hirdetés

A bátor bullkeverék története, aki egy német kémet is elfogott a I. világháborúban: Stubby őrmester kóbor kutyaként kezdte karrierjét

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 8 - Képek: Getty Images Hungary/YouTube

Kicsi a bors, de erős – a mondás remekül illik Stubby, azaz Zömök őrmesterre, a keverék kutyára, akit első világháborús hőstetteiért ki is tüntettek.

hirdetés

Stubby őrmester nem volt mindig katonai rangon: a keverék kutya kóborként járta az utcákat, mígnem egyszer a csatatéren találta magát. Innen pedig nem volt visszaút: a kedves külsejű jószág a katonák kabalája lett, és követte őket a következő állomásra. Ezzel pedig ő lett az első amerikai harci kutya.

Udvarias eb

A kutya kalandjai az Egyesült Államok 102. gyalogezredével 1917 júliusában kezdődtek. Stubby ekkor a Yale campuszán kódorgott, ahol a gyalogság kiképzését is tartották.

Itt ismerte meg James Robert Conroy tizedest, akiért azonnal rajongani kezdett, a katona pedig magával vitte Stubbyt Franciaországba. Pontosabban felcsempészte a csapatszállító hajóra.

Mire Conroy felettese felfedezte a kis potyautast, az addigra már megtanult tisztelegni. Ez annyira tetszett a parancsnoknak, hogy engedélyt adott Stubbynak a maradásra. Így lett belőle katonai kutya, egyúttal a csapat nem hivatalos kabalaállata.

Az angol nyelvű videón Stubby hőssé válásának rövid története látható.

Kézigránát és mustárgáztámadás

A négylábú az első világháború alatt csapatával Franciaország lövészárkaiban szolgált másfél évig. Négy offenzívában és 17 ütközetben vett részt.

Első szolgálati évében Stubbyt kézigránát sebesítette meg, és mustárgáztámadás is érte, de túlélte a megpróbáltatásokat.

Stubbynak hálából kabátot varrtak az egyik felszabadított francia város asszonyai. / Fotó: YouTube

A gáztámadást követően speciálisan számára kialakított gázálarcban vett részt a háborúban, és attól kezdve képes volt felismerni a mérges gázok szagát. Az érkező lövedékék sivítását is előbb meghallotta, mint ember bajtársai, így még a becsapódásuk előtt jelezhette nekik a veszélyt.

Stubbyt még egyszer gránáttalálat érte, de ebből a sérüléséből is sikerült felépülnie. Mikor az amerikaiaknak sikerült visszafoglalniuk Château-Thierryt, a város asszonyai kabátot készítettek Stubbynak, amire feltűzték a kitüntetéseit.

Egy német kémet is nyakon csípett

Pályafutása során sebesült katonák felkutatásában is segédkezett, legnagyobb hőstette azonban egy német kém elfogása volt. A fáma szerint a nadrágja ülepénél tartotta vissza az ellenséget.

A kis keverék kutyából őrmester, egyúttal nemzeti hős lett. / Fotó: YouTube

Ennek elismeréseként emelték őrmesteri rangra, amivel ő lett az első kutya, akit még a harcok során léptettek elő, és ilyen magas titulust ért el.

A háború után

A bátor kutyus végül túlélte a háborút, és hősként tért vissza hazájába. 1926-ban, körülbelül 10 éves korában hunyt el, földi maradványait a Smithsonian Intézetben őrzik.

Az alábbi felvételen Stubbyról készült fotók, és a róla készült filmből láthatók részletek:

Amellett, hogy Stubby őrmester hőstetteit folyamatosan dokumentálták a korabeli lapok, kalandjait animációs filmen is megörökítették.

első világháború híres kutya híres kutyák katonai kutya kutya történelem második világháború történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!