hirdetés

Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a mérgezések száma: így tanítsd meg kutyádnak, hogy ne egyen fel semmit a földről!

László Enikő

2023. március 9 - Forrás: Jennifer Parker /Képek: Getty Images Hungary, Gabo

A „hagyd!” parancs megtanítása talán az egyik leghasznosabb az ebek számára, ugyanis sok esetben akár életmentő is lehet, ha kedvenced nem eszik fel semmit a földről. Mutatjuk, miként taníthatod ezt meg négylábú barátodnak.

hirdetés

Legyen szó akár a köznyelvben csak diómérgezésként emlegetett jelenségről, ami a penésznek köszönhető, vagy az emberi gonoszság által indukált vegyszeres mérgezésről, sajnos mindkét probléma egyre jelentősebb az utóbbi hetekben az országban, legfőképp a fővárosban. Az egyik leghatásosabb védekezési forma ezek ellen pedig az, ha kutyád nem eszik fel semmit a földről, tehát ismeri a „hagyd!” parancsot. Jennifer Parker legújabb könyvében, A mentett kutyában részletesen sorra veszi, hogyan válassz magadnak menhelyről kedvencet, és bemutatja, hogyan kell róla gondoskodni. Egy mentett ebnek sanyarú múltjának köszönhetően viselkedési problémái is lehetnek, és persze esetükben is rendkívül fontos, hogy ismerjék az alapvető parancsokat. A következőkben a könyvből idézve bemutatjuk, hogyan taníthatod meg kutyának a „hagyd!” vezényszót, ami akár az életét is megmentheti.

A „hagyd!” parancs

„Legyen szó akár a padlón lévő élelemről, akár az egyik kedvenc papucsodról, hasznos – és olykor akár életmentő – lehet, ha megtanítod a kutyád arra, hogy parancsra hagyjon békén valamit. A »hagyd!« parancs célja az, hogy állattársad engedélyt kérjen, mielőtt bármit felvesz a földről.

1.

Markolj meg egy jutalomfalatot, és hagyd, hogy a kutyád megpróbálja elvenni. Amikor az eb felhagy a kísérletezéssel, dicsérd meg, nyisd ki a tenyered, és mondd neki azt, hogy »vedd el!«

2.

Többször is ismételjétek meg ezt, és amikor a kutyád már nem próbálja megszerezni a jutalomfalatot, csak néhány másodperc múlva mondd ki, hogy »vedd el!«, majd add oda neki a falatot.

3.

Ezután tedd a jutalomfalatot a nyitott tenyeredre, és ha a kutyád megpróbálja megenni onnan, akadályozd meg ebben a kezed ökölbe szorításával. Ha nem törődik a jutifalattal, mondd ki, hogy »vedd el!«, és add oda neki.

4.

Ismételd meg az 1-3. lépést úgy, hogy a jutalomfalatot a földre helyezed (és a kezeddel eltakarod), de díjazd az eb viselkedését egy még finomabb jutalomfalattal, ha figyelmen kívül hagyja a földre rakott csemegét. Így megtaníthatod neki azt, hogy nem a földön lévő eledel megszerzése a cél, mert akkor kap jutalmat, ha nem nyúl a földön lévő dolgokhoz.

5.

Ha a kutyád már nem vesz tudomást a földön heverő jutalomfalatokról, ejts le egy csemegét, és a lábaddal takard el azt. Az ebet tartsd pórázon, nehogy meg tudja szerezni még azelőtt a jutifalatot, hogy azt eltakarhatnád.

6.

Legközelebb, mielőtt leejtenéd a jutalomfalatot a földre, mondd ki a »hagyd!« parancsot. Ha a kutya mindez után figyelmen kívül hagyja a leejtett jutifalatot, díjazd egy még finomabb csemegével.

7.

Amikor állattársad már megtanulta, hogy figyelmen kívül kell hagynia az elejtett jutalomfalatokat, próbálj meg vele elsétálni egy sor földre helyezett csemege mellett. Miközben elsétáltok a jutalomfalatok mellett, mindegyiknél állj meg, mondd ki a »hagyd!« parancsot, majd ajándékozd meg egy finomsággal, amennyiben figyelmen kívül hagyja a letett csemegét. (Az utóbbit takard el a lábaddal, ha az eb megpróbálja megszerezni.)

8.

Mondd ki a »hagyd!« parancsot, majd sétáljatok el a kutyáddal a finomságok teljes sora mellett. A séta végére érve jutalmazd meg az állattársad valami olyasmivel, amit nagyon szeret, például egy csonttal vagy más játékkal.

9.

Próbáld meg a jutalomfalatokat a kutyád kedvenc játékaival helyettesíteni, és a kiképzést más környezetben, több zavaró tényező mellett – például egy parkban – megismételni.”

Amennyiben további hasznos tippekre vagy kíváncsi, vagy menhelyi kedvenc örökbefogadását fontolgatod, az alábbi ajánló neked szól:

diómérgezés ételmegtagadás hagyd parancs kiképzés könyvajánló kutyakiképzés kutyakiképzés otthon mérgezés nevelés vegyszeres mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink