hirdetés

Miért rágja szét a kutya az ágyát? Ez áll a bosszantó szokás hátterében

Pető Blanka

2022. május 15 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakori probléma, hogy a kutyák apró darabkákra szedik szét az ágyukat. Ennek a rossz szokásnak a hátterében azonban nem csak a csintalan természet áll. Lehet, hogy kedvenced unatkozik, de az is megeshet, hogy fél valamitől, esetleg szorong. Az újabb és újabb fekhelyek vásárlása helyett célszerűbb kideríteni, hogy miért viselkedik így kutyád, mert ezzel nemcsak könnyebb lesz az együttélés, de jobban megértheted lelki világát is.

hirdetés

Hazaérsz egy hosszú nap után, nyitod az ajtót, és már dugja is ki rajta a fejét legjobb barátod. Megörültök egymásnak, ő körbeugrál, te pedig elhalmozod simivel. Majd egyszer csak felfigyelsz valamire a földön. Egy szivacsdarab. Ahogy körbenézel, az egész szoba telis-tele van ilyen darabkákkal. Már megint szétcincálta a kis nyavalyás az ágyát. Ismerős?

De mégis miért?

A kutyák ösztöneibe van kódolva a rágás, így nem sokat tehetsz ellene. Azért viszont igen, hogy ne rágjanak meg olyat, amit nem szeretnél. Az első lépés, hogy kideríted, mi az oka kedvenced viselkedésének. Ha még kölyökkutyáról van szó, akkor a fogak rendben tartása, illetve a fogváltás lehet kiváltó tényező. Ez az időszak gyorsan (nagyjából fél-egy év alatt) elmúlik, és leszokik róla. Ha viszont felnőtt kutyáról van szó, magától nem fog megszűnni a bosszantó szokás.

Az első ok, amire gyanakodhatsz, az unalom. A kutyák könnyen elunják magukat, ha nincs kielégítve mozgásigényük. Ez egyedtől függően változik, egyes fajoknak napi kétszer fél óra sport is elég, mások viszont igényelhetnek akár napi két órát is. Különösen munkakutyáknál, amilyen például a border collie vagy a németjuhász, fontos, hogy nemcsak testileg, de szellemileg is kellőképpen lefáraszd őket. Ugyanis a megmaradt energiáikat könnyen rosszalkodásra fordíthatják, főleg, ha még a figyelmedet is megkapják érte.

Persze nem szórakoztathatod egész nap az ebadtát. Erre az esetre elég játékot kell neki biztosítani, amivel elfoglalhatja magát. Legyen labdája, gumicsontja, plüssjátéka, és figyeld meg, melyiket kedveli leginkább: abból a típusból célszerű többet is beszerezni.

Ha az ebedet már elhalmoztad játékokkal, megvan a napi testmozgás is, de az ágya mégsem marad egyben, akkor lehet, hogy szorong. Pontosan ezt csak egy viselkedés-szakértő tudja megállapítani, de előfordulhat, hogy nem tetszik neki a helye, környezete, ha költözés után vagytok, akkor lehet az új dolgok zavarják. Ha viszont csak este csinálja, akkor lehet fél, ha pedig akkor, mikor nem vagy otthon, szeparációs szorongása is lehet, amit így próbál levezetni.

Fontos ilyenkor arra emlékezni, hogy a kutya kommunikálni szeretne veled a tettein keresztül, így a szidás nem megoldás. Előbb érdemes körbejárni, hogy mi az indíttatása tetteinek, mert nem valószínű, hogy egyszerűen csak ki szeretne veled tolni.

„B” terv

Ha viszont már mindent megpróbáltál, és nem tudsz másra gondolni, mint hogy ez a kutyád kedvenc hobbija, beszerezhetsz neki rágásbiztos kutyaágyat. Manapság már többféle is kapható, de a legfontosabb szempont az anyag. Ez lehet kevlár, ballisztikus nejlon vagy vászon. Ezek talán nem hangzanak olyan kényelmesnek, de hidd el, figyelnek erre a tervezők.

Emellett olyan ágyra van szükséged, amit nem tud átszúrni a kutyád foga, nincsenek kifejthető varrásai vagy illesztési pontjai, amit megkezdhet. Ha kirág egy apró lyukat, onnan nincs visszaút. Lehet bármilyen erős anyagú az ágy maga, ha a varrásai nem elég biztosak.

Az utolsó szempont pedig a vízállóság. Az ágyat érdemes rendszeresen mosni, hogy ne jelenjenek meg benne élősködők, és ne legyen szagos. Az ebek nagyon szeretik a különböző szagokat, így az is ösztönözheti a fekhely megtépázásásra, ha büdös az ágya.

Az igazán jó minőségű ágyakért elkérik a pénzt. Ha egy kicsit olcsóbb megoldást keresel, akkor vehetsz egy műanyag ágykeretet, amibe pokrócokat teszel. Kellő mennyiségű pokróc is kényelmessé tudja varázsolni a kutya fekhelyét, nincs benne töltelék, amivel beboríthatná a házat, ráadásul úgy rendezi el, ahogy kedve tartja. Mosható, cserélhető és a műanyag keret is könnyen takarítható.

ágy fekhely kutya fekhely kutya rágcsál kutya szétrág miért rágás rombol a kutya rombolás szorongás unalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink