hirdetés

Mérgezett falatokat dobáltak szét kutyáknak a Margitszigeten: mindenki járjon nyitott szemmel, aki arra sétáltat!

László Enikő

2023. február 6 - Kép: Getty Images Hungary

Az elmúlt napokban sajnos egyre több poszt szól a közösségi médián arról, hogy a Margitszigeten valaki mérgezett kutyatápot szórt szét. Az első tragédia egy hete történt.

hirdetés

A Budapesti kutyások nevű Facebook-csoportban írta vasárnap egy gazdi, hogy szombaton a Margitszigeten sétált Amandával, a 3 éves mudijával. A kutyus jókedvűen szaladgált, semmi különös nem tűnt fel gazdájának.

(…) De mikor hazaértünk, olyan furán viselkedett, feje imbolygott, remegett, álló helyében eldőlt. Egyből rohantunk az orvoshoz. Nem jósolt neki sok jót első ránézésre, vért vettek, vizeletből mintát, kiderült, mérgezés. Kapott infúziót, és hazaengedtek hál’ istennek minket. Kérek mindenkit, nagyon figyeljetek kutyusaitokra!” – írta az aggódó gazdi bejegyzésében.

Mérgezett kutyatáp a Margitszigeten

A hozzászólások között egy másik gazdi írta, hogy egy hete egy másik posztban arra hívták fel a figyelmet, hogy valaki mérgezett kutyatápot szórt szét a szigeten, ami a budapesti kutyások egyik kedvelt helye. Hogy pontosan milyen méreg található a tápban, azt egyelőre nem tudni, de az ebeket kezelő állatorvosok szerint nem fagyállóról van szó a tünetek alapján.

Gáspár Zsófi, az Óbudai Kutyás Egyesület elnöke posztjában arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki legyen nagyon körültekintő, és ha mérgezett falatokat talál, vigye el bevizsgáltatni, és a közösségi médián keresztül jelezze, hol történt az eset, hogy más kutyások is értesüljenek róla. Emellett fontos megtenni a feljelentést is, hogy a rendőrség kivizsgálhassa az ügyet.

Ha soha nincs reagálás a kutyások részéről, akkor bárki, bármikor megteheti ezt a szörnyűséget! Óbudán ahogy elkezdtünk nyomozni és írni egy sorozatos mérgezésről, érdekes módon megszűnt. Ne hagyjuk magunkat és tegyünk róla, hogy megkapja méltó büntetését az illető. Még nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki, nemsokára fény derül arra is, aki Óbudán akarta egy kutya halálát. A gazdi a javaslatomra végigcsinálta a procedúrát, járunk a bíróságra és várjuk az ítéletet. Ne hagyjuk annyiban!” – írta Gáspár Zsófi.

Megelőzés

Elsősorban a legfontosabb, hogy megtanítsd kedvencednek, hogy semmit se egyen fel a földről.

Az alábbi videóban ehhez láthatsz tanácsokat:

A második fontos megelőzés az, ha mindig figyelsz kutyádra séta közben. Mindig tartsd szemmel kedvencedet, ne telefonozz közben, hanem négylábú barátodra koncentrálj. Így időben észreveheted, ha valami gyanúsat szimatolgatna.

Mit tegyél mérgezés gyanúja esetén?

A méregtől függően eltérő tünetei lehetnek a problémának. Ha séta után hányást, hasmenést, letargiát, nyáladzást, étvágytalanságot, görcsös rohamokat, remegést, merevséget vagy fájdalmakat észlelsz kedvenceden, irány az állatorvos, lehetőleg minél előbb. Nem minden mérgezésnél javasolt az állat hánytatása! A különböző mérgekről, a teendőkről és a tünetekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Budapest kutya megmérgezése kutya mérgezés kutyasétáltatás kutyasétáltatás Budapest mérgezés vegyszeres mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!