hirdetés

Ezért nem adja vissza a labdát kedvenced, miután eldobtad neki

Hangai Lilla

2024. április 21 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Szinte nincs olyan kutya, aki ne szeretne labdázni. A gazdi számára pedig viszonylag kényelmes elfoglaltság, ugyanis nem kell szaladnia az eb után, elég, ha csak dobálgat neki. Ösztönösen talán az első játékok között van, amelyet kipróbálunk kedvencünkkel. Nem is gondolnád, milyen könnyen el lehet rontani, aminek az lesz az eredménye, hogy a négylábú nem fogja visszaadni a labdát, miután elhozta neked. Ez pedig lényegesen sokat ront az élményen számára és számodra is.

hirdetés

Lássuk máris, mi lehet az oka annak, hogy nem adja vissza a kutya a labdát, miután visszahozta.

Ez a fenséges ír szetter bátra elereszti a labdát /Fotó: Az Én Kutyám

Ez az oka, hogy nem adja vissza a kutya a labdát

Amikor elkezdenek az ebbel játszani, sokan abba a hibába esnek, hogy úgy tesznek, mintha eldobnák a labdát, majd mégsem. Viccesnek találjuk, hogy a kutya nekikészül akár másodjára vagy többedjére is, a pattogó golyóbis azonban a gazda kezében marad. Aztán amikor végre-valahára eldobjuk, és ő nagy boldogan érte szalad, csodálkozunk, hogy nem adja vissza. Sok csalódás érte már, így esze ágában sincs megválni a szeretett játéktól.

Ha nem követted el ezt a hibát, négylábú társad mégsem adja vissza a lasztit, miután elhozta, lehetséges, hogy attól tart, hogy az önfeledt játéknak egyszer csak majd vége szakad, így inkább magánál tartja, hogy megakadályozza a szomorú véget.

Bármelyik esettel is állsz szemben, ne búslakodj, mutatjuk, hogyan javíthatsz rajta!

A játék hevében /Fotó: Az Én Kutyám

Így veheted rá a kutyát, hogy eleressze a labdát

Bár az „Ereszd!” parancs nem tartozik a legegyszerűbben elsajátíthatóbbak közé, ha még nem ismeri kedvenced, mindenképpen érdemes neki megtanítani, ugyanis bizonyos helyzetekben akár életet is menthet. Ebben a cikkünkben lépésről lépésre mutatjuk, hogyan sajátítható el a vezényszó. Ha pedig megtanulta, bátran használd ilyenkor is, biztosan sikerrel fogsz járni.

Egy talán valamivel gyorsabb, működő módszer lehet, hogy amikor visszatér az eb a labdával, ejtsd ki az „Ereszd!” parancsot, majd ajánld számára a labda helyett a kedvenc jutalomfalatát. Amikor elengedi a labdát, hogy azt elfogadja, simogasd, dicsérd meg, majd add neki a jutifalit. Ha megette, dobd el a labdát újra. Ahogy visszatér, újra ajánlj neki jutifalit, és így tovább. Egy idő után megtanulja összekötni a pozitív élményeket a labda átadásával, és nem lesz szükség az „Ereszd!” parancs után jutalomfalatra sem.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

kutya és labda kutya labda visszahozása labda labdázás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink