hirdetés

Ők februárban a hónap kutyái: Demi, a több száz életet megmentő keresőkutya betegség miatt pihenőre kényszerült

László Enikő

2022. február 27 - Képek: Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány

Ebben a hónapban is kiválasztottuk azt az öt kutyát, akikről mindenképpen érdemes hallania a kutyabarátoknak.

hirdetés

Míg egyesek tolvajt fogtak, életet mentettek, mások a rendőrökkel kerültek összetűzésbe. De sajnos szomorú hírek miatt is voltak ebek, akik felkerültek a listára.

Ritka betegséggel küzd a sikeres keresőkutya, Demi

Demi gazdájával, Kovács Tímeával, a Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány kurátorával tavaly készítettünk interjút. A hihetetlen szimatú svájci fehér juhászkutya több száz állatnak és embernek segített hazajutni munkája során. Demi különleges tehetsége már korán feltűnt Tímeának, aki éveken át képezte kedvencét, ma pedig már a Keresőkutyás Szolgálat Alapítványnál önkéntesen mentenek. Szabadidejükben segítenek hazajuttatni az eltűnt embereket és állatokat, éjjel-nappal, fagyban és hőségben egyaránt. Demi fáradhatatlan munkakutya, azonban az egyik akció során elkezdte kevésbé terhelni egyik lábát. De mivel ugyanúgy folytatta a keresést, gazdája nem gondolta, hogy komoly probléma adódott.

Fotó: Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány

Demi folyamatosan vizsgálatokra járt, és sokáig nem derült ki, mi okozza a bajt. Megkeresésünkre Tímea elmondta, hogy a CT és MR vizsgálatoknak köszönhetően kedden kiderült, hogy Demi egy nagyon ritka betegséggel küzd. „Több hónapos kezelés előtt áll és további vizsgálatok sora következik, hogy kitalálják az orvosok, hogy milyen további terápiára van szüksége. Antibiotikumos kezelés mindenképpen szükséges, és gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót is szednie kell” – mondta.

Demi nem terhelheti a lábát, így sajnos már egy ideje kényszerpihenőre kellett mennie. Mihamarabbi gyógyulást kívánunk neki!

Ikon eszén nem járnak túl a tolvajok

Február 9-én egy férfi egy budapesti társasház előtt szólított le egy hölgyet arra hivatkozva, hogy a kábelszolgáltatónál dolgozik, és karbantartást kell végeznie. A nő beengedte lakásába, a férfi pedig el is kezdte beállítani a csatornákat. Amikor a tulajdonos magára hagyta, a csaló ellopta az idős hölgy ékszereit a nappaliból, és távozott. Miután a hölgy észrevette, hogy értékei eltűntek, azonnal hívta a rendőrséget. A zuglói járőrök egy nyomkövető kutya, Ikon segítségét kérték a tolvaj kézre kerítéséhez. A nagyszerű szimatú eb hamar szagot is fogott, és egészen az elkövető házáig vezette a rendőröket, akik elfogták a tolvajt.

Túszul ejtette az autót

Sissi, a leleményes németjuhász elszökött otthonról, vissza azonban már nem talált. Kétségbeesetten rohangált az út közepén, ezért több autós is megállt, hogy segítsen. Azonban a riadt kutyát nem sikerült megfogni. Az egyik jármű tulajdonosa nyitva hagyta a kocsi ajtaját, Sissi pedig kapva kapott a lehetőségen, és befészkelte magát a hátsó ülésre. Mivel a kutya nem úgy tűnt, mint aki egyhamar távozni készülne, a sofőr a rendőrség segítségét kérte. Ám ők sem jártak sikerrel, Sissit semmivel sem tudták kicsalogatni onnan. A rendőrök az állatvédők segítségét kérték, ám a kutyus időközben új autót talált magának: a rendőrautót. Sissi ott várt türelmesen, míg megkeresték gazdáját. Szerencsére volt benne mikrochip, így a tulajdonost tudták értesíteni. Feltehetően Sissit elütötte egy autó, ezért gazdája azonnal az állatorvoshoz ment vele. Mielőbbi felépülést kívánunk neki!

Labrador mentette meg egy golden retriever életét

Wrigley, a labrador gazdájával indult sétálni Illinois-ban. Ám a szokásos sétából életmentés lett. A kutya ugyanis egy víznyelőbe esett fajtársára bukkant, aki már egy teljes napja eltűnt. A több mint másfél méter mély lyukból a tűzoltók próbálták meg kiszabadítani az idős ebet. Először egy létrát engedtek le neki, de a kutya nem tudott rajta felkapaszkodni. Ezután az egyik tűzoltó lemászott, és rátekerte a retrieverre a hevedert, hogy ki tudják húzni kollégái. Azonban a lyuk egyre csak nagyobb lett, és ahogy próbált kimászni, egyre beljebb omlott. Végül az akció szerencsésen alakult, Macyt már ott várta gazdája, amint kimenekült a lyukból.

A mentésről készült videót itt láthatod:

Ég veled, Kiko!

Kiko, a golden retriever február elsején költözött a Szivárványhídon túlra. Kiko, és szintén golden retriever társa, Watson néhány éve meghódították az Instagramot szívmelengető képeikkel. Fotós gazdájuk a képek többségét úgy készítette, hogy Watson öleli Kikót. Úgy gondolta, ezt a kedves látványt érdemes megosztani másokkal is. A párosnak ma már több mint egymillió rajongója akad a közösségi oldalon, és sokan együtt gyászolnak most a kutyák gazdájával. Kikóról két és fél éve derült ki, hogy rákos, és egyik lábát el is kellett távolítani miatta. Úgy hitték, nem fog sokáig Watsonnal maradni, ám ő kitartott jóbarátja mellett, amíg csak tudott.

a hónap kutyái Demi híres kutyák hős kutya hős kutyák keresőkutya mentőkutya rendőrkutya szolgálati kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink