hirdetés

Hogyan tanítsd meg a kutyának, hogy visszahozzon dolgokat? Apportírozás 4 egyszerű lépésben

László Enikő

2020. augusztus 25

Sok kutya ösztönösen hoz vissza tárgyakat gazdájának. Másokat meg kell rá tanítani. Mutatjuk, hogyan csináld!

hirdetés

A legtöbb négylábú szeret apportírozni, azaz valamit – például labdát, frizbit, botot – odavinni a gazdájának. A zsákmány átadásakor azonban már problémák léphetnek fel. Ez a tanulási folyamat legnehezebb szakasza, de hamar elsajátíthatja kedvenced. Bármilyen kutyafajta játszhat ily módon, de célszerű olyan ebbel elkezdeni a tréninget, aki eleve szeret a labda után szaladni. Négy egyszerű lépéssel megtaníthatod kutyádnak, hogyan kell apportírozni.

Nem csak hétköznapi labdával lehet játszani.

Néhány kutyafajta erre született. A labradorok és a golden retrieverek imádnak apportírozni, a vérükben van. A vadászkutyák, például a magyar vizsla is szakértője a sportnak, ösztönösen juttat vissza minden tárgyat a feladónak. Bármilyen fajtával meg lehet próbálni ezt a játékot, de fontos, hogy ne unja meg. Ha látod, hogy csökkent az érdeklődés, térj át valami másra. Ha a türelem és a kitartás nem elég, előfordulhat, hogy kutyád egyszerűen nem szereti ezt a játékot. Nincs ezzel semmi gond, rengeteg más szabadidős tevékenység végezhető négylábú társaddal. Például kipróbálhatjátok az agility-t vagy a dog dancinget is.

Érdemes többféle sportot kipróbálni kedvenceddel.

Biztonság

Csak olyan tárgyat használj apportírozásra, ami nem okozhat kutyádnak sérülést. Fontos a megfelelő nagyságú labda kiválasztása. Minden méretű eb számára kapható hozzá illő az állatkereskedésekben. A túl kicsi méretű játékot a nagy izgalomban lenyelheti a kutya, a túl nagyot pedig egyszerűen nem tudja megfogni. A botokkal azért érdemes vigyázni, mert könnyen kettétörhetnek az eb szájában, és ezzel felsérthetik azt.

1. lépés

Új helyett használj egy régi játékot. Ezt a kutya könnyebben felismeri, nagyobb eséllyel rohan utána. Ha van kedvenc labdája, tökéletes lesz a célra. Amennyiben egy új tárggyal próbálkozol, engedd, hogy megszaglássza azt vagy a szájába vegye. A lényeg, hogy játszani ne hagyd vele, mert így nagyobb eséllyel rohan majd utána.

Először csak mutasd meg neki a labdát, ne hagyd, hogy játszon vele.

2. lépés

A legtöbb kutya ösztönösen szalad az eldobott labda után. Amikor elkezd futni, add ki a vezényszót. Ez lehet a Keresd!, Hozd ide!, Hozd vissza!, amelyik neked tetszik. Ha elérte a labdát, dicsérd meg.

3. lépés

Amint a szájába vette a tárgyat, hívd oda magadhoz a megfelelő parancsszóval. Ez leggyakrabban a Gyere ide!. Ha elindul feléd, biztasd lelkesen. Előfordulhat, hogy visszafelé menet elcsatangol. Ilyenkor kezdd el elölről a gyakorlatot, hogy megjegyezze a sorrendet.

A legtöbb spániel szeret apportírozni, akár a vízben is.

4. lépés

Ha visszajött hozzád kedvenced, először le is ültetheted, hogy úgy adja át a játékot. Ez kihagyható lépés, nem feltétlen szükséges. Azért szokták ezt alkalmazni, mert a kutyák sok esetben ösztönösen elengedik így a labdát. Ha nem sikerülne, guggolj le elé, és kínálj fel egy jutalomfalatot a játékért cserébe, miközben kimondod az Ereszd! vezényszót. Néhányan első lépésként ezt tanítják meg a kutyának, hogy az apport során ne legyen gond. Utasítás közben mutass a földre, de ne ráncigáld a kutya szájában lévő tárgyat, mert csak játéknak veszi, nem fogja elereszteni. Amint odaadja, alaposan dicsérd meg. A végső jutalma az, hogy újra megkaphatja kedvenc labdáját.

Érdemes naponta többször gyakorolni a feladatsort. Ügyelj arra, hogy a nyári hőségben ne fáraszd ki túlságosan kedvencedet, csak árnyékos helyen gyakorolj vele, amikor nincs olyan meleg. 10-15 visszahozás általában elég egy napra egy négylábúnak.

Persze léteznek kifáraszthatatlan kutyák is. Ha igazán lelkes az eb, akár egy labdahajító gépet is beszerezhetsz neki, ami magától dobálja a játékokat.
Az igazán tehetséges négylábúak számára már apportírozó versenyeket is szerveznek.

A vízben is játszhatod ezt a sportot kutyáddal, ha az szeret úszni és igazi vízimádó. A labradorok, vizslák, uszkárok nagyon szeretik a pancsolást és az apportírozásban is rendszerint remekelnek, így ideális tevékenység számukra. Idős ebeknek is ajánlott a vízi apport, mert nem terheli meg annyira az ízületeket.

(Képek: Getty Images Hungary)

apportírozás játék kutya labda visszahozása kutyás sport labda

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink