hirdetés

Repülő kutyák: így taníthatod meg kedvencedet frizbizni, imádni fogja

László Enikő

2020. szeptember 5

A frizbi nem csak az emberek számára nagyszerű sport és szórakozás. Kutyádat is megtaníthatod rá, hogy újabb közös hobbitok legyen.

hirdetés

A legtöbb kutya szeret apportírozni, ami a frizbizéshez is szükséges képesség. Ha a tiednek még nem megy, könnyedén megtaníthatod rá. A frizbizés kitűnő szabadidős tevékenység mindkettőtök számára, és nagyban hozzájárul a kutya felesleges energiájának levezetéséhez. Bármilyen méretű ebbel lehet játszani, de összességében az aktív, pattogós fajták a legsikeresebbek benne.

Először fontos, hogy a frizbi felkeltse a kutya érdeklődését.

A gazda szerepe

A játékhoz nemcsak a kutya képességeinek fejlesztésére lehet szükség, az is fontos, hogy gazdiként el tudj egyenesen dobni egy frizbit. Akár külön gyakorolhatod is ezt még azelőtt, hogy kutyádat bevonnád. Neki sokkal könnyebb és biztonságosabb is elkapni egy egyenesen repülő tárgyat, ami megfelelő magasságban közeledik. Kölyökkutyának ne hajítsd túl magasra a játékot, mert megsérülhet. Próbáld meg minél alacsonyabban tartani az eszközt, hogy ne kelljen hatalmasakat ugrania. Nagyobb korban az eb méretéhez képest viszonyítsd a magasságot.

A border collie a frizbizés mestere.

Biztonság

Csak és kizárólag olyan eszközt használj, ami kifejezetten kutyák számára készült. Ezek a frizbik nem törnek, repednek, ezáltal nem okoznak sérülést kedvencednek. A hagyományos korong nem megfelelő, el is vághatja az eb száját.

Versenyek

A tevékenységet űzhetitek csak hobbiból, otthoni dobálgatással, de versenyeken is elindulhattok, ha igazán ügyesek vagytok. A kutyás frizbinek több változata is van, de hazánkban leginkább a következő kettő az elterjedt.

Az egyik a távolsági verseny, ahol egy 40 méteres pályán kell a kutyának elkapnia a frizbit. A kijelölt terepen különböző festett sávok találhatók, minél messzebb megy az eb a korong után, annál több pontot kap. Természetesen csak akkor lesz sikeres, ha el is kapja azt. A nyertes az, aki a legtöbbször és legmesszebb fut a frizbi után.

A freestyle-ban másfél-két perc áll a kutya és gazdi rendelkezésére. Ezalatt kell bemutatniuk zenére egy koreográfiát, lehetőleg minél látványosabb, akrobatikusabb elemekkel.

Az alábbi videóban megtekinthető, hogyan is néz ki ez a sport:

Hogyan tanítsd meg kutyádnak?

Ha kedvenced nem fut ösztönösen az eldobott frizbi után, először csak mutasd meg neki a földön. Tedd az orra elé és hagyd, hogy felfedezze. Fontos, hogy ne engedd, hogy rágcsálja. Ha megszaglászta, húzogasd el az orra előtt, hogy felkeltse a figyelmét. Ha úgy tűnik, hogy érdekli, gurítsd el a korongot a földön. Ideális esetben utánarohan, itt az apportírozás elemeit hasznosítsd, azaz hívd oda magadhoz. Ha ez nem megy, tanítsd meg rá, illetve arra is, hogy eleressze a tárgyat. Ezután eleinte kisebb, majd egyre nagyobb távokra dobd el neki a frizbit, és kérd meg, hogy hozza is vissza. A sport sok gyakorlást igényel, de rengeteg kutya élvezi, előszeretettel fut utána, majd juttatja vissza gazdájának.

Idővel igazán akrobatikus mutatványokra is képes lehet kedvenced.

Fontos, hogy a gyakorlások rövidek legyenek, mert a kutya hamar megunhatja és nehezen fogja elsajátítani a tudást. Addig játsszatok, amíg élvezetes, muszájból nem fogja végrehajtani a parancsokat. Arra is ügyelni kell, hogy ne fáradjon ki túlságosan, hiszen ettől baja is lehet. A lényeg a szórakozás és a minőségi együtt töltött idő.

(Képek: Getty Images Hungary)

apportírozás frizbi kutyás frizbi kutyás sport

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink