hirdetés

Kutyád mindent szétrág? Így szoktathatod le szakértő segítségével!

László Enikő

2021. május 21 - Forrás: Jane Killion

A nehezebb eseteknek vallott kutyák egyik legfőbb problémája, hogy mindent szétrágnak. A kifejezetten problémásabb esetekre szakosodott Jane Killion tréner megmutatja, hogyan szoktasd le erről kedvencedet.

hirdetés

Jane Killion kutyakiképző és -tenyésztő saját bevallása szerint imádja a kihívásokat. Így azokat a fajtákat is, akiknek nevelése nem éppen egyszerű. Tény, hogy a juhászkutyákat valamivel könnyebb képezni, hiszen vérükben van az emberrel való szoros együttműködés. A vadászkutyák vagy terrierek azonban önálló munkavégzésre lettek szelektálva. Emiatt nevelésük problémásabb lehet, de egyáltalán nem lehetetlen. A kutyakiképző szerint bármilyen kedvencből lehet jólnevelt eb, csupán másmilyen tréningben kell őket részesíteni. Meg kell találni, melyik ebet mi motiválja a leginkább. Hagyni kell őket gondolkozni, hogy saját maguk jöjjenek rá, mit vár tőlük gazdájuk, és felkínálják számukra a lehetőségeket.

Jane csakis pozitív megerősítéssel dolgozik, technikáját tudományos kutatásokra alapozza. Módszerének működésére pedig a legjobb példák saját bullterrierjei, akik közül többen is igen problémás egyedek voltak. Egyik kedvence, Cherry olyan izgatott volt minden egyes séta alkalmával, hogy előfordult, hogy összeesett és orvosi segítség kellett, hogy megmentsék az életét. A megfelelő képzéssel azonban a bullterrier mára már 24 alkalommal nyert agility versenyt, ami egykor elképzelhetetlen volt Jane számára.

A következő részletből megtudhatod, hogyan szoktasd le kutyádat arról, hogy mindent megrágjon:

A kutya feladatai – rágás

Egy kutyának rágnia kell, nem is keveset. A nehéz esetnek számító fajtáknak nincs olyan puha harapása, mint egy retrievernek, és hajlamosak mindent tönkretenni, amit megrágnak. Az ebek természetükből fakadóan gyűjtögetnek, és ha rájuk bíznák az ügyet, a nap zömét azzal töltenék, hogy mindenféle ehető és nem igazán ehető dolgot megrágcsálnak. Mivel a kutyák imádnak rágni, az egyszerre lehet maga a probléma és a megoldás is – probléma, az amennyiben olyasmit rágnak, amit nem kéne, de hasznos eszköz a helyzetek kezeléséhez és a megerősítéshez, ha az állatnak adnak egy megfelelő tárgyat, amit rághat.

A rágás az ebek számára rendkívül megnyugtató tevékenység, és emellett építő jelleggel képes elcsatornázni a harapdálós típusú viselkedéseket, mint a csipkedést és a ruha ráncigálását. Ha negyed órányi nyugalomra vágysz egy fiatal és féktelen kutya mellett, egy masszív rágóka varázsütésre lenyugtatja majd az állatot. Mindent egybevetve a rágás egy nagyszerű viselkedés, amíg a kedvenced azt rágja, amit szabad.

Először gondold át, hogy mikor hajlamos megrágni valamit, amit nem kéne, kezeld megfelelően azokat a helyzeteket, majd biztosíts az eb számára rengeteg olyan lehetőséget, amikor olyasmit rágcsálhat, amit szabad. Íme, a rágás egyik klasszikus előfordulása:

  • 1. Előzmény: a gazda leül átnézni a számlákat.
  • 2. Viselkedés: a kutya lefekszik az asztal alá és a szék lábát rágcsálja.
  • 3. Következmény: a kutya élvezi a fa ropogtatását, miközben a szék lába lassanként fogpiszkálóvá keskenyedik.

Észrevehető a mintázat? Amikor belekezdesz egy feladatba, ami teljes mértékben leköti a figyelmed, a kutyád olyasmit csinálhat, aminek nem örülsz. Hacsak nem adsz neki valamit, amivel foglalkozhat, esetleg berakod őt a kenneljébe, vagy a csendes viselkedés megerősítésével képzed őt, miközben a saját dolgoddal is foglalatoskodsz (ami nem mindig egyszerű).

Néhány javaslat:

  • 1. Előzmény: a gazda leül átnézni a számlákat.
  • 2. Viselkedés: a kutya az asztal alá fekszik.
  • 3. Következmény: a kutya kap egy szuper megtöltött Kong játékot, amit rágcsálhat.

Vagy:

  • 1. Előzmény: a gazda leül átnézni a számlákat.
  • 2. Viselkedés: a kutya a pokrócára fekszik.
  • 3. Következmény: a gazda időről időre dicséri és jutalmazza/megsimogatja a kutyát, amiért az a pokrócán marad.

Általános jó tanácsok a rágás féken tartásához

A rágásból fakadó problémák megszüntetése főleg a helyzetek megfelelő kezelésével lehetséges. Rakd el a cipődet. Ne hagyd a fehérneműdet egy szennyeskosárban a földön. Bármi legyen az, ha a kutya meg akarja rágni, tedd el. Ne hagyj egyedül egy fiatal kutyát egy szobában a kárpitozott bútorok igazi svédasztalával.

Gondoskodj róla, hogy mindig bőséges legyen a legálisan rágható játékok kínálata. Ez nem egyetlen kötelet jelent. Úgy értem, hogy bárhol is törjön rá az ebre a rágcsálás vágya, találjon a közelben egy rágcsálható tárgyat. Rendelhetsz egy tucat olcsó kötéljátékot, hogy minden szobába rakj egyet. Emellett érdemes egy játékos kosarat is tartanod otthon, így az eb tudja, hol találja a játékokat, amikor szüksége van azokra. Amennyiben a kedvenced fokozottan szeret rágni, tárazz be rágókákból és játékokból, és azokból legalább egyet mindig rakj a kenneljébe.

Ha hibát vétesz, és a kutyád végül mégis megrág valamit, amit nem kéne, vedd azt el tőle (kimutatott) érzelmektől mentesen, és adj helyette mást, amit nyugodtan rágcsálhat.

Vezesd be a rágcsálás rendszerét. A kutyának nem feltett szándéka, hogy a dolgok megrágásával kiborítson téged – amennyiben bőséggel akad lehetősége olyasmiket rágcsálni, amiket szabad neki, minden mást békén fog hagyni. Figyelj rá, hogy naponta néhányszor a fekhelyére küldd az ebet, ahol valamilyen nagyszerű rágnivalót adsz neki. Akárcsak az egyéb problémás viselkedéseknél, ha lehetőséget biztosítunk a kedvencünknek arra, hogy a számunkra megfelelő módon mélyedjen el a rágásban, később jellemzően nem fog rágcsálni akkor, amikor nem szeretnénk azt.

Ha úgy gondolod, hogy a te kutyád is nehezen képezhető, az alábbi ajánló neked szól:

Jane Killion: A te kutyád is nevelhető – Nehezebb esetek eredményes képzése

Úgy érzed, a kutyád kezelhetetlen?

A kutyád egyből rohan a hívásodra, szépen sétál lábnál, és kötelességtudóan leül, ha arra kéred? Amennyiben erre egy határozott nem a válaszod, talán azt gondolhatod, hogy a kedvenced a lehetetlen esetek egyike, akit valószínűleg képtelenség bármire is megtanítani. Az igazság azonban az, hogy a nagyobb erőbefektetést igénylő fajták valójában olyan tulajdonságokkal bírnak, amelyek igencsak taníthatóvá teszik őket – okosak, jó a problémamegoldó készségük, és bármit megtesznek azért, hogy megkapják, amit akarnak.
Ha ez a leírás illik a kutyádra, akkor itt az ideje, hogy elkezdj a természetével dolgozni, ne ellene. Az ilyen típusú kutyák képzéséhez ki kell találni, mi motiválja őket igazán, hogy aztán felhasználhasd azt a kívánt viselkedés kiváltására. A „rossz” kutyád le fog nyűgözni, amint megértetted a gondolkodását, és rájöttél, mivel hozhatod őt lázba. Nevezheted makacsnak, függetlennek, de ne mondj le róla!

Jane Killion New Jersey-ben él egy háznyi bullterrierrel és egy rendkívül bölcs macskával. Bullterriereket tenyészt, akikkel eredményesen vesz részt kiállításokon és agility illetve engedelmességi versenyeken. Számos kutyakiképzéssel kapcsolatos cikket írt. A háza gyakran ad otthont a Bullypalooza-napoknak, melyeken rengeteg ember gyűlik össze a kedvencével, hogy egész nap tréningezzenek, aztán este közösen megvacsorázzanak, és a kutyákról, valamint a kutyakiképzésről beszélgessenek.

 

Kiadó: Gabo
Ár: 3 990,- forint

A könyvet itt rendelheted meg.

(Képek: Getty Images Hungary, Gabo)

könyvajánló kutya szétrág kutyakiképzés otthon kutyakiképző nehezen kezelhető kutya nevelés neveletlen kutya rágás viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink