hirdetés

911 hős kutyái: az ebek, akiknek a túlélők köszönhetik életüket

László Enikő

2020. szeptember 11

A 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás után több mint háromszáz eb segédkezett az áldozatok felkutatásában. Közülük néhányan terápiás kutyaként töltötték nyugdíjas éveiket.

hirdetés

Amikor az amerikai World Trade Center egy terrortámadás során megsemmisült, tízezer mentő, tűzoltó, rendőr és különleges egység indult el felkutatni a sérülteket, áldozatokat. Köztük volt több, mint háromszáz keresőkutya is, akik segítettek felderíteni és a romok alól kimenteni az embereket. A 2001-ben történt tragédia mentőkutyái közül sajnos már senki sem él, de örökké emlékezni fogunk rájuk.

Emlékmű a terrortámadás után segédkező kutyák számára.

Bretagne, a tűzoltók támasza

Az egyik első mentőkutya, aki az ikertornyok összeomlása után a helyszínre ért, a golden retriever, Bretagne volt. Gazdája, Denise Corliss tűzoltóként szolgált és az akkor egy éves ebbel azonnal indult túlélők után kutatni.

A mentés során a golden retriever és gazdája két héten keresztül, napi 12 órában dolgoztak fáradhatatlanul. Denise észrevette, hogy a tűzoltók és romkutatók gyakran odamennek kutyájához, megsimogatják és beszélnek hozzá. Megnyíltak a kutya gazdájának, és érzéseikről kezdtek beszélni. Egy lelkileg ennyire megterhelő munka során muszáj, hogy az emberek kiadják magukból fájdalmukat, hiszen rengeteg bajtársukat is elvesztették a mentés közben. Bretagne pedig egyfajta terápiás kutyaként is funkcionált, akivel a tűzoltók megoszthatták érzéseiket.

Bretagne a Katrina és a Rita hurrikánok utáni mentésben is segédkezett. 2009-től egy texasi tűzoltóságon szolgált. Nyugdíjba vonulása után sem tétlenkedett. Hetente egyszer terápiás kutyaként iskolákba járt, ahol a gyerekek felolvastak neki, ezzel fejlesztve készségüket. A hős kutyát 2016-ban, 16 éves korában el kellett altatni. Ő volt a legtovább élt mentőkutya, aki segédkezett a World Trade Center áldozatainak felkutatásában. Az állatorvosi rendelőbe menet a tűzoltók sorfalat álltak a járdán, és tisztelegtek a hős golden retriever előtt.

Bretagne végső útja az alábbi angol nyelvű videóban megtekinthető:

Riley, aki ösztönösen végezte dolgát

Riley szintén egy golden retriever volt, aki élő emberek felkutatására érkezett a tragédia helyszínére. Ennek ellenére több holttestre is rátalált, pedig sosem vett részt ilyen kiképzésen. Teljesen ösztönösen végezte a dolgát, ezzel gazdáját is meglepve. Ő is nagy segítség volt a terepen dolgozó, lelkileg meggyötört tűzoltók számára. Sokszor ölelgették, simogatták a kutyát, aki támaszt nyújtott nekik ezekben a nehéz időkben.

Riley munka közben.

Coby és Guinness, a fáradhatatlan páros

A két labrador 12 órás műszakokban dolgozott, 11 napon át, hogy a romok alatt lévő testeket felkutassa. Együtt több tucatnyi holttestet találtak meg. Coby, a fekete labrador 16 évesen hunyt el, tíz évvel a tragédia után. Guinnesst 10 évesen nyugdíjazták, 14 éves korában halt meg.

Appollo, aki majdnem az életével fizetett

Appollo, a német juhászkutya volt az első eb, aki a tragédia helyszínére érkezett, mindössze 15 perccel a robbanás után. A lángok és a lehulló törmelékek miatt majdnem életét vesztette. Megmenekülését annak is köszönhette, hogy közvetlenül az esemény előtt egy medencébe esett és bundája nedves volt. Miután gazdája lesöpörte róla a törmelékeket, munkába állt. A mentés után Dickin-medált kapott, ami az állatok számára adható legrangosabb brit katonai kitüntetés.

Trakr, aki megtalálta az utolsó túlélőt

Trakr, a németjuhász találta meg 911 utolsó túlélőjét, aki 27 órát töltött a romok alatt. Genelle Guzman-McMillan a robbanáskor éppen a lépcsőn haladt, mikor az összeomlott alatta. Miután kimentették, kórházba szállították. 2001. szeptember 14-én Trakr is kórházba került, mert rengeteg füstöt és kemikáliát lélegzett be. Teljesen kimerült és több égési sérülés is érte. Másnap kiengedték, és hazaküldték Kanadába. Idős korára egy betegség miatt hátsó lábait már nem tudta használni, kerekes kocsival közlekedett. Trakr 2009 áprilisában hunyt el. Gazdája korábban benevezte egy versenyre, ahol DNS mintát vettek a kutyáktól, hogy a kiválasztott ebet klónozzák. Trakr öt klónja még azon a nyáron meg is született. A kölyköket ezután mentőkutyának nevelték.

Trakr öt klónja.

Sage, aki rábukkant a terroristára

A 18 hónapos border collie, Sage első bevetése a Pentagonban történt, amikor abba belecsapódott az American Airlines 77-es járata. Ő találta meg a terrorista holttestét, aki a gépet vezette. Később részt vett a Rita és a Katrina hurrikán romjainak átkutatásában is. 2009-ben tüdőrákkal diagnosztizálták és három évvel később életét vesztette.

Jake, aki mentett kutyából lett mentőkutya

Jake-et tíz hónaposan találták az utcán kóborolva. Testét rengeteg sérülés borította, egyik lába eltört és csípője kificamodott. Mary Flood fogadta örökbe, aki egy kutató- és mentőcsoport tagjaként dolgozott. Miután Jake felépült, gazdája elkezdte kiképezni: az eb igen tehetségesnek bizonyult. A World Trade Center romjait 17 napon át kutatta. Később maga is segédkezett az új mentőkutyák és gazdáik kiképzésében, és terápiás kutyaként is dolgozott.

(Képek: Getty Images Hungary)

golden retriever híres kutyák hős kutya hőstettek klón labrador mentőkutya német juhászkutya terápiás kutya terrortámadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!