hirdetés

Egy kis kutya nagy átalakulása: ennyit számít a helyes ápolás

Molnár Enikő

2024. június 21 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor azonban egy állat jóllétének biztosításáról van szó, nem elhanyagolható része a gondoskodásnak a megfelelő szőrápolás sem.

hirdetés

Nagyon sokszor beszélünk arról, hogy hogyan biztosíthatunk kutyánknak boldog és teljes életet. Bár gyakran fókuszálunk a fizikai és mentális szükségletekre valamint a diétára, nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az ápolás is hozzátartozik a kutyáról való gondoskodáshoz. Nem csak esztétikai különbséget érhetünk el például az eb szőrének megfelelő ápolásával, a karmainak rendben tartásával, és a fogak tisztán tartásával! Kényelmet és egészséget is biztosíthatunk velük a négylábú számára. Az alábbi történetben szereplő kis kutya, Gizmo is biztosan beszámolna arról, ha tehetné, hogy mennyivel jobb az élete filcesedett szőr nélkül, ápolt bundával.

Gizmo átalakulása

Példaértékű átalakuláson ment keresztül egy örökbe fogadott kutya, Gizmo. A menhelyen többen átnéztek rajta, mert külseje eléggé megviselt volt. Szerencséjére azonban volt, akinek megakadt rajta a tekintete. A hölgy rögtön beleszeretett a kis testű kutyába, és bár férje először nem támogatta teljes szívéből az örökbefogadást, hamar kiderült, hogy jól választottak. A szeretetteljes, kedves eb nem véletlenül nézett ki így. A menhelynek le kellett nyírnia a szőrt az egész testéről, kivéve a fejéről, mert annyira gubancos volt.  

Gizmo after a little bit of love.
byu/mrscatmom98 inBeforeNAfterAdoption

Mi a baj a filcesedéssel?

Azonkívül, hogy esztétikai szempontból sem pazar látvány egy filcesedett, elhanyagolt szőrzet, számos más negatívuma is van. Például:

  • bőrproblémákat okozhat és rejthet el;
  • a filcesedett szőr alatt nem levegőzik rendesen az eb bőre, így ha vizes lesz, lehet, hogy sokáig nem tud rendesen megszáradni – ezzel még több bőrbetegséget okozhat;
  • bolhákat és egyéb külső élősködőket bújtathat;
  • fájdalmat okozhat a hatalmas, kényelmetlen szőrtömeg.

Az elhanyagolt bundát sokszor nem lehet megmenteni, ahogyan azt a fenti történetből is láthattuk. Van, hogy teljesen elölről kell kezdeni, és rövidre kell vágni a bundát, hogy fel lehessen mérni az alatta megbújó esetleges károkat. Illetve, hogy helyet kapjon egy megújult, egészséges bunda.

Sok fájdalmat és kellemetlenséget okozhat az elhanyagolt bunda

Hogyan lehet megelőzni a filcesedést?

Elméletben meglehetősen egyszerű a filcesedés megelőzése, bár egyes kutyáknál lehet, hogy könnyebb dolga lesz a gazdinak, mint másoknál. A filcesedés tulajdonképpen nem más, mint a kutya szőrének gubancosodása néhány extrával, mint például kosz, olajok, elhalt bőr. A gubancból nem lesz rögtön filcesedett tincs, ahhoz idő kell. Az egészséges bunda titka tehát a gyakori fésülés, amivel eltávolítjuk a kihullott szőrt, és kigubancoljuk az összeakadt szálakat, tincseket. Ehhez pedig alapvetően nem kell más, csak egy jó eszköz és némi idő.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Minimum hetente egy alkalommal érdemes átfésülni kedvencünket, a hosszabb szőrű ebeknél, illetve a vedlési időszakban pedig megtörténhet, hogy rendszeresebben lesz erre szükség. Ám megéri ez erőbefektetés, mert kutyánk egészsége és jólléte múlhat ezen a rutintevékenységen.

A filcesedett, elhanyagolt szőrbe különböző növényi részek is könnyebben beakadhatnak, és észrevétel nélkül problémát okozhatnak. Ilyen alattomos növény például a toklász is, amiről többek közt ebben a cikkünkben írtunk.

ápolás átalakulás filcesedett szőr kutyakozmetika nagy átalakulás szőrnyírás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!