hirdetés

Romboló kutyák: 5 ok, ami a destruktív viselkedést okozza

László Enikő

2021. július 3

Sok gazdának okoz problémát, hogy amikor kutyájának csak lehetősége nyílik rá, szétszedi a lakást. A probléma hátterében több minden is állhat, mutatjuk, mik ezek.

hirdetés

A kutyák a legjobb barátaink és rengeteg örömöt hoznak életünkbe. Azonban a gazda annak már kevésbé örül, amikor arra jön haza, hogy romokban a lakás. Megrágott bútorok, cipők, felásott kert. Ezek mind rendkívül bosszantóak lehetnek. De ahhoz, hogy erről leszoktasd kedvencedet a probléma gyökeréig kell ásni. Mik állhatnak a destruktív viselkedés hátterében?

Szeparációs szorongás

A szeparációs szorongás a kutyák egyik leggyakoribb mentális problémája. Ilyenkor a stressztől összepiszkítják a lakást, szétrágják a bútorokat, cipőket, esetleg remegve ülnek vagy vonyítanak a szoba egyik sarkában, amíg meg nem érkezik szeretett gazdájuk. Ez nem neveletlenségre utal, ne szidd le őket érte. Azért csinálják, mert szoronganak. Érdemes odafigyelni az intő jelekre, melyek sokszor már akkor megmutatkoznak, amikor készülődsz elhagyni a lakást. A probléma hátterében sokszor a túlságosan szoros kötődés áll. Ezért fontos, hogy kedvencedet fokozatosan szoktasd hozzá az egyedülléthez. Hosszú és időigényes folyamat ez, de az eb mentális egészsége és lakásod érdekében megéri végigcsinálni.

A Lincoln Egyetem kutatásából kiderült, hogy négy különböző faktor állhat a probléma hátterében. Noha a kiváltó ok a gazda távozása, a nemkívánatos viselkedés annak következtében jön létre, hogy bizonyos szempontok kombinálódnak. Ezek a lehetnek: a távozás, maga a kutya személyisége, temperamentuma, valamint kapcsolata a gazdával. A tényezők együtthatása határozza meg, kedvenced hogyan fog reagálni az egyedüllétre. Mielőtt félre-diagnosztizálnád, érdemes sorra venni az alábbi négy faktort: lehet, hogy fél valamitől, ami a házban van és menekülni próbál; valamit szeretne megszerezni, ami kívül van; kinti történésekre szeretne reagálni; unatkozik.

A felhalmozódott energia és unalom

A kutyáknak rendkívül fontos, hogy fizikailag és mentálisan is naponta le legyenek fárasztva. Minden eb igényli a foglalkozást, az aktívabb fajtáknál pedig ez kiemelkedően fontos. Például egy mopsz jóval kevesebb fárasztást igényel, mint egy border collie. Fontos, hogy úgy válassz négylábú társat, hogy tisztában vagy annak igényeivel. Ha úgy érzed, nincs elég szabadidőd ahhoz, hogy naponta órákon át, aktívan kedvenceddel foglalkozz, semmiképp se vegyél magadhoz egy juhászkutyát.

Ha hosszú órákon át egyedül vannak otthon ingerszegény környezetben, a kutyák hajlamosak a rombolásra. Felgyülemlett energiájuk és az unalom állhat ennek hátterében. Természetesen nem viheted mindig mindenhova magaddal négylábú társadat. De ha egyedül van, igyekezz lekötni. Erre tökéletes megoldás számos játék, főképp fejlesztőjáték elhelyezésre a ház több pontján.

Arra is figyelj, hogy mielőtt elmész, kicsi fáraszd le fizikálisan és mentálisan egyaránt. Egy hosszabb séta, néhány vezényszó gyakorlása nagymértékben tornáztatja és fárasztja az ebeket. Ha unatkoznak vagy nem tudják levezetni túltengő energiájukat, rombolásba kezdhetnek. Ami neked és nekik sem jó.

Mindenhez hozzáfér

Ha kedvenced destruktív viselkedésre hajlamos, igyekezz lecsökkenteni azt a teret, amiben egyedüllétekor kárt okozhat. Ez nem azt jelenti, hogy kösd meg vagy zárd be egy kis ketrecbe. Rövid időtartamra a szobakennelbe tevés hatásos lehet, de hosszabb időre nem jó megoldás. Próbálj meg egy részt rácsok segítségével elkeríteni a lakásban. Ez lehetőleg olyan terület legyen, ahol kevés dologhoz férhet hozzá, amit szétszedhet. Fontos, hogy az elkerített részen belül legyen ivóvize, ágya és néhány játék, amivel elfoglalhatja magát.

A szétszedhető tárgyak számát igyekezz minimalizálni. Egyszerűen pakold el cipőidet, ruháidat, egyéb tárgyaidat olyan helyre, ahol a kutya nem tud hozzáférni, lelökni őket. Természetesen a bútorokat nem tudod eltenni, de igyekezz minél kevesebb lehetőséget adni a rágcsálásra. A vezetékeket is érdemes minél jobban eldugni, nehogy megrázza az áram, ha esetleg a zsinór fogai közé kerülne.

Túl kevés játék áll rendelkezésére

A legtöbb kutya imád valamit rágcsálni. Ha nincs éppen elérhető vagy elég izgalmas rágóka a közelben, megeshet, hogy cipődet vagy egy bútort választ. Fontos, hogy gondoskodj róla, hogy kutyád számára sok különböző tárgy elérhető legyen, amit rághat. A kereskedésekben számos különféle ilyen cikk található. Egyesekbe jutalomfalatot is lehet tenni, aminek megszerzése időigényes feladat, tehát addig is lefoglalja kutyádat. Ne csak egy játék legyen elől, hanem több, különböző típus. Vannak már olyan szerkezetek is a piacon, amik jutalomfalattal töltött labdákat lövellnek ki bizonyos időközönként. Így hosszú időre elfoglaltságot adnak kedvencednek, akinek nem lesz ideje rombolni.

Fajtája válogatja

Vannak nehezebben kezelhető fajták, akiknek nevelése időigényes feladat. Ilyen ebek azok, akiket önálló munkára szelektáltak, így valamivel kevésbé függenek gazdájuktól, mint például a pásztorkutyák. Nincs szó arról, hogy ők jobbak vagy rosszabbak lennének másoknál. Csupán másképp kell őket nevelni, hiszen más a motivációjuk. Nem minden kutyának kielégítő dicséret a simogatás, a jutalomfalat vagy éppen a labda. Attól függően neveld és jutalmazd, hogy milyen a személyisége, mi számára a legnagyobb jutalom. Ha nem hozzájuk igazodó tréningben vesznek részt, neveletlennek tűnhetnek. Ez pedig egyenes út a romboláshoz is.

A kistestű kutyák neveletlenségét hajlamosak elnézni a gazdák, hiszen kevesebb kárt okoznak. A probléma azonban igen súlyossá is válhat, ha nem tartják kordában. A juhászkutyák rombolása gyakran a túl sok felhalmozódott energia miatt történik. Kedvencedet típusától függően, személyiségének megfelelően kell nevelni. A problémákat pedig nem szabad elbagatellizálni, mert csak súlyosbodni fognak, megoldódni nem.

Számos felmérés született már arról, hogy melyek azok a kutyafajták, akik a legtöbb kárt okozzák az otthonokban. Ezeknek gyakori dobogósai a német boxerek, tacskók, csivavák, valamint a német dogok is. A listák azonban nagyon változatosak, nagymértékben függenek a kutya népszerűségétől is. Hiszen, ha éppen egy adott fajta a divatos, akkor azt jóval többen tartják, így nagyobb az esélye annak is, hogy egy hasonló listán szerepel. A rombolás, destruktív viselkedés nem fajtajellegzetesség, hanem a nem megfelelő nevelésnek köszönhető, esetleg az állat mentális problémákkal küzd. Ha úgy érzed, nehezen birkózol meg kedvenced kordában tartásával, keress fel vele egy szakembert.

(Képek: Getty Images Hungary)

ásás kutya szétrág mindent lefárasztás legtöbb kárt okozó fajták neveletlen kutya rágás rombol a kutya rombolás stresszes kutya szeparációs szorongás viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink