hirdetés

Svájci fehér juhászkutya fajtaleírás: a németjuhász hófehér, elegáns rokona

László Enikő

2022. február 21 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a különleges fajta élénk, erős és rendkívül intelligens kutya. A német juhászkutyák fehér színű rokonát nemrégiben fogadták el hivatalos fajtának, de már sok rajongója akad.

hirdetés

A svájci fehér juhászkutya egy igazán hűséges társ, aki nagy intelligenciával rendelkezik. Éber, energikus eb, aki szereti, ha feladatot kap. Nagyon jól kijön a gyerekekkel, családjához ragaszkodik. Jó védelmező ösztönökkel rendelkezik, és sokféle feladatra használható. Erős terelési ösztön jellemzi, de a nyomkövetéshez, az engedelmességi és más kutyás sportokhoz is kitűnő társ. Hazánkban Demi, a nyomkövető svájci fehér juhászkutya több száz eltűnt állatot talált már meg, a gazdájával készült interjút itt olvashatod el.

Eredete

A svájci fehér juhászkutya közeli rokona a német juhászkutyának. A németjuhász fajtán belül mindig is léteztek fehér egyedek. A szakértők szerint a német juhászkutyák ősei között fehér juhászkutyák is szerepeltek. A világos színű ebeket sokan azért preferálták, mert könnyen megkülönböztették szürkületkor saját kutyáikat a birkákra fogukat fenő fenevadaktól. A 19. századig elfogadott volt ez a változat, de 1920-30 körül már nem tartották kívánatosnak, és a német fajtaszabványban kizáró hibaként szerepeltették. A második világháború után csak nagyon kevés példány maradt fenn, a fehér színű ebekről tévesen sokszor azt gondolták, hogy számos egészségügyi problémával küzdenek. Például mentális zavarokkal, albinizmussal, siketséggel vagy vaksággal, ez azonban tévhit. Szerencsére háborús helyzet ellenére fennmaradt néhány példány, így a fajta nem tűnt el.

Európai, amerikai és kanadai tenyésztők a fehér színű vérvonalak erősítésén dolgoztak. A fajta egy ideig amerikai-kanadai fehér juhászkutyaként volt ismert. Végül a Svájci Kennel Klub adta be a kérelmet 1991-ben az FCI elismerésre. Ezért a fajta francia neve Berger Blanc Suisse lett. A végleges FCI elismerést a svájci fehér juhászkutya 2011-ben kapta meg a Párizsi Világkiállításon.

A fajta ma már számos országban népszerű, nemcsak kiállítási kutyaként, hanem társként is, ahol gazdái iránti elkötelezettsége, hűsége és intelligenciája sokak szívét elnyerte.

Fajtastandard

A svájci fehér juhászkutya egy közepes termetű, harmonikus testfelépítéssel rendelkező kutyafajta. Teste jól izmolt, téglalapba írható. Járása térölelő, ügető. Szőrzete dupla rétegű, lehet sima félhosszú, illetve sima rövid is. Aljszőrzete mindkét esetben dús és sűrű. Színe fehér, lehetőleg sárgás foltok nélküli. Marmagassága nemtől függően 53-66 cm, testtömege körülbelül 25-40 kg. Feje nemes, erőteljes, arányos. Orra fekete, közepes méretű. Ajkai feszesek, szorosan zártak és fekete színűek. Harapása teljes ollós harapás. Szemei közepesek, mandula alakúak és barnák. Fülei magasan tűzöttek, párhuzamosan állnak és hosszúkás háromszög alakúak. Végük kissé lekerekített. Nyaka közepesen hosszú, izmos, erős, ahogyan egyenes háta is. Farka zászlós, enyhén ívelt és nyugalmi helyzetben lóg. Mancsai rövidek, zártak. Bőre ránctalan és sötéten pigmentált. Várható élettartama körülbelül 12 év.

Jelleme

A fehér svájci juhászkutyának korai szocializációra van szüksége. Rendkívül intelligens, gyorsan tanul és élvezi is, ezért engedelmességi feladatokat érdemes vele már egészen korán gyakorolni. Kutyás sportokhoz is kiváló társ, a nyomkövetésben is remekel. Ezek a feladatok azért is kiemelten jók számára, mert egyszerre nyújtanak fizikális és mentális stimulációt. Ennek az okos fajtának szüksége is van erre. Ha nem tudja levezetni felesleges energiáit, destruktív viselkedést tanúsíthat. Érdemes ezért kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Érzékeny kutya, ezért csak a pozitív megerősítéssel való nevelés válik be nála. Barátságos, kifejezetten hűséges, de idegenekkel szemben tartózkodó, kissé félénk is lehet, de sosem túlzottan. Gyerekekkel remekül kijön, kedves velük, és megfelelő bánásmód mellett ideális játszópajtásuk is. Terápiás vagy segítőkutyaként is megállja a helyét, igen sokoldalú, sok mindenre megtanítható.

Ideális környezet

Leginkább a kertes ház illik a fajta jellemzőihez, igényeihez, ugyanis energikus, élénk kutya. Olyan gazdának ajánlott, aki aktív életmódot folytat és intenzíven hajlandó foglalkozni kedvencével, valamint kiaknázza annak tehetségét. Érdemes vele kutyaiskolába és egyéb képzésekre járni. Gyerekekkel szemben is barátságos, védelmező, családi kedvencnek is ideális. Szeret gazdái közelében lenni, így semmiképpen sem ajánlott kennelben vagy a kert végében való tartása.

Ápolás

Kétrétegű bundája erősen vedlik, így kifejezetten a vedlési időszakokban fontos a napi fésülés. Fürdetni csak ritkán szükséges. Ezen kívül bundájának nincsenek nagy igényei. A füleket és a szemeket mindig tisztán kell tartani.

Gyakori egészségügyi problémák

A svájci fehér juhászkutya összességében egészséges fajta. Fontos, hogy felelős tenyésztőtől vásárolj kutyát, aki elvégzi a szükséges genetikai vizsgálatokat. A fajta hajlamos lehet diszpláziára, allergiára vagy epilepsziára is.

juhászkutya közepes testű kutya svájci fehér juhászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink