmund Freud szuka kutya vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink