hirdetés

Smoky tizedes, a háborús yorkie leghíresebb bevetései: a II. világháború hősének szívmelengető története

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 5 - Képek: YouTube

A yorkshire terriereket kis termetük és bújós természetük miatt a többség ölebként definiálja. Ám vannak köztük olyan apróságok, akik hősiességükkel vívták ki a hírnevet maguknak. Az egyikőjük Smoky, pontosabban Smoky tizedes, a második világháborús yorki.

hirdetés

1944-ben az Új-Guineában állomásozó William A. Wynne (Bill) tizedes az egyik barátjától egy kutyácskát vásárolt. Ő volt Smoky, a kis nőstény yorkshire terrier. Ez a találkozás aztán meghatározta mindkettejük sorsát.

Smoky, a háborús yorkshire terrier.

Rókalyukból a frontra

A kutyát az év februárjában találták az új-guineai dzsungelben, egy rókalyukban. A katonák először azt hitték, a japánoké, de hamar rájöttek, hogy sem a japán, sem az angol utasításokat nem érti.

Az akkor már felnőtt kutyát aztán tovább adták, így került Wynne tizedeshez.

Ici-pici harci eb

Smoky súlya mindössze 1,8 kg volt, magassága pedig 18 centiméter. Termete ellenére óriási hírnévre tett szert a katonaságnál.

A jószág sosem kapott katonai kiképzést, így nem volt „hivatalos” harci kutya sem. Ebből az következett, hogy sem állatorvosi ellátásra, sem speciális étrendre nem volt jogosult. Ennek ellenére számos bevetésen segítette a légierő tagjait.

Smoky és gazdája, Wynne tizedes. / Fotó: YouTube

Smoky tizedes

Smoky két éven át kísérte Wynnet a csendes-óceáni harci repülésekre az 5. Légierő 26. Fotófelderítő osztagánál. Ha nem az égben voltak, mostoha körülmények között, sátorban éltek a dzsungelben és a Rock-szigeteken. Smokynak megvolt a privát helye is: a szolgálat idején végig egy zöld filcből készült takarón aludt.

Gazdája pedig nemcsak a sátrát, de a kiporciózott ételét is megosztotta kutyájával. Így váltak bajtársakká és igazi barátokká, Smokyból pedig így lett Smoky tizedes.

Yorkie a fronton. /Fotó: YouTube

150 légitámadást élt túl

A négylábú katona 12 repülős bevetésen vett részt, és 150 légitámadást élt túl, sőt átvészelt egy tájfunt is. Amellett, hogy sokszor hosszú órákat töltött a repülőgép belsejében, a puskák között, egyszer több mint 9 méter magasból is kiugrott egy speciális, kifejezetten számára készült ejtőernyővel.

A legemlékezetesebb hőstette az volt, mikor egy 21 méter hosszú, 20 centiméter átmérőjű csövön húzott át egy távíróvezetéket. Ezzel 250 katona több napnyi életveszélyes munkáját spórolta meg a kis harci eb.

Smoky számára speciális ejtőernyő is készült. / Fotó: YouTube

Gazdája is neki köszönheti az életét

Wynne „rókalyukból érkezett angyalnak” nevezte Smokyt, aki egy alkalommal az ő életét is megmentette. A kutya még épp időben figyelmeztette egy szállítóhajóról érkező lövedékre a férfit, aki ennek hála megúszta a golyózáport.

Ugyanazon alkalommal másik nyolc katona is hálás lehetett a négylábúnak. Őket is célba vette a légelhárítás, de Smoky odavezette hozzájuk Wynnet, aki sikeresen eloltotta a lövések nyomán keletkezett tüzet.

Szuper ellenálló kutya

Bár semmilyen állatorvosi ellátást vagy gyógyszert nem kapott, Smoky tizedes sosem volt beteg. Pedig négy hónapig korallokkal borított terepen kellett mozognia, ami a legtöbb harci kutya mancsát kikezdte.

Smoky tizedes, az első terápiás kutya

A sebesült katonák is hálás szívvel emlegették Smokyt, aki a kórházi rehabilitációban is aktív szerepet vállalt. Mókás viselkedésével és hihetetlen trükkjeivel sok sérült arcára csalt mosolyt Ausztráliától Koreáig. Ezzel ő lett a világtörténelem első terápiás kutyája.

A háborút követően Smoky és gazdája hazatértek, majd 1945. december 7-én egy egy oldalas fényképes beszámoló jelent meg róluk a Cleveland Pressben. Ezt követően Wynne és Smoky tizedes csakhamar nemzeti szenzáció lett.

A négylábú tizedes terápiás kutyaként járta a katonai kórházakat. / Fotó: YouTube

A hazatérés utáni évtizedben eljutottak a világ számos pontjára. Smoky mindenhol osztatlan sikert aratott elképesztő tudásával és trükkjeivel. Több tévéműsorban is szerepeltek, sőt saját műsoruk is indult. Ráadásul Smoky 42 tévés szereplése során sosem mutatta be ugyanazt a mutatványt kétszer!

Mindennek köszönhetően a kis yorki és gazdája milliók kedvence lett az 1940-50-es években.

Életnagyságú szobor őrzi az emlékét

Smoky tizedes végül 14 éves korában, 1957. február 21-én hunyt el. Wynne egy második világháború lőszerdobozban helyezte örök nyugalomra hőn szeretett kedvencét.

A kis yorkie mutatványaival elbűvölte a közönséget. / Fotó: YouTube

Közel 50 évvel később, 2005. november 11-én szobrot emeltek sírhelyére. Az életnagyságú bronz Smoky-szobor nemcsak az apró tizedes, de minden háborús kutya emléke előtt tiszteleg.

Smoky életéről könyv is született, amelyben Wynne tizedes meséli el háborús kalandjaikat, valamint történetükből film is készült.

háborús kutya harci kutya híres kutya katonai kutya második világháború smoky terápiás kutya terápiás kutyák katonáknak yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!