hirdetés

Mudi fajtaleírás: a sokoldalú magyar szépség

László Enikő

2020. november 27

A mudi egy viszonylag kevesek által ismert magyar kutyafajta. A sokoldalú tehetség remek terelőeb, de akár vadászatokon és a kutyás sportokban is remekel. Rendkívül intelligens és gyorsan tanuló fajta, aki az élet számos területén megállja a helyét.

hirdetés

A magyar kutyafajták közül a mudi szelektált tenyésztése indult el a legkésőbb. Sokáig nem különböztették meg ezt a spiccszerű kutyát a pulitól vagy a terrier felmenőkkel rendelkező pumitól. Egy ideig csak német puli névvel illették. Tipikus terelőkutya temperamentuma van, intelligens, könnyen tanuló, lelkes és tettre kész. Gazdájához hűséges, imád a közelében lenni.

Mudi kölyök.

Eredete

A fajta kialakulását kissé homály övezi, feltehetőleg a magyar és német juhászkutyák spontán keresztezéséből alakult ki. A magyar pásztorkutyákat sokáig nem tenyésztették szelektált módon. A mudi egy elterjedt hívónév volt Pest megyében és az északi területeken, nem pedig magára a fajtára utalt. A pásztorok számára sosem a külső, hanem a temperamentum, munkaképesség volt a lényeg. A 18-19. században jelentek meg először, valószínűleg mudikról szóló leírások. 1773-ban Buffon, 1815-ben Pethe Ferenc, 1902-ben Méhelÿ Lajos és 1912-ben Herman Ottó is említette műveiben a felálló fülű pásztorkutyát. Anghi Csaba Geyza: A magyar pásztorkutyák és a külföldi rokonfajták című könyvében is megjelent. Eredetileg nagytestű állatokat, illetve birkákat terelt, de hajtókutyának is alkalmazták a vadászatok során.

1936-ban Fényes Dezső balassagyarmati múzeumigazgató néprajzi gyűjtőútján vásárolt néhány példányt a fajtából. Intelligensnek, tanulékonynak és impozánsnak találta őket, ezért elindította szelektált tenyésztésüket. Latin neve is utal a fajta atyjára: Canis ovilis Fényesi-Anghi. Ez nagyjából azt jelenti, hogy Fényesi és Anghi hajtókutyája. A mudit mint fajtanevet valószínű, Tóth Mihály bugaci számadó Mudi nevű kutyájáról kapta a csodás terelőeb. Ezelőtt rengeteg elnevezéssel illették, hatalmas volt a zűrzavar. Az ország különböző területein eltérően hívták a fajtát. A második világháború végére a mudi szinte teljesen eltűnt. Lelkes rajongóinak köszönhetően azonban sikerült fennmaradnia, 1963-ban pedig új standard is készült, amit az FCI is elfogadott. Az egyes számú törzskönyv egy Rigó nevű mudihoz tartozik.

Napjainkban a mudi szerencsére egyre népszerűbb fajta. A skandináv országokban is felfigyeltek erre a remek fajtára, és sokan választják maguk mellé, legfőképpen Finnországban.

Fajtastandard

A mudi egy közepes méretű juhászkutya. Fejét és végtagjait rövid szőr borítja. Teste többi részét hullámos, gyűrűs és fényes bunda. Színe lehet fekete, fehér, cifra, barna, fakó vagy hamvas. Marmagassága nemtől függően 38-45 cm. Testsúlya 8-15 kg. Feje ék alakú, az orra felé keskenyedő. Fülei magasan tűzöttek, felfelé állnak. Szemei keskenyek, sötétek. Tekintete élénk, vidám és értelmes. Korábban sok farkatlan példány létezett, mára már a viszonylag hosszú vagy rövid farok is előfordul. Mozgását tipegő járás jellemzi. Várható élettartama akár 16 év is lehet.

Jelleme

A mudi egy rendkívül intelligens, tanulékony és éber kutya, aki imádja a gazdáját, mindig szeret a közelében tartózkodni. A kutyaiskolák egyik éltanulója, szereti, ha van feladata. Mindig jelez, ha valaki közeledik portája felé. Ennek ellenére nem csahol sokat, de mindig szemmel tartja területét. Idegenekkel szemben bizalmatlan, de ha gazdája is pozitívan viszonyul a látogatóhoz, ő is így tesz. Megfelelő szocializáció mellett nem agresszív. Terelés közben nem harap, ösztönösen végzi dolgát. Élénk, de ha szükséges, nyugodt természetű és megfelelő nevelés mellett mindig engedelmes. Kennelben való tartása nem ajánlott, hiszen mozgékony és nagyon ragaszkodó, szeret családja mellett lenni.

Az agility sportban is kiváló.

Ideális környezet

A mudi kisebb termete miatt lakásban is tartható, a városi élethez könnyen alkalmazkodik. Ez azonban csak akkor ajánlott, ha tudod számára biztosítani a napi testmozgást. Szellemileg és fizikailag is igényli a lefárasztást, ezért aktív gazdát igényel. Kiváló túratárs, a kutyás sportokban is remekel. Az agility, a dog dancing, a frizbi és a flyball nagyszerű hobbi számára. Katasztrófa- és mentőkutyának is alkalmazzák. Gyermekekkel és más állatokkal szemben is barátságos.

A frizbi is neki való sport.

Ápolás

Szőrének ápolása nem túl nagy kihívás. A vedlési időszakban érdemes naponta átfésülni, de bundája könnyen kezelhető. A fülek és a szemek rendszeres tisztítása ajánlott.

Gyakori egészségügyi problémák

Mivel a mudi szívós, viszonylag igénytelen fajtának lett kitenyésztve, nincsenek jellemző betegségei. Növendékkorban azonban ügyelni kell, hogy ne mozogjon túl sokat vagy terhelje túl magát, illetve kerülje a lépcsőzést.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Mudi)

juhászkutya közepes testű kutya magyar kutyafajta mudi terelőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!